Plachie de pește cu multă ceapă, la cuptor. O rețetă tradițională românească, delicioasă cu orice pește, alături de o mămăliguță fierbinte.
Născută la Giurgiu şi locuind acum la Galaţi, adică tot pe malul apei, peştele de Dunăre este pentru mine inegalabil, iar reţeta de plachie de peşte pe care o ştiu de la bunica mea e şi acum printre preferatele mele. Se face foarte uşor şi e delicioasă alături de o mămăliguţă.
Ce pește folosim
Dacă în zona în care locuiţi găsiţi vreun peşte de Dunăre, vă recomand să faceţi reţeta asta cu crap, caras, plătică, somn sau ştiucă. Dacă nu găsiţi pește de apă dulce, puteţi înlocui cu orice alt peşte, chiar şi cu un peşte oceanic, cum este macroul.
De asemenea, puteți folosi pește întreg, bucăți sau fileuri.
Alte rețete cu pește la cuptor pe care vei dori să le încerci
Dacă vă plac rețetele pescărești și mai ales dacă vă plac cele preparate simplu și rapid la cuptor, mai am pentru voi câteva sugestii savuroase care nouă ne-au plăcut mult. Sper să le încercați, sunt convinsă că vor fi și pe gustul vostru!
- somon în crustă de pesmet
- doradă la cuptor cu ierburi aromatice
- păstrăv la cuptor cu cartofi și roșii cherry
- biban de mare la cuptor cu sos de lămâie
Mod de preparare plachie de pește
Modul de preparare pentru rețeta de astăzi este extrem de simplu, așa cum sunt, de altfel mai toate rețetele de pește la cuptor, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui. Cred că deja le aveți în casă chiar acum.
Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu plachia de pește și cum arăta atunci când am scos-o din cuptor 🙂
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plachie de peşte
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru 6 porţii
- 3 bucăţi de peşte (cu os sau file (crap, caras, plătică, ştiucă, somn, etc))
- 3 buc ceapă
- 2 ardei graşi ((de preferat roşii))
- 4-5 căţei de usturoi
- 150 ml roșii pasate
- 150 ml vin alb, sec ((sau rose))
- 50 ml ulei
- 2 foi de dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță fulgi de chilli ((opțional))
- sare și piper după gust
- lămâie pentru servit - opţional
- pătrunjel verde - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Peştele se curăţă de solzi, se porţionează dacă este cazul şi se spală foarte bine, în mai multe ape.
- Presărați peștele cu sare și lăsați-l la rece cel puțin o oră ca să își tragă sare câtă îi trebuie. Puteți să îl lăsați si de seara până dimineața, de exemplu. Înainte să îl puneți în tavă, îl scuturați de sarea în exces dacă ați folosit prea multă.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Tăiați ceapa fideluță, ardeiul gras fâșii, iar usturoiul tocați-l mărunt.
- Într-o tigaie, puneți uleiul să se încingă și căliți legumele pentru câteva minute, doar cât să se dezvolte aromele și să se înmoaie puţin.
- După ce legumele s-au înmuiat, puneți condimentele (dafin, cimbru, piper, sare, chilli), apoi vinul. Amestecați și lăsați pe foc 1-2 minute. Alcoolul se evaporă, iar în tigaie rămâne doar aroma grozavă a vinului.
- Puneți acum sosul de roșii și amestecați.
- Ungeți cu ulei o tavă care va merge la cuptor. Puneți pe fundul ei 2-3 linguri din sosul pregătit mai sus, apoi așezați peştele.
- Turnați sosul și legumele în tavă, peste peşte, şi dați tava la cuptor pentru 15 minute.
- După cele 15 minute, deschideți cuptorul și dați deoparte legumele care acoperă peștele ca să se rumenească și acesta puțin. Mai lăsați tava în cuptor încă 10 minute.
- Gata, avem o plachie grozavă! O înveselim cu pătrunjel proaspăt tocat şi o servim musai alături de o mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailÎn octombrie 2014 am pregătit această reţetă pentru Sunday Lunch-ul găzduit de Diana de la Disturbingly Delicious. Sunday Lunch este un proiect frumos şi deosebit, care ne ajută să descoperim o altă latură, poate puţin mai personală a bloggerilor culinari. Vă invit să răsfoiţi blogul Dianei şi să savuraţi poveşti duminicale cu oameni frumoşi şi talentaţi.
Rețeta de plachie a fost ulterior actualizată în martie 2021.
Poftă bună!
sanda a zis
Multumesc. Esti draguta, nu prea arata asa bine in poza. Arata mai bine inainte de cuptor. Hahaha
sanda a zis
Mi-a placut mult aceasta reteta cu o exceptie. Am folosit caras. Fiind la cura mi-am pus numai 2 buc. Mancand am constat ca pestele nu are nici un gust nefiind deloc condimentat !!!!!!. M-am uitat repede aici si da, nu se sareaza nu se pipareaza!!!. Drept ca sosul e nemipomenit dar eu mi-am pus sare si pe peste.Cando sa mai fac din rstul bucatilor o sa-l condimentez si pe el inainte. Multumesc de reteta. Pupici.
Iuliana a zis
Ooo, ce bine arata, felicitari! Cu caras e si mai buna. Mie imi place mai mult carasul, dar am mofturosi in familie care nu stiu sa manance pestele cu oase multe :)))
Ai dreptate cu condimentatul, eu am pus sare doar la sos si pestele si-a tras de acolo cat i-a trebuit.
Simionov a zis
Plachie adevărată se face cu pestele prajit în prealabil nu-i asa?
Iuliana Sbîrnea a zis
Ca orice mâncare probabil că se face în mai multe feluri. Care ar fi rostul prăjirii peștelui în prealabil?
simonacallas a zis
Plachia de peste dulce e dementiala <3 Iar vinul ii da un plus de saviare 🙂
Claudia a zis
Ah, ce as mai vrea si eu o portie! Se poate? 🙂
Iuliana a zis
Cea mai mare e a ta! 🙂