• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Compot de prune la borcan

    Publicat la 4 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Vin cam târziu cu reţeta de compot de prune, dar m-am luat cu altele şi era gata să uit de ea printre ciornele de pe blog, exact aşa cum se întâmplă să uiţi câte un borcan cu gem de exemplu, pitit pe vreun raf din cămară. E o perioadă bogată în bucătăreli şi s-au adunat multe reţete care îşi aşteaptă rândul la publicare. Mă mai încurc în ele, ce să fac? 🙂 Dar încă mai sunt prune în piaţă, deci nu-i bai, aveţi timp să pregătiţi câteva borcane de compot de prune dacă doriţi.

    La mine compotul ăsta n-ar fi existat dacă nu aş fi primit nişte prune de la ţară. Cam tăricele, nu prea erau pe gustul meu în stare crudă. Mie îmi plac fructele bine coapte, moi şi dulci. Dar pentru compot au fost perfecte. De fapt la compoturi chiar aşa trebuie să fie fructele, ceva mai ferme, altfel s-ar face praf în timpul fierberii.

    Să faci un compot pe care să îl păstrezi la borcan pentru iarnă, e o treabă la fel de simplă precum un compot cald, făcut din fructe proaspete de sezon, aşa cum a fost reţeta de compot cald de mere cu cardamom sau cea de compot aromat de gutui. Diferă puţin tehnica de preparare, dar în fond e acelaşi lucru: fructe, apă, zahăr şi totul fiert pe aragaz.

    compot de prune la borcan

    Procedura e super-mega-ultra simplă: se spală prunele şi se aşează în borcane. În funcţie de ce anume vă place mai mult la un compot, fructele sau siropul, puneţi prune până sus, sau doar până la jumătatea borcanului. Eu am pus cam 11-13 prune în fiecare borcan. Apoi se pune zahăr în funcţie de cât de dulci sau acre sunt prunele. Pentru că ale mele erau cam acrişoare, am pus două linguri pline la fiecare borcan mare de 800 g.

    Nu am vrut un compot prea dulce pentru că mie îmi place să îl mănânc în dimineţile de post la micul dejun cu biscuiţi, iar bicuiţii sunt şi ei dulci. Aşa că vă orientaţi la cantitatea de zahăr după obiceiurile voastre şi după fructele pe care le aveţi la dispoziţie. Se completează borcanele cu apă, se înfiletează bine de tot capacele şi la fiert cu ele vreme de vreo 10 de minute!

    Dacă la reţetele de gem borcanele se sterilizează înainte, iar gemul se toarnă în ele fierbinte, la compoturi treaba stă taman invers. Se pune totul rece în borcane, iar borcanele se sterilizează practic odată cu fierberea compotului. Hai că-i simplu! Numai să aveţi grijă să puneţi pe fundul vasului în care fierbeţi compotul un şervet sau şi mai bine un ziar. Ca să fiţi siguri că nu se întâmplă să se spargă vreun borcan, e bine să înveliţi şi borcanele în ziare.

    Prunele merg bine cu scorţişoara, anasonul sau cardamomul, aşa că dacă doriţi un compot mai aromat, puteţi adăuga în borcane ce condimente vă plac.

    Mod de preparare compot de prune la borcan

    Ca orice rețetă de compot, și aceasta se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

    Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    compot de prune la borcan

    Compot de prune la borcan

    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • prune
    • zahăr
    • apă
    • borcane de 800 g
    • opţional: batoane de scorţişoară (anason sau cardamom)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Se spală prunele şi se aşează întregi n borcane.
    • Se adaugă câte 2 linguri de zahăr la fiecare borcan, apoi se completează cu apă.
    • Se înfiletează bine capacele şi se pregăteşte o oală încăpătoare aşezând un ziar pe fundul acesteia.
    • Se înfăşoară fiecare borcan în ziare, apoi se aşează în oală şi se umple oala cu apă până la gâtul borcanelor.
    • Se fierb borcanele timp de 10 de minute de la primul clocot, apoi se stinge focul, se acoperă oala şi se lasă borcanele să se răcească încet în apa în care au fiert până a doua zi.
    • Opţional puteţi aromatiza compotul de prune cu batoane de scorţişoară, seminţe de cardamom sau steluţe de anason.

    Rețeta Video

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    IMPORTANT:

    Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

    compot de prune la borcan

    Spor la preparat compot de prune la borcan!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.