Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Limbă de porc cu măsline și sos de roșii. Rețeta clasică.

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 7 iun. 2025 · Publicată: 12 ian. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
226 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de limbă de porc cu măsline și sos de roșii. Cum se fierbe și cum se curăță limba. Cât timp se fierbe limba de porc.

Ca mai toate mâncărurile făcute din organe (ficat, creier, inimi, pipote, etc) și limba de porc cu măsline este o mâncare deosebit de gustoasă și de hrănitoare.

Dar spre deosebire de alte organe, limba este un mușchi, are foarte puține grăsimi, iar după gătire devine foarte fragedă și mătăsoasă, o adevărată încântare!

Limba de porc cu masline si sos de rosii

Combinația dintre limba de porc și măsline, nu e una nouă, o găsim în multe dintre cărțile de bucate vechi. Cel puțin eu o știu din copilărie și e ceva timp de atunci 🙂

Pe blog veți mai găsi și rețeta de limbă cu măsline multă ceapă, o mâncare mult mai apropiată de o tocană, spre deosebire de varianta de astăzi care are mai mult sos de roșii și mai puține legume.

Limba de porc cu masline si sos de rosii

Pentru că are puține grăsimi , limba de porc se folosește și în multe rețete reci. Totuși, eu vă recomand să serviți limba cu măsline cât e caldă, eventual să îi puneți alături și niște rondele de cartofi natur peste care ați pus un cub mic de unt și un praf de piper proaspăt măcinat. Delicios alături de un pahar de vin, vă promit! 🙂

Alte rețete cu organe pe care vă recomand să le încercați:

  • ficăței la cuptor cu ceapă și sos de vin
  • creier pane la cuptor
  • ciulama de pipote și inimi
  • aperitiv din pastă de creier
Limba de porc cu masline si sos de rosii

Mod de preparare limbă de porc cu măsline și sos de roșii

Partea cea mai grea a oricărei rețete cu limbă este curățarea și fierberea acesteia, deși eu una n-aș spune că necesită cine știe ce aptitudini, poate doar puțină răbdare.

În rețeta de mai jos am descris pas cu pas tot acest proces și imediat sub rețeta scrisă aveți rețeta video postată pe canalul de YouTube al blogului.

Acolo puteți vedea exact cum am pregătit eu limba de porc cu măsline și textura cărnii la final. Iar dacă vă place ceea ce vedeți acolo și doriți să vă abonați la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Limba de porc cu masline si sos de rosii

Limbă de porc cu măsline și sos de roșii

Rețeta simplă de limbă de porc cu măsline și sos de roșii. Cum se fierbe și cum se curăță limba. Cât timp se fierbe limba de porc.
5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours
la sare: 12 hours hours
Timp total: 14 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 6 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 750 g limbă de porc (4 buc.)
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • 200 ml sos de roșii
  • 100 g măsline fără sâmburi
  • 20 ml ulei
  • 150 ml vin, de preferat rose
  • sare, piper boabe, cimbru uscat, frunze de dafin

Instrucțiuni de preparare
 

Cum se curăță și cum se fierbe limba de porc

  • Spălați foarte bine limba înainte să o gătiți. Frecați-o pe toate părțile cu o perie curată sau cu lama unui cuțit.
  • Puneți limba într-un vas, adăugați apă cât să o acopere bine și puneți o lingură rasă de sare. Acoperiți și lăsați vasul la frigider cel puțin 4 ore, timp în care schimbați apa măcar de 2 ori. Sarea va scoate sângele și urmele de salivă din țesuturi.
  • A doua zi puneți limba de porc la fiert în apă cu un praf de sare. Îndepărtați spuma care se formează și lăsați limba să fiarbă la foc mediu spre mic.
  • Timpul de fierbere depinde de vârsta animalului. Limba este fiartă atunci când intră ușor furculița în ea. Dacă fierbeți mai multe limbi, încercați-le pe fiecare, e posibil să nu fie gata toate în același timp. (la mine fierberea a durat 70 de minute)
  • După fierbere, strecurați supa în care a fiert limba și păstrați deoparte cam 150 ml pe care îi vom folosi mai târziu. Din restul puteți face o supă cu tăiței.
  • Limba se curăță ușor cât e caldă. Îndepărtați membranele care o îmbracă și grăsimea în exces de dedesubt, apoi o tăiați felii groase cam de 1 cm.

Mâncare de limbă cu măsline și sos de roșii

  • Tocați mărunt ceapa și usturoiul.
  • Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare.
  • Căliți ceapa și usturoiul până când usturoiul își dezvoltă aromele, iar ceapa devine ușor translucidă.
  • Adăugați vinul și lăsați ceapa să se gătească 1-2 minute în vin. Alcoolul se va evapora și în tigaie va rămâne doar aroma grozavă lăsată de vin.
  • Puneți feliile de limbă în tigaie, apoi sare, piper, cimbru și frunze de dafin, după gustul vostru. Amestecați.
  • Adăugați sosul de roșii, măslinele și cei 150 ml de supă păstrați deoparte.
  • Dați tigaia la cuptorul preîncins la180 de grade pentru 15-20 de minute, să scadă puțin sosul și să se îmbine toate aromele.
  • Înainte de servire, presărați mâncarea cu pătrunjel proaspăt tocat fin.
  • Puteți servi limba de porc cu măsline alături de câteva rondele de cartofi fierți peste care ați un un cub de unt.
  • Dacă mai rămâne mâncare pentru a doua zi, se încălzește foarte ușor în cuptor sau la microunde.

Bine de știut:

Mâncarea de limbă cu măsline și sos de roșii se poate prepara exact în același mod și cu limbă de vită, doar că aceasta, fiind mai mare va fierbe mai greu. Vă recomand să folosiți o oală sub presiune pentru a scurta timpul de fierbere.
Nutrition Facts
Limbă de porc cu măsline și sos de roșii
Serving Size
 
220 g
Amount per Serving
Calorii
365
% Daily Value*
Grăsimi
 
26.4
g
41
%
Carbohidrați
 
5.5
g
2
%
Fibre
 
1
g
4
%
Proteine
 
21.2
g
42
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
226 shares

Comentarii

  1. Serban a zis

    septembrie 11, 2022 at 1:16 pm

    La punctul 9. Cred ca trebuia scris usturoiul si nu ceapa...usturoiul isi lasa aromele si ceapa devine translucida!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 11, 2022 at 6:17 pm

      Aveți dreptate, am corectat. Mulțumesc mult pentru observație!

      Răspunde
5 from 15 votes (15 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.