Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Salată de linte cu legume proaspete

Publicat la 14 august 2014 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

77 shares
Mergi la rețetă

Rețetă de salată de linte delicioasă și sănătoasă, cu multe legume proaspete. Rețeta perfectă pentru prânz, cină sau pachetul de la serviciu.

castron cu salata de linte pe fundal de lemn

Ușor de făcut, sănătoasă și consistentă, această salată de linte este plină de arome proaspete și de culori minunate. Lintea se împrietenește de minune cu avocado, ceapa și roșiile proaspete, totul stropit cu o vinegretă ușoară.

Lintea este bogată în nutrienți esențiali : fibre, proteine, fier, vitamina B3 și acid folic. Iată câteva motive să o includeți mai des în meniu!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se prepară salata de linte
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu linte
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

  • Linte: recomand să folosiți linte maro. Durează doar aproximativ 30 de minute să se gătească în apă clocotită. Lintea verde durează mai mult să se gătească decât lintea maro, iar lintea roșie nu își va păstra forma după fierbere. Dacă vă grăbiți, puteți folosi o conservă de linte gata fiartă.
  • Ceapă roșie și usturoi: tocate mărunt adaugă multă aromă acestei salate de linte. Puteți folosi ceapă roșie sau eșalotă .
  • Condimente: sare și piper măcinat proaspăt pentru o aromă mai intensă.
  • Ulei de măsline: de preferat ulei de măsline extravirgin. 
  • Suc de lămâie și muștar: le vom folosi la dressing, adaugă aciditate și aromă.
  • Pătrunjel: pentru culoare și prospețime
  • Roșii și avocado: mai multe vitamine și grăsimi bune adăugate în salată.

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum se prepară salata de linte

  1. Gătiți lintea: puneți lintea la fiert într-o cratiță mică cu apă cât să o acopere cu două degete. În apă puneți o linguriță rasă de sare.
  2. Scurgeți lintea: Când lintea este fiartă (aprox. 30 de minute) o scurgeți într-o strecurătoare și o clătiți cu apă rece. 
  3. Dressing: Într-un castron mic, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, sarea și piperul.
  4. Pregătiți legumele: tăiați roșiile cuburi sau felii mici, ceapa solzișori, avocado cuburi iar usturoiul îl treceți prin presă.
  5. Amestecați ingredientele: Într-un bol încăpător puneți lintea, turnați dressingul și amestecați bine. Puneți apoi restul legumelor și câteva frunze de pătrunjel. Amestecați din nou.
  6. Servire: salata de linte se poate mânca imediat ce este gata, dar aromele vor fi mai intense dacă aveți timp să o lăsați la frigider măcar o oră înainte de servire.
bol cu salata de linte înconjurat de legume

Întrebări frecvente

Cum păstrez lintea fiartă?

Lintea fiartă se păstrează perfect la frigider, într-un vas cu capac, timp de 4-5 zile sau la congelator pentru aprox. 4 luni..

Lintea se lasă la înmuiat?

Lintea nu are nevoie de înmuiere în prealabil deoarece fierbe relativ repede, în 20-45 de minute în funcție de tip.
Totuși, dacă doriți să scurtați cu aproximativ 50% timpul de gătire, puteți lăsa lintea la înmuiat timp de 2-3 ore sau chiar peste noapte.

În câtă apă se fierbe lintea?

Pentru gătit lintea, folosiți trei măsuri de apă la o măsură de linte. Adăugați în apă un praf de sare și o frunză de dafin, dacă vă place.

Alte rețete cu linte

  • Chifteluțe de linte roșie
    Chifteluțe de linte roșie la cuptor - rețeta simplă, de post
  • Supa crema de linte
    Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă
  • Pate de linte cu roșii uscate
    Pate de linte cu roşii uscate, rețeta delicioasă de post
  • Mancare de linte de post_reteta
    Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

bol cu salata de linte înconjurat de legume

Salată de linte

Rețetă de salată de linte delicioasă și sănătoasă, cu multe legume proaspete. Rețeta perfectă pentru prânz, cină sau pachetul de la serviciu.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 50 g linte maro (sau o conservă de linte gata fiartă)
  • 5-6 roşii cherry
  • ½ ceapă roşie (sau 1 ceapă eșalotă)
  • 1 cățel usturoi
  • 1 avocado mic
  • pătrunjel proaspăt

dressing

  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță muștar
  • sucul de la ½ lămâie
  • sare și piper (după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți lintea la fiert într-o cratiță mică cu apă cât să o acopere cu două degete. În apă puneți o linguriță rasă de sare.
  • Când lintea este fiartă (aprox. 30 de minute) o scurgeți într-o strecurătoare și o clătiți cu apă rece. 
  • Într-un castron mic, amestecați să se combine: uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, sarea și piperul.
  • Tăiați roșiile felii mici, ceapa solzișori, avocado cuburi iar usturoiul îl treceți prin presă.
  • Într-un bol încăpător puneți lintea, turnați dressingul și amestecați bine. Puneți apoi restul legumelor și câteva frunze de pătrunjel. Amestecați din nou.
  • Salata de linte se poate mânca imediat ce este gata, dar aromele vor fi mai intense dacă aveți timp să o lăsați la frigider măcar o oră înainte de servire.
Valori nutriționale
Salată de linte
Valori per porție
Calorii
591
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
35
g
54
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
31
g
129
%
Zahăr
 
8
g
9
%
Proteine
 
19
g
38
%
Vitamina A
 
1048
IU
21
%
Calciu
 
83
mg
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
castron cu salata de linte si legume proaspete

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
77 shares

Comentarii

  1. cri a zis

    aprilie 14, 2015 at 10:40 pm

    Foarte colorata si apetisanta! Imi imbunatatesc si eu reteta.

    Răspunde
  2. Costy a zis

    februarie 19, 2015 at 10:01 am

    Ce porcarie zici dumitale acolo, lintea uscata se fierbe in 1-2h???? Doar daca vrei linte batuta sa o tii o ora la fiert....in 2h iese terci.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 19, 2015 at 8:15 pm

      Aveti dreptate, am exagerat. Am corectat. Multumesc 🙂

      Răspunde
    • Ana a zis

      iunie 09, 2021 at 6:20 pm

      Limbajul dvs jignitor si artagos evidentiaza si mai bine modul elegant si pacifist in care v-a raspuns doamna.

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    august 14, 2014 at 8:10 am

    Sa stii ca ai dreptate.Pe canicula asta nici mie nu imi vine sa aprind aragazul asa ca mai mult salate am in meniu 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 14, 2014 at 10:28 am

      Incerc sa vad partea buna a caniculei: ne vitaminizam intensiv si gatind numai salate, avem mai mult timp liber 🙂

      Răspunde
  4. Victor a zis

    august 14, 2014 at 7:37 am

    Explozie de culoare şi sănătate, Iuliana, arată minunat salata de linte!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 14, 2014 at 7:50 am

      Multumesc, Parinte! E foarte, foarte buna 🙂

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x