O prăjitură simplă cu prune și blat fraged cu brânză de vaci, este desertul ideal pentru o masă cu familia. Foarte spornică și se face atât de ușor!
Îmi plac prăjiturile de casă, cele cu blat simplu făcut din câteva ingrediente şi neapărat cu ceva fructe pe deasupra. Sunt potrivite şi pentru desertul în familie, şi pentru musafiri, pentru pachet, de luat la picnic sau de pus lângă cafea.
Combinaţia de texturi şi arome dintre aluatul pe bază de brânză de vaci aminteşte cumva de pasca fără aluat iar prunele acrişoare a fost un deliciu! 🙂
Ingrediente
Avem nevoie de doar câteva ingrediente simple pentru această prăjitură cu prune:
- ouă
- brânză de vaci
- făină
- zahăr
- iaurt
- unt topit şi răcit
- arome: coajă de lămâie și vanilie
- praf de copt
- prune
Desigur, puteți folosi și alte fructe la această prăjitură: caise, cireșe, mere, piersici, etc.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Alte deserturi cu prune
Dacă v-a plăcut prăjitura aceasta, poate doriţi să încercaţi şi alte reţete de deserturi cu prune, la fel de simplu de făcut şi cu rezultat delicios. Găsiţi mai jos câteva exemple:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură simplă cu prune şi brânză de vaci
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă de aprox. 20x30 cm
- 4 ouă
- 250 g brânză de vaci
- 200 g făină (tip 000)
- 200 g zahăr
- 200 g iaurt
- 70 g unt topit şi răcit
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1 linguriţă rasă de praf de copt
- 250 g prune
- un praf de sare
- zahăr pudră pentru decor (opţional)
Instrucțiuni de preparare
- Pentru că prepararea blatului durează foarte puţin, e bine ca înainte să vă apucaţi de treabă să aprindeţi cuptorul la 170 de grade.
- Prunele fără sâmburi se taie în jumătăţi sau sferturi, depinde cât sunt de mari.
- Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi cu un praf de sare pană se albesc şi îşi măresc volumul.
- Brânza de vaci se amestecă cu iaurtul și untul topit, apoi se toarnă peste gălbenuşuri. Se adaugă coaja de lămâie şi extractul de vanilie şi se omogenizează compoziţia.
- Făina împreună cu praful de copt se toarnă în ploaie peste amestecul de componente lichide şi se amestecă cu un tel de mână.
- Albuşurile se bat spumă tare până când nu mai cad de pe teluri şi se încorporează cu mişcări uşoare în compoziţia pentru blat.
- Se toarnă aluatul într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se aşează prunele.
- Daţi prăjitura la cuptor pentru aprox. 30 de minute, sau până când vedeţi că începe să se rumenească.
- Blatul se va rupe uşor când e cald, de aceea este bine să lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă şi abia apoi să o feliaţi şi să o scoateţi pe platou.
- Se serveşte pudrată generos cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailNu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitură simplă cu prune şi brânză de vaci pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Maria Florea a zis
La noi asa incep diminetile.....cu pianul fiicei mele.Multumim pentru melodia aceasta antrenanta!
Ca de obicei, voi incerca prajitura ,insa eu o voi face cu zmeura din gradina.Am facut si pastravul dupa reteta ta si ne-a placut tuturor.Sper sa revin cu poze.
Zile racoroase si cu multa tihna!
Iuliana a zis
Vaaaiii, ce dimineti frumoase aveti voi! Prajitura va fi chiar mai buna cu zmeura 🙂 Va astept cu poze si impresii.
Claudia a zis
La noi a trecut codul de canicula. E asa de bine si racoare. Pana la ora asta cel putin 🙂
Asa ca ma pot incumeta sa dau drumul la cuptor si sa fac prajitura ta cu prune 😉