• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu pește și fructe de mare

    Plachie de pește la cuptor, rețeta tradițională

    Publicat la 26 octombrie 2014 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Plachie de pește cu multă ceapă, la cuptor. O rețetă tradițională românească, delicioasă cu orice pește, alături de o mămăliguță fierbinte.

    Născută la Giurgiu şi locuind acum la Galaţi, adică tot pe malul apei, peştele de Dunăre este pentru mine inegalabil, iar reţeta de plachie de peşte pe care o ştiu de la bunica mea e şi acum printre preferatele mele. Se face foarte uşor şi e delicioasă alături de o mămăliguţă.

    Plachie de pește

    Ce pește folosim

    Dacă în zona în care locuiţi găsiţi vreun peşte de Dunăre, vă recomand să faceţi reţeta asta cu crap, caras, plătică, somn sau ştiucă. Dacă nu găsiţi pește de apă dulce, puteţi înlocui cu orice alt peşte, chiar şi cu un peşte oceanic, cum este macroul.

    De asemenea, puteți folosi pește întreg, bucăți sau fileuri.

    Plachie de pește

    Alte rețete cu pește la cuptor pe care vei dori să le încerci

    Dacă vă plac rețetele pescărești și mai ales dacă vă plac cele preparate simplu și rapid la cuptor, mai am pentru voi câteva sugestii savuroase care nouă ne-au plăcut mult. Sper să le încercați, sunt convinsă că vor fi și pe gustul vostru!

    • somon în crustă de pesmet
    • doradă la cuptor cu ierburi aromatice
    • păstrăv la cuptor cu cartofi și roșii cherry
    • biban de mare la cuptor cu sos de lămâie

    Mod de preparare plachie de pește

    Modul de preparare pentru rețeta de astăzi este extrem de simplu, așa cum sunt, de altfel mai toate rețetele de pește la cuptor, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui. Cred că deja le aveți în casă chiar acum.

    Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu plachia de pește și cum arăta atunci când am scos-o din cuptor 🙂

    Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

    pește la cuptor

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Plachie de pește

    Plachie de peşte

    Plachie de pește cu multă ceapă, la cuptor. O rețetă tradițională românească, delicioasă cu orice pește, alături de o mămăliguță fierbinte.
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Gătire: 25 minutes minutes
    Timp total: 45 minutes minutes
    Număr de porții: 3
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    tigaie antiaderenta
    tigaie antiaderenta
    tavă de copt

    Ingrediente
     

    pentru 6 porţii

    • 3 bucăţi de peşte (cu os sau file (crap, caras, plătică, ştiucă, somn, etc))
    • 3 buc ceapă
    • 2 ardei graşi ((de preferat roşii))
    • 4-5 căţei de usturoi
    • 150 ml roșii pasate
    • 150 ml vin alb, sec ((sau rose))
    • 50 ml ulei
    • 2 foi de dafin
    • 1 linguriță cimbru uscat
    • 1 linguriță fulgi de chilli ((opțional))
    • sare și piper după gust
    • lămâie pentru servit - opţional
    • pătrunjel verde - opţional

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Peştele se curăţă de solzi, se porţionează dacă este cazul şi se spală foarte bine, în mai multe ape.
    • Presărați peștele cu sare și lăsați-l la rece cel puțin o oră ca să își tragă sare câtă îi trebuie. Puteți să îl lăsați si de seara până dimineața, de exemplu. Înainte să îl puneți în tavă, îl scuturați de sarea în exces dacă ați folosit prea multă.
    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
    • Tăiați ceapa fideluță, ardeiul gras fâșii, iar usturoiul tocați-l mărunt.
    • Într-o tigaie, puneți uleiul să se încingă și căliți legumele pentru câteva minute, doar cât să se dezvolte aromele și să se înmoaie puţin.
    • După ce legumele s-au înmuiat, puneți condimentele (dafin, cimbru, piper, sare, chilli), apoi vinul. Amestecați și lăsați pe foc 1-2 minute. Alcoolul se evaporă, iar în tigaie rămâne doar aroma grozavă a vinului.
    • Puneți acum sosul de roșii și amestecați.
    • Ungeți cu ulei o tavă care va merge la cuptor. Puneți pe fundul ei 2-3 linguri din sosul pregătit mai sus, apoi așezați peştele.
    • Turnați sosul și legumele în tavă, peste peşte, şi dați tava la cuptor pentru 15 minute.
    • După cele 15 minute, deschideți cuptorul și dați deoparte legumele care acoperă peștele ca să se rumenească și acesta puțin. Mai lăsați tava în cuptor încă 10 minute.
    • Gata, avem o plachie grozavă! O înveselim cu pătrunjel proaspăt tocat şi o servim musai alături de o mămăliguță.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Plachie de peşte
    Valori per porție
    Calorii
    461
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    25
    g
    38
    %
    Colesterol
     
    99
    mg
    33
    %
    Carbohidrați
     
    20
    g
    7
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    7
    g
    8
    %
    Proteine
     
    30
    g
    60
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    În octombrie 2014 am pregătit această reţetă pentru Sunday Lunch-ul găzduit de Diana de la Disturbingly Delicious. Sunday Lunch este un proiect frumos şi deosebit, care ne ajută să descoperim o altă latură, poate puţin mai personală a bloggerilor culinari. Vă invit să răsfoiţi blogul Dianei şi să savuraţi poveşti duminicale cu oameni frumoşi şi talentaţi.

    Rețeta de plachie a fost ulterior actualizată în martie 2021.

    Plachie de peste (3)

    Poftă bună!

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • sardine la cuptor
      Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
    • Paella cu fructe de mare
      Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
    • pastrav somonat la cuptor cu legume
      Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. sanda

      iulie 10, 2015 at 8:48 pm

      Multumesc. Esti draguta, nu prea arata asa bine in poza. Arata mai bine inainte de cuptor. Hahaha

      Răspunde
    2. sanda

      iulie 10, 2015 at 2:09 pm

      Mi-a placut mult aceasta reteta cu o exceptie. Am folosit caras. Fiind la cura mi-am pus numai 2 buc. Mancand am constat ca pestele nu are nici un gust nefiind deloc condimentat !!!!!!. M-am uitat repede aici si da, nu se sareaza nu se pipareaza!!!. Drept ca sosul e nemipomenit dar eu mi-am pus sare si pe peste.Cando sa mai fac din rstul bucatilor o sa-l condimentez si pe el inainte. Multumesc de reteta. Pupici.

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 10, 2015 at 2:26 pm

        Ooo, ce bine arata, felicitari! Cu caras e si mai buna. Mie imi place mai mult carasul, dar am mofturosi in familie care nu stiu sa manance pestele cu oase multe :)))
        Ai dreptate cu condimentatul, eu am pus sare doar la sos si pestele si-a tras de acolo cat i-a trebuit.

        Răspunde
    3. simonacallas

      mai 29, 2015 at 5:24 pm

      Plachia de peste dulce e dementiala <3 Iar vinul ii da un plus de saviare 🙂

      Răspunde
    4. Claudia

      octombrie 26, 2014 at 7:53 pm

      Ah, ce as mai vrea si eu o portie! Se poate? 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 26, 2014 at 8:06 pm

        Cea mai mare e a ta! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.