• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Plachie de pește la cuptor, rețeta tradițională

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 mart. 2024 · Publicată: 26 oct. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
210 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Plachie de pește cu multă ceapă, la cuptor. O rețetă tradițională românească, delicioasă cu orice pește, alături de o mămăliguță fierbinte.

Născută la Giurgiu şi locuind acum la Galaţi, adică tot pe malul apei, peştele de Dunăre este pentru mine inegalabil, iar reţeta de plachie de peşte pe care o ştiu de la bunica mea e şi acum printre preferatele mele. Se face foarte uşor şi e delicioasă alături de o mămăliguţă.

Plachie de pește

Ce pește folosim

Dacă în zona în care locuiţi găsiţi vreun peşte de Dunăre, vă recomand să faceţi reţeta asta cu crap, caras, plătică, somn sau ştiucă. Dacă nu găsiţi pește de apă dulce, puteţi înlocui cu orice alt peşte, chiar şi cu un peşte oceanic, cum este macroul.

De asemenea, puteți folosi pește întreg, bucăți sau fileuri.

Plachie de pește

Alte rețete cu pește la cuptor pe care vei dori să le încerci

Dacă vă plac rețetele pescărești și mai ales dacă vă plac cele preparate simplu și rapid la cuptor, mai am pentru voi câteva sugestii savuroase care nouă ne-au plăcut mult. Sper să le încercați, sunt convinsă că vor fi și pe gustul vostru!

  • somon în crustă de pesmet
  • doradă la cuptor cu ierburi aromatice
  • păstrăv la cuptor cu cartofi și roșii cherry
  • biban de mare la cuptor cu sos de lămâie

Mod de preparare plachie de pește

Modul de preparare pentru rețeta de astăzi este extrem de simplu, așa cum sunt, de altfel mai toate rețetele de pește la cuptor, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui. Cred că deja le aveți în casă chiar acum.

Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu plachia de pește și cum arăta atunci când am scos-o din cuptor 🙂

Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

pește la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Plachie de pește

Plachie de peşte

Plachie de pește cu multă ceapă, la cuptor. O rețetă tradițională românească, delicioasă cu orice pește, alături de o mămăliguță fierbinte.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie antiaderenta
tigaie antiaderenta
tavă de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru 6 porţii

  • 3 bucăţi de peşte (cu os sau file (crap, caras, plătică, ştiucă, somn, etc))
  • 3 buc ceapă
  • 2 ardei graşi ((de preferat roşii))
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 150 ml roșii pasate
  • 150 ml vin alb, sec ((sau rose))
  • 50 ml ulei
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță fulgi de chilli ((opțional))
  • sare și piper după gust
  • lămâie pentru servit - opţional
  • pătrunjel verde - opţional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Peştele se curăţă de solzi, se porţionează dacă este cazul şi se spală foarte bine, în mai multe ape.
  • Presărați peștele cu sare și lăsați-l la rece cel puțin o oră ca să își tragă sare câtă îi trebuie. Puteți să îl lăsați si de seara până dimineața, de exemplu. Înainte să îl puneți în tavă, îl scuturați de sarea în exces dacă ați folosit prea multă.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Tăiați ceapa fideluță, ardeiul gras fâșii, iar usturoiul tocați-l mărunt.
  • Într-o tigaie, puneți uleiul să se încingă și căliți legumele pentru câteva minute, doar cât să se dezvolte aromele și să se înmoaie puţin.
  • După ce legumele s-au înmuiat, puneți condimentele (dafin, cimbru, piper, sare, chilli), apoi vinul. Amestecați și lăsați pe foc 1-2 minute. Alcoolul se evaporă, iar în tigaie rămâne doar aroma grozavă a vinului.
  • Puneți acum sosul de roșii și amestecați.
  • Ungeți cu ulei o tavă care va merge la cuptor. Puneți pe fundul ei 2-3 linguri din sosul pregătit mai sus, apoi așezați peştele.
  • Turnați sosul și legumele în tavă, peste peşte, şi dați tava la cuptor pentru 15 minute.
  • După cele 15 minute, deschideți cuptorul și dați deoparte legumele care acoperă peștele ca să se rumenească și acesta puțin. Mai lăsați tava în cuptor încă 10 minute.
  • Gata, avem o plachie grozavă! O înveselim cu pătrunjel proaspăt tocat şi o servim musai alături de o mămăliguță.
Nutrition Facts
Plachie de peşte
Amount per Serving
Calorii
461
% Daily Value*
Grăsimi
 
25
g
38
%
Colesterol
 
99
mg
33
%
Carbohidrați
 
20
g
7
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
30
g
60
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

În octombrie 2014 am pregătit această reţetă pentru Sunday Lunch-ul găzduit de Diana de la Disturbingly Delicious. Sunday Lunch este un proiect frumos şi deosebit, care ne ajută să descoperim o altă latură, poate puţin mai personală a bloggerilor culinari. Vă invit să răsfoiţi blogul Dianei şi să savuraţi poveşti duminicale cu oameni frumoşi şi talentaţi.

Rețeta de plachie a fost ulterior actualizată în martie 2021.

Plachie de peste (3)

Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
210 shares

Comentarii

  1. sanda a zis

    iulie 10, 2015 at 8:48 pm

    Multumesc. Esti draguta, nu prea arata asa bine in poza. Arata mai bine inainte de cuptor. Hahaha

    Răspunde
  2. sanda a zis

    iulie 10, 2015 at 2:09 pm

    Mi-a placut mult aceasta reteta cu o exceptie. Am folosit caras. Fiind la cura mi-am pus numai 2 buc. Mancand am constat ca pestele nu are nici un gust nefiind deloc condimentat !!!!!!. M-am uitat repede aici si da, nu se sareaza nu se pipareaza!!!. Drept ca sosul e nemipomenit dar eu mi-am pus sare si pe peste.Cando sa mai fac din rstul bucatilor o sa-l condimentez si pe el inainte. Multumesc de reteta. Pupici.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 10, 2015 at 2:26 pm

      Ooo, ce bine arata, felicitari! Cu caras e si mai buna. Mie imi place mai mult carasul, dar am mofturosi in familie care nu stiu sa manance pestele cu oase multe :)))
      Ai dreptate cu condimentatul, eu am pus sare doar la sos si pestele si-a tras de acolo cat i-a trebuit.

      Răspunde
    • Simionov a zis

      mai 19, 2024 at 8:14 am

      Plachie adevărată se face cu pestele prajit în prealabil nu-i asa?

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        mai 19, 2024 at 4:02 pm

        Ca orice mâncare probabil că se face în mai multe feluri. Care ar fi rostul prăjirii peștelui în prealabil?

        Răspunde
  3. simonacallas a zis

    mai 29, 2015 at 5:24 pm

    Plachia de peste dulce e dementiala <3 Iar vinul ii da un plus de saviare 🙂

    Răspunde
  4. Claudia a zis

    octombrie 26, 2014 at 7:53 pm

    Ah, ce as mai vrea si eu o portie! Se poate? 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 26, 2014 at 8:06 pm

      Cea mai mare e a ta! 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.