• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 8 mai 2024 · Publicată: 20 iul. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
507 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Această rețetă clasică de paella cu fructe de mare este plină de arome spaniole și, credeți sau nu, este foarte ușor de făcut! 

Această paella este încărcată cu arome spaniole, se face ușor și e gata în 30-40 de minute!

Paella cu fructe de mare

Știu că o paella făcută acasă poate părea o sarcină descurajantă, dar cu această rețetă veți depăși toate dificultățile. La urma urmei, vorbim despre o mâncare cu puține ingrediente și fără pași de preparare dificili.  

În această postare, vă voi arăta cum să faceți rapid și ușor cea mai bună paella cu fructe de mare ! Savurați unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare alături de familie și prieteni și vă veți simți că într-o vacanță în Spania!

Iar dacă doriți un meniu complet cu tematică spaniolă, puteți începe masa cu un gazpacho andaluz, celebra supa spaniolă cu roșii crude, atât de răcoritoare! La desert, vă recomand o cremă catalană plină de arome! Și neapărat, nu uitați să puneți pe masă și o carafă plină cu sangria rece!

Paella cu fructe de mare
Mergi direct la:
  • Ce este paella
  • Ce ne trebuie
  • Cum facem paella cu fructe de mare
  • Avem nevoie de tigaie specială pentru paella?
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi pentru cea mai bună paella
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu fructe de mare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este paella

Paella, este o mâncare tradițională din regiunea Valencia, Spania și constă într-un amestec de orez, legume și carne, pește sau fructe de mare, condimentat cu șofran.

Se crede că paella a fost creată în secolul al XVIII-lea de către fermierii care foloseau ingrediente simple, locale pentru a găti o masă simplă și gustoasă. Până astăzi, paella a rămas o mâncare foarte populară, atât în Spania, cât și în întreaga lume și este considerată esența bucătăriei spaniole. 

Ce ne trebuie

Paella este o mâncare cu ingrediente puține și simple, de aceea calitatea lor este foarte importantă. Asigurați-vă că folosiți doar ingrediente proaspete și de calitate pentru a face o paella cu gust autentic. 

Iată ce ne trebuie:

  • mix de fructe de mare - creveți, calamar, scoici, tentacule de caracatiță. Puteți folosi fructe de mare proaspete sau congelate.
  • ulei - de preferat ulei de măsline extravirgin
  • legume - ceapă uscată, ardei gras roșu, usturoi
  • roșii - cuburi sau pasate
  • condimente - boia de ardei, sare și piper
  • stock de pește - este o supă concentrată de pește, făcută din tacâmuri (oase), capete, cochilii de scoici sau de creveți, etc.
  • șofran - aduce o aromă subtilă și o culoare frumoasă și intensă
  • orez - alegeți orez Arborio, un orez cu bob rotund, bogat în amidon
  • pentru servit - felii de lămâie, pătrunjel proaspăt

NOTĂ: pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți cardul de rețetă de la finalul articolului.

Banner selgros

Cum facem paella cu fructe de mare

Rețeta de paella este foarte ușoară, dar ca să obții gustul autentic, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante, iar unul dintre ele este să știi cum să reglezi intensitatea focului în anumite momente, astfel încât să obții mult-râvnitul "socarrat", cum îi spun spaniolii. Acesta este de fapt stratul de orez ușor caramelizat de pe fundul tigăii. Dacă obții socarrat, înseamnă că ai făcut o paella perfectă!

fructe de mare în tigaie

1.Într-o tigaie puneți uleiul de măsline să se încălzească la foc mediu-mare și căliți aici fructele de mare pentru 30-40 de secunde, nu mai mult!

legume călite în tigaie

2. Scoateți fructele de mare din tigaie și păstrați-le deoparte. În uleiul rămas, puneți ceapa, ardeiul gras și usturoiul tăiate mărunt. Căliți-le amestecând din când în când, timp de 3 minute.

supa de peste turnata in tigaia de paella

3. Adăugați sosul de roșii, boia de ardei, sare și piper, apoi turnați stock-ul de pește și firele de șofran.

orez in tigaia de paella

4. Când supa din tigaie începe să fiarbă, puneți orezul și dați focul la mic. Amestecați doar cât să se așeze bine orezul în tigaie și lăsați-l să fiarbă aproximativ 10 minute, până când aproape că a absorbit tot lichidul.

fructe de mare în paella

5. Puneți deasupra fructele de mare și mai lăsați focul mic pentru încă 5 minute.

paella în tigaie

6. Când toată supa a fost absorbită de orez, dați focul la mare pentru 2 minute, ca să se formeze stratul de socarrat.

tigaie de paella acoperita cu șervet de bucătărie

7. Dați tigaia deoparte, o acoperiți cu o hârtie de copt, apoi cu un șervet de bucătărie și o lăsați așa timp de 5 minute.

Paella cu fructe de mare

8. După cele 5 minute, îndepărtați șervetul și hârtia de copt, presărați pătrunjel proaspăt și serviți paella cu felii de lămâie alături.

Notă: eu am folosit scoici prefierte, de aceea le-am adăugat doar la final, înainte să sting focul.

Avem nevoie de tigaie specială pentru paella?

Ne place paella și o gătesc destul de des. De aceea, la un moment dat am considerat util să cumpăr o tigaie tipică pentru paella. În Spania, vasele de acest gen se numesc "paellera".

Paellera este de fapt o tigaie cu diametrul mare, cu margini joase și cu mânere laterale, făcută de obicei din oțel sau inox.

Tigaia pentru paella trebuie să fie suficient de adâncă pentru a putea găti toate ingredientele într-un singur strat, astfel încât orezul să poată absorbi toate aromele și să se gătească uniform.

Dacă nu aveți o astfel de tigaie, puteți folosi orice o cratiță mai largă sau orice tigaie aveți la îndemână. Totuși, trebuie să știți că la vasele mai groase, timpul de gătire va fi mai lung, iar la cele antiaderente, stratul de "socarrat" e posibil să nu se formeze.

Paella cu fructe de mare

Cum se păstrează

Ideal ar fi să serviți paella caldă, proaspătă, după cele 5 minute de odihnă cât stă acoperită cu un șervet.

Totuși, dacă ați gătit mai multă și a mai rămas, trebuie să evităm risipa alimentară, așa că puneți resturile într-o caserolă cu capac și păstrați paella la frigider pentru 2-3 zile.

O puteți încălzi în cuptor, la 180 de grade pentru 10 minute sau la microunde.

Puteți păstra paella și la congelator pentru 3-4 luni.

Extra-sfaturi pentru cea mai bună paella

  • șofranul este un ingredient valoros și unul dintre cele mai falsificate, de aceea cumpărați fire de șofran și nu șofran măcinat
  • pentru o aromă autentică, cu gust intens de pește, folosiți un stock de pește concentrat
  • turnați supa de pește fierbinte, pentru a nu scădea temperatura din tigaie
  • nu acoperiți paella în timpul gătirii, astfel încât aburii să poată ieși, iar orezul să se gătească corect
  • prăjiți fructele de mare doar 30-40 de secunde, apoi adăugați-le peste orez doar la sfârșitul gătirii pentru a le păstra textura și aroma
  • nu amestecați prea mult paella în timpul gătirii, astfel încât orezul să poată forma o crustă la baza vasului (socarrat)

Întrebări frecvente

Care e diferența dintre paella și risotto?

Paella și risotto sunt două feluri de mâncare cu orez originare din țări diferite și cu tehnici de preparare diferite. Paella este tradițională în Spania, în timp ce risotto este tradițional în Italia. Orezul pentru paella este fiert în întreaga cantitate de supă și amestecat cu legume, carne sau fructe de mare.
La risotto supa se adaugă puțin câte puțin, nu toată deodată, iar orezul este amestecat cu unt, parmezan ras și vin alb. În general, paella este un fel de mâncare mai uscat, în timp ce risotto este mai cremos și mai bogat în arome.

Ce fel de orez se folosește la paella?

În mod tradițional, la prepararea paella se folosește orezul cu bob rotund, cum ar fi tipurile Bomba sau Calasparra. Acest tip de orez are capacitatea de a absorbi lichidul și a păstra aroma și textura ingredientelor, făcându-l ideal pentru prepararea acestui fel de mâncare. În România aceste tipuri de orez se găsesc mai greu, dar puteți folosi cu rezultate foarte bune orezul Arborio care se găsește în majoritatea magazinelor.

Pot face paella cu fructe de mare congelate?

Desigur, puteți găti paella atât cu fructe de mare proaspete, cât și cu fructe de mare congelate, pe care le lăsați în prealabil la dezghețat. Modul de preparare este identic.

Alte rețete cu fructe de mare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • creveti cu sos alb
    Creveți cu sos alb. Creveți în stil toscan.
  • reteta italiana risotto cu midii
    Risotto cu midii, rețeta italiană de orez cremos cu scoici și șofran
  • Inele de calamar pane în sos de bere
    Inele de calamar pane în sos de bere
  • Creveti saganaki reteta greceasca cu branza feta
    Creveți saganaki - rețeta grecească cu brânză feta și sos de roșii

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Paella cu fructe de mare

Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă

Această rețetă clasică de paella cu fructe de mare este plină de arome spaniole și, credeți sau nu, este foarte ușor de făcut! 
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie paella
tigaie paella

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g mix de fructe de mare (creveți, calamar, scoici, caractiță, etc.)
  • 100 g scoici (prefierte)
  • 50 ml ulei de măsline
  • ½ ceapă
  • ½ ardei gras (roșu)
  • 2 căței de usturoi
  • 60 ml roșii pasate
  • ½ linguriță boia de ardei
  • sare și piper (după gust)
  • 400 ml stock de pește (sau de legume)
  • 8 g fire de șofran
  • 120 g orez Arborio
  • lămâie (pentru servit)
  • pătrunjel proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o tigaie puneți uleiul de măsline să se încălzească la foc mediu-mare și căliți aici fructele de mare pentru 30-40 de secunde, nu mai mult!
    fructe de mare în tigaie
  • Scoateți fructele de mare din tigaie și păstrați-le deoparte. În uleiul rămas, puneți ceapa, ardeiul gras și usturoiul tăiate mărunt. Căliți-le amestecând din când în când, timp de 3 minute.
    legume călite în tigaie
  • Adăugați sosul de roșii, boia de ardei, sare și piper, apoi turnați stock-ul de pește și firele de șofran.
  • Când supa din tigaie începe să fiarbă, puneți orezul și dați focul la mic. Amestecați doar cât să se așeze bine orezul în tigaie și lăsați-l să fiarbă aproximativ 10 minute, până când aproape că a absorbit tot lichidul.
  • Puneți deasupra fructele de mare și mai lăsați focul mic pentru încă 5 minute.
    fructe de mare în paella
  • Când toată supa a fost absorbită de orez, dați focul la mare pentru 2 minute, ca să se formeze stratul de socarrat.
  • Dați tigaia deoparte, o acoperiți cu o hârtie de copt, apoi cu un șervet de bucătărie și o lăsați așa timp de 5 minute.
  • După cele 5 minute, îndepărtați șervetul și hârtia de copt, presărați pătrunjel proaspăt și serviți paella cu felii de lămăie alături.
    Paella cu fructe de mare

Bine de știut:

  • șofranul este un ingredient valoros și unul dintre cele mai falsificate, de aceea cumpărați fire de șofran și nu șofran măcinat
  • pentru o aromă autentică, cu gust intens de pește, folosiți un stock de pește concentrat
  • turnați supa de pește fierbinte, pentru a nu scădea temperatura din tigaie
  • nu acoperiți paella în timpul gătirii, astfel încât aburii să poată ieși, iar orezul să se gătească corect
  • prăjiți fructele de mare doar 30-40 de secunde, apoi adăugați-le peste orez doar la sfârșitul gătirii pentru a le păstra textura și aroma
  • nu amestecați prea mult paella în timpul gătirii, astfel încât orezul să poată forma o crustă la baza vasului (socarrat)
Nutrition Facts
Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
Amount per Serving
Calorii
586
% Daily Value*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Colesterol
 
7
mg
2
%
Carbohidrați
 
59
g
20
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
28
g
56
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
507 shares

Comentarii

  1. Mădălina a zis

    iulie 22, 2023 at 5:04 pm

    5 stars
    Extraordinară a ieșit! Mulțumesc pentru rețetă. Nu mai facusem paella acasă și am avut emoții. Dar se face ușor și are exact gustul pe care îl știu din Spania!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 23, 2023 at 7:06 am

      Mă bucur mult că ați încercat rețeta și că v-a plăcut!
      Așa este, nu e deloc greu de făcut acasă și se apropie mult de original 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.