Vin cam târziu cu reţeta de compot de prune, dar m-am luat cu altele şi era gata să uit de ea printre ciornele de pe blog, exact aşa cum se întâmplă să uiţi câte un borcan cu gem de exemplu, pitit pe vreun raf din cămară. E o perioadă bogată în bucătăreli şi s-au adunat multe reţete care îşi aşteaptă rândul la publicare. Mă mai încurc în ele, ce să fac? 🙂 Dar încă mai sunt prune în piaţă, deci nu-i bai, aveţi timp să pregătiţi câteva borcane de compot de prune dacă doriţi.
La mine compotul ăsta n-ar fi existat dacă nu aş fi primit nişte prune de la ţară. Cam tăricele, nu prea erau pe gustul meu în stare crudă. Mie îmi plac fructele bine coapte, moi şi dulci. Dar pentru compot au fost perfecte. De fapt la compoturi chiar aşa trebuie să fie fructele, ceva mai ferme, altfel s-ar face praf în timpul fierberii.
Să faci un compot pe care să îl păstrezi la borcan pentru iarnă, e o treabă la fel de simplă precum un compot cald, făcut din fructe proaspete de sezon, aşa cum a fost reţeta de compot cald de mere cu cardamom sau cea de compot aromat de gutui. Diferă puţin tehnica de preparare, dar în fond e acelaşi lucru: fructe, apă, zahăr şi totul fiert pe aragaz.
Procedura e super-mega-ultra simplă: se spală prunele şi se aşează în borcane. În funcţie de ce anume vă place mai mult la un compot, fructele sau siropul, puneţi prune până sus, sau doar până la jumătatea borcanului. Eu am pus cam 11-13 prune în fiecare borcan. Apoi se pune zahăr în funcţie de cât de dulci sau acre sunt prunele. Pentru că ale mele erau cam acrişoare, am pus două linguri pline la fiecare borcan mare de 800 g.
Nu am vrut un compot prea dulce pentru că mie îmi place să îl mănânc în dimineţile de post la micul dejun cu biscuiţi, iar bicuiţii sunt şi ei dulci. Aşa că vă orientaţi la cantitatea de zahăr după obiceiurile voastre şi după fructele pe care le aveţi la dispoziţie. Se completează borcanele cu apă, se înfiletează bine de tot capacele şi la fiert cu ele vreme de vreo 10 de minute!
Dacă la reţetele de gem borcanele se sterilizează înainte, iar gemul se toarnă în ele fierbinte, la compoturi treaba stă taman invers. Se pune totul rece în borcane, iar borcanele se sterilizează practic odată cu fierberea compotului. Hai că-i simplu! Numai să aveţi grijă să puneţi pe fundul vasului în care fierbeţi compotul un şervet sau şi mai bine un ziar. Ca să fiţi siguri că nu se întâmplă să se spargă vreun borcan, e bine să înveliţi şi borcanele în ziare.
Prunele merg bine cu scorţişoara, anasonul sau cardamomul, aşa că dacă doriţi un compot mai aromat, puteţi adăuga în borcane ce condimente vă plac.
Mod de preparare compot de prune la borcan
Ca orice rețetă de compot, și aceasta se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- prune
- zahăr
- apă
- borcane de 800 g
- opţional: batoane de scorţişoară (anason sau cardamom)
Instrucțiuni de preparare
- Se spală prunele şi se aşează întregi n borcane.
- Se adaugă câte 2 linguri de zahăr la fiecare borcan, apoi se completează cu apă.
- Se înfiletează bine capacele şi se pregăteşte o oală încăpătoare aşezând un ziar pe fundul acesteia.
- Se înfăşoară fiecare borcan în ziare, apoi se aşează în oală şi se umple oala cu apă până la gâtul borcanelor.
- Se fierb borcanele timp de 10 de minute de la primul clocot, apoi se stinge focul, se acoperă oala şi se lasă borcanele să se răcească încet în apa în care au fiert până a doua zi.
- Opţional puteţi aromatiza compotul de prune cu batoane de scorţişoară, seminţe de cardamom sau steluţe de anason.
Rețeta Video
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Lasă un comentariu