Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Lemon curd - cremă de lămâie perfectă pentru prăjituri

Publicat la 12 mai 2014 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

96 shares
Mergi la rețetă

Acest lemon curd este delicios, ușor acidulat, cremos și dulce. Are nevoie doar de 4 ingrediente și 10 minute pentru a fi gata și este perfect pentru orice tarte, prăjituri, fursecuri umplute, torturi, etc.

doua borcane cu lemon curd și lămâi cu frunze

Când eram mică abia așteptam să facă mama prăjitura cu foi și cremă de lămâie ca să ling telurile de cremă. Crema de lămâie pe care o folosea mama era preferata mea, uneori mă gândeam că dacă mi-ar da mie tot castronul cu cremă şi tot nu m-aş sătura, atât de bună mi se părea. Şi încă mi se mai pare, deşi acum nu-i mai spun simplu "cremă de lămâie", ci modern şi englezesc "lemon curd" aşa cum e cunoscută pe blogurile culinare.

Mergi direct la:
  • Ce este lemon curd?
  • Ingrediente pentru rețeta de cremă de lămâie
  • Cum se face lemon curd
  • Cum se păstrează lemon curd
  • La ce se folosește lemon curd
  • Extra sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare de creme pentru torturi și prăjituri
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este lemon curd?

Lemon curd este de fapt o cremă de lămâie pe bază de ouă şi unt, foarte fină, cu un gust dulce-acrişor şi extrem de aromată. Se face foarte ușor, pe aragaz, folosind un tel simplu, de mână.

Același tip de cremă se poate face şi cu lime, portocale sau grepfruit, ba chiar am văzut şi variante din căpsuni sau zmeură, numite "fruit curd ". Nu le-am încercat, dar bănuiesc că sunt delicioase toate.

Ingrediente pentru rețeta de cremă de lămâie

Așa cum v-am promis, pentru rețeta de lemon curd nu avem nevoie decât de 4 ingrediente simple:

  1. Lămâi – căutați în supermarket lămâi proaspete, cu coaja nestropită deoarece în rețeta aceasta folosim atât sucul, cât și coaja de lămâie pentru a obține o aromă intensă de citrice.
  2. Gălbenușurile de ou – folosim doar de gălbenușurile de ou pentru a îngroșa crema. Separați albușurile și congelați-le pentru o utilizare ulterioară, de exemplu pentru un chec din albușuri sau pentru bezele.
  3. Unt – ajută la îngroșarea cremei și îi conferă o aromă delicioasă. Folosiți unt gras, cu 82% grăsime.
  4. Zahăr – folosiți zahăr granulat alb, nu folosiți zahăr brun pentru că va schimba atât aroma cât și culoarea cremei.

Cum se face lemon curd

Pasul1: pregătiți două vase: unul cu apă caldă care va sta pe foc şi unul care să încapă în vasul de pe foc, în aşa fel încât să nu atingă apa care fierbe dedesubt (bain marie). Lemon curd nu trebuie gătit niciodată la căldură directă pentru că se lipește de vas și se arde foarte ușor!

Pasul 2: în cel de-al doilea vas (cel care nu va fi pe foc) puneți mai întâi zahărul și gălbenușurile.

mâini care sparg ou in cratiță_rețeta de lemon curd

Pasul3: adăugați coaja rasă și sucul stors de la 3 lămâi.

mână de femeie care pune coajă rasă de lămâie în cratiță
mână de femeie care toarna suc de lamâie în cratiță

Pasul 4: Puneți al doilea vas peste primul vas în care apa deja fierbe. Amestecați cu un tel de mână până când amestecul se omogenizează și continuați să amestecați până când amestecul se îngroașă, aproximativ 10 minute. Amestecarea continuă împiedică gălbenușurile de ou să se coaguleze. Dacă crema nu se îngroașă, măriți focul și amestecați constant.

Pasul 5: Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi untul rece, tăiat cubulețe şi omogenizaţi. Untul se va topi de la căldura cremei.

cratiță cu cremă de lămâie și cuburi de unt
cratiță cu lemon curd și tel de mână

Pasul 6:  Turnați crema într-un borcan sau într-un castron și puneți o bucată de folie alimentară direct pe suprafața cremei, ca să nu se usuce. Crema va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Odată răcită, folie de plastic poate fi îndepărtată.

Pasul 7: Folosiți după răcire.

două borcane cu cremă de lămâie pe fond alb cu șervet gri

Cum se păstrează lemon curd

Păstrați lemon curd la frigider, în recipiente cu capac până la 10 zile.

Pentru o păstrare mai lungă, puteți congela crema de lămâie până la 3-6 luni. Dezghețați la frigider peste noapte înainte de folosire.

La ce se folosește lemon curd

Lemon curd poate fi folosit ca atare, la clătite, gogoşi umplute, prăjituri, tarte, etc. sau îl puteți folosi pentru prăjituri și torturi în combinaţie cu frişcă, mascarpone sau unt.

Extra sfaturi pentru reușita rețetei

  • Cel mai important sfat pentru aromă este să folosiți suc de lămâie proaspăt stors. Nu folosiți suc de lămâie îmbuteliat de niciun fel, deoarece va fi mult prea acid și va strica aroma.
  • Veți ști că lemon curd s-a îngroșat suficient, atunci când puteți trage o linie fermă, cu degetul, pe dosul unei linguri de lemn.
  • Țineți focul mic, astfel încât apa din primul vas să nu clocotească. Nu încercați să grăbiți procesul, altfel ouăle se vor coagula prea repede.
  • Lemon curd se va îngroșa pe măsură ce se răcește. Este foarte important sărăcit complet înainte de folosire, altfel nu va avea consistența potrivită.
  • Untul rece (nu la temperatura camerei!) va ajuta la răcirea cremei și la întărirea mai rapidă.
  • Lemon curd se va întări complet la frigider.

Rețete asemănătoare de creme pentru torturi și prăjituri

  • Crema de mascarpone cu visine
    Cremă de mascarpone cu frișcă și vișine
  • crema de vanilie
    Crema de vanilie - rețeta de bază pentru deserturi
  • Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas
    Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas
  • sos de caramel sarat
    Sos de caramel sărat - gata în 10 minute

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

două borcane cu cremă de lămâie pe fond alb cu șervet gri

Lemon curd - crema de lămâie perfectă pentru prăjituri

Acest lemon curd este delicios, ușor acidulat, cremos și dulce. Are nevoie doar de 4 ingrediente și 10 minute pentru a fi gata!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tel

Ingrediente
 

  • coaja şi sucul de la 3 lămâi
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr tos
  • 50 g unt (82% grăsime)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătiți două vase: unul cu apă caldă care va sta pe foc şi unul care să încapă în vasul de pe foc, în aşa fel încât să nu atingă apa care fierbe dedesubt (bain marie). Lemon curd nu trebuie gătit niciodată la căldură directă pentru că se lipește de vas și se arde foarte ușor!
  • În cel de-al doilea vas (cel care nu va fi pe foc) puneți mai întâi zahărul și gălbenușurile.
  • Adăugați coaja rasă și sucul stors de la 3 lămâi.
  • Puneți al doilea vas peste primul vas în care apa deja fierbe. Amestecați cu un tel de mână până când amestecul se omogenizează și continuați să amestecați până când amestecul se îngroașă, aproximativ 10 minute. Amestecarea continuă împiedică gălbenușurile de ou să se coaguleze. Dacă crema nu se îngroașă, măriți focul și amestecați constant.
  • Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi untul rece, tăiat cubulețe şi omogenizaţi. Untul se va topi de la căldura cremei.
  • Turnați crema într-un borcan sau într-un castron și puneți o bucată de folie alimentară direct pe suprafața cremei, ca să nu se usuce. Crema va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Odată răcită, folie de plastic poate fi îndepărtată.
  • Folosiți lemon curd numai după răcirea completă.
Valori nutriționale
Lemon curd - crema de lămâie perfectă pentru prăjituri
Valori per porție
Calorii
1125
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
54
g
83
%
Colesterol
 
599
mg
200
%
Carbohidrați
 
150
g
50
%
Zahăr
 
150
g
167
%
Proteine
 
17
g
34
%
Vitamina A
 
1962
IU
39
%
Calciu
 
87
mg
9
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

După cum vedeţi, lemon curd e o reţetă pe cât de frumoasă pe atât de uşoară. Se face destul de rapid şi nu prezintă riscuri. Nu aveţi cum greşi un lemon curd, aşadar sper să îl încercaţi cât de curând.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
96 shares

Comentarii

  1. Dana a zis

    mai 12, 2014 at 8:53 am

    Nu pot sa ma uit la poze cu lemon curd fara sa inghit in sec. Gustul dulce-acrisor te cucereste imediat.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 12, 2014 at 9:17 am

      Iar gustul de lemon curd cu capsune si bezea te cucereste definitiv. Numai la combinatia asta visez de vreo doua saptamani incoace 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x