Rețetă de salată de linte delicioasă și sănătoasă, cu multe legume proaspete. Rețeta perfectă pentru prânz, cină sau pachetul de la serviciu.
Ușor de făcut, sănătoasă și consistentă, această salată de linte este plină de arome proaspete și de culori minunate. Lintea se împrietenește de minune cu avocado, ceapa și roșiile proaspete, totul stropit cu o vinegretă ușoară.
Lintea este bogată în nutrienți esențiali: fibre, proteine, fier, vitamina B3 și acid folic. Iată câteva motive să o includeți mai des în meniu!
Mergi direct la:
Ingrediente
- Linte: recomand să folosiți linte maro. Durează doar aproximativ 30 de minute să se gătească în apă clocotită. Lintea verde durează mai mult să se gătească decât lintea maro, iar lintea roșie nu își va păstra forma după fierbere. Dacă vă grăbiți, puteți folosi o conservă de linte gata fiartă.
- Ceapă roșie și usturoi: tocate mărunt adaugă multă aromă acestei salate de linte. Puteți folosi ceapă roșie sau eșalotă.
- Condimente: sare și piper măcinat proaspăt pentru o aromă mai intensă.
- Ulei de măsline: de preferat ulei de măsline extravirgin.
- Suc de lămâie și muștar: le vom folosi la dressing, adaugă aciditate și aromă.
- Pătrunjel: pentru culoare și prospețime
- Roșii și avocado: mai multe vitamine și grăsimi bune adăugate în salată.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se prepară salata de linte
- Gătiți lintea: puneți lintea la fiert într-o cratiță mică cu apă cât să o acopere cu două degete. În apă puneți o linguriță rasă de sare.
- Scurgeți lintea: Când lintea este fiartă (aprox. 30 de minute) o scurgeți într-o strecurătoare și o clătiți cu apă rece.
- Dressing: Într-un castron mic, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, sarea și piperul.
- Pregătiți legumele: tăiați roșiile cuburi sau felii mici, ceapa solzișori, avocado cuburi iar usturoiul îl treceți prin presă.
- Amestecați ingredientele: Într-un bol încăpător puneți lintea, turnați dressingul și amestecați bine. Puneți apoi restul legumelor și câteva frunze de pătrunjel. Amestecați din nou.
- Servire: salata de linte se poate mânca imediat ce este gata, dar aromele vor fi mai intense dacă aveți timp să o lăsați la frigider măcar o oră înainte de servire.
Întrebări frecvente
Lintea fiartă se păstrează perfect la frigider, într-un vas cu capac, timp de 4-5 zile sau la congelator pentru aprox. 4 luni..
Lintea nu are nevoie de înmuiere în prealabil deoarece fierbe relativ repede, în 20-45 de minute în funcție de tip.
Totuși, dacă doriți să scurtați cu aproximativ 50% timpul de gătire, puteți lăsa lintea la înmuiat timp de 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Pentru gătit lintea, folosiți trei măsuri de apă la o măsură de linte. Adăugați în apă un praf de sare și o frunză de dafin, dacă vă place.
Alte rețete cu linte
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată de linte
Ingrediente
- 50 g linte maro (sau o conservă de linte gata fiartă)
- 5-6 roşii cherry
- ½ ceapă roşie (sau 1 ceapă eșalotă)
- 1 cățel usturoi
- 1 avocado mic
- pătrunjel proaspăt
dressing
- 1 lingură ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță muștar
- sucul de la ½ lămâie
- sare și piper (după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți lintea la fiert într-o cratiță mică cu apă cât să o acopere cu două degete. În apă puneți o linguriță rasă de sare.
- Când lintea este fiartă (aprox. 30 de minute) o scurgeți într-o strecurătoare și o clătiți cu apă rece.
- Într-un castron mic, amestecați să se combine: uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, sarea și piperul.
- Tăiați roșiile felii mici, ceapa solzișori, avocado cuburi iar usturoiul îl treceți prin presă.
- Într-un bol încăpător puneți lintea, turnați dressingul și amestecați bine. Puneți apoi restul legumelor și câteva frunze de pătrunjel. Amestecați din nou.
- Salata de linte se poate mânca imediat ce este gata, dar aromele vor fi mai intense dacă aveți timp să o lăsați la frigider măcar o oră înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
cri a zis
Foarte colorata si apetisanta! Imi imbunatatesc si eu reteta.
Costy a zis
Ce porcarie zici dumitale acolo, lintea uscata se fierbe in 1-2h???? Doar daca vrei linte batuta sa o tii o ora la fiert....in 2h iese terci.
Iuliana a zis
Aveti dreptate, am exagerat. Am corectat. Multumesc 🙂
Ana a zis
Limbajul dvs jignitor si artagos evidentiaza si mai bine modul elegant si pacifist in care v-a raspuns doamna.
Claudia a zis
Sa stii ca ai dreptate.Pe canicula asta nici mie nu imi vine sa aprind aragazul asa ca mai mult salate am in meniu 🙂
Iuliana a zis
Incerc sa vad partea buna a caniculei: ne vitaminizam intensiv si gatind numai salate, avem mai mult timp liber 🙂
Victor a zis
Explozie de culoare şi sănătate, Iuliana, arată minunat salata de linte!
Iuliana a zis
Multumesc, Parinte! E foarte, foarte buna 🙂