O rețetă foarte ușoară și rapidă de doradă la cuptor învelită în hârtie de copt, cu usturoi, lămâie și ierburi aromatice. Delicios, natural și gata în 30 de minute!
Cred că preferința mea de-a dreptul încăpățânată pentru peștele de Dunăre începe să îmi plafoneze gusturile, dacă pot să zic așa. Mereu când ajung la pescărie am tendința să aleg doar soiurile de pești pe care îi cunosc de când eram mică.
Așa se face că iată, e prima dată când gătesc doradă acasă. Acest pește l-am gustat la un restaurant unde nu găsisem crap în meniu. Și ah, ce bun mi s-a părut!
Cu prima ocazie am cumpărat 2 dorade de la pescărie, am rugat personalul de acolo să le curețe și ajunsă acasă le-am gătit în cel mai simplu și mai rapid mod posibil: la cuptor, cu câteva ierburi aromatice, înfășurate în hârtie de copt.
Le-am servit alături de rondele de cartofi natur peste care am pus puțin unt. Să vă zic drept, gătită acasă, dorada a fost și mai bună decât la restaurant 😉
Asta poate și pentru că am folosit aromele care îmi plac mie: lămâie, usturoi, pătrunjel, cimbru și cimbrișor lămâios.
Dacă și tu ești amator de rețete cu pește rapide și delicioase, îți las mai jos câteva rețete care mie mi-au plăcut mult și pe care îți recomand să le încerci:
Tare sunt curioasă ce ai ales și cum ți-au plăcut. Să îmi spui și mie! 🙂
Aici găsești toate rețetele cu pește de pe blog. Vezi care te inspiră!
Mod de preparare dorada la cuptor cu ierburi aromatice
Modul de preparare al rețetei de astăzi este foarte simplu și rapid. Trebuie doar să fiți puțin atenți la modul de împachetare al peștelui în hârtie de copt, în așa fel încât sa faceți pachete etanșe, în care peștele să se coacă înnăbușit.
Dacă veți urmări rețeta video de mai jos, veți vedea că modul de împachetare nu e deloc dificil.
Dacă nu aveți la îndemână hârtie de copt, puteți folosi și folie de aluminiu, iar aceasta este mai cooperantă și mai ușor de împachetat.
Pentru că peștele se gătește înnăbușit în culcușul lui de hârtie, nu va fi deloc rumenit. Iar un pește care nu e rumenit, nu e nici prea apetisant. Așa că după primele 15 minute de gătire, desfacem pachetele și dăm din nou tava la cuptor până când doradele se rumenesc frumos și delicios.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Dorada la cuptor cu ierburi aromatice
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 buc doradă (aprox. 350 g/fiecare)
- sucul de la ½ lămâie
- 50 ml ulei
- 3 căței de usturoi
- ½ legătură pătrunjel proaspăt
- cimbru și cimbrișor lămâios proaspăt
- ½ lămâie tăiată felii
- sare și piper după gust
garnitură - cartofi natur (opțional)
- 2 cartofi
- 20 g unt
- sare, piper, nucșoară - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade și pregătiți o tavă mare și 2 foi de hârtie de copt
- Tocați mărunt pătrunjelul și puneți-l într-un bol. Adăugați usturoiul trecut prin presă, sare, piper, suc de lămâie și ulei. Amestecați.
- Ungeți doradele atât la exterior cât și la interior cu amestecul de mai sus.
- Așezați fiecare doradă pe o foaie de copt, puneți felii de lămâie, cimbru și cimbrișor uscat și sigilați hârtia de copt de jur împrejur, așa cum se vede în videoclip.
- Băgați tava cu cele 2 dorade în cuptorul încins pentru 15 minute.
- Scoateți tava, desfaceți pachetele și dați din nou tava la cuptor pentru 5-10 minute, până când peștii sunt frumos rumeniți.
- Cât timp stă peștele la cuptor, curățați cartofii, îi tăiați felii și îi fierbeți în apă cu un praf de sare.
- Serviți dorada alături de rondele de cartofi natur peste care puneți piper, nucșoară și puțin unt. Presărați totul cu pătrunjel proaspăt tocat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu