Rețeta simplă de chec cu prune și nuci, un desert delicios și la îndemâna oricui. Cum se face checul pufos cu cacao și prune.
Când eram mică, checul era un desert la ordinea zilei. Îl primeam și la micul dejun, și la pachetul de la școală, ba uneori chiar și seara, la cină alături de un iaurt. Checurile mamei erau de cele mai multe ori simple, rar se întâmpla să le pună vreun adaos.
Mult timp am ocolit acest desert în favoarea altor prăjituri mai elaborate, cu creme sau cu ciocolată din belșug. Dar cum orice în viața noastră este ciclic, de la o vreme parcă am descoperit frumusețea checurilor, aceste deserturi atât de simple și de ușor de făcut, dar care permit atâtea variante și combinații, încât nu ai cum să te plictisești de ele.
Aproape fără să îmi dau seama am strâns o colecție frumoasă de checuri de tot felul, de la surprinzătoarele checuri de post cu texturile lor ușor umede și până la checul din albușuri, pufos și ușor ca un fulg.
Checurile mele nu sunt niciodată fade sau plictisitoare. Dimpotrivă! Sunt pline de arome și de culoare pentru că am grijă să pun în compoziție ingrediente de calitate și arome naturale: vanilie Bourbon, coajă de lămâie sau de portocală, scorțișoară, etc.
Dintre preferatele mele vă recomand să încercați checul glazurat cu afine și lămâie sau checul pufos cu caise. Sunt convinsă că o să vă placă și vouă!
Mod de preparare chec cu prune și nuci
Pentru checul de azi m-am gândit că o combinație de prune și nuci e foarte potrivită. Este exact anotimpul prunelor dulci și zemoase. Se găsesc peste tot și sunt cele mai ieftine fructe din piață în aceste zile. Iar miezul de nucă crocant e alăturarea perfectă.
Checul cu prune și nuci e pufos, ușor și de făcut, dar și de mâncat, are puține grăsimi și destul de puțin zahăr față de alte deserturi. E minunat mai ales pentru copii. Aceștia îl vor iubi, alături de un pahar de lapte sau de iaurt.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 6 ouă
- 120 g zahăr
- un praf de sare
- 50 g unt topit și răcit
- 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie sau portocală
- 150 g făină
- 5 g praf de copt
- 1 lingură cacao
- 5-6 prune (aprox. 200 g)
- o mână de miez de nucă (aprox. 100 g)
- zahăr pudră pentru finisat
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de chec.
- Tăiați prunele felii sau cuburi nu prea mici și presărați-le cu o lingură de făină. În acest fel nu se vor duce la fund atunci când le adăugăm în compoziție.
- Tocați miezul de nucă cu un cuțit. Nu trebuie să fie prea mărunt, ne place să găsim miez de nucă în felia de chec.
- Puneți într-un bol: ouăle întregi (adică nu e nevoie să separați albușul de gălbenuș), zahărul tos, zahărul vanilat și un praf de sare.
- Mixați până când ouăle își schimbă culoarea și își măresc volumul.
- Adăugați untul topit și răcit, coaja de citrice și amestecați din nou.
- Încorporați făina amestecată cu pudra de cacao și praful de copt. Tot acum puneți și cam ¾ din feliile de prune și miezul de nucă pregătite mai sus.
- Turnați compoziția în forma de chec. Puneți deasupra feliile de prune și miezul de nucă rămase.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine copt checul.
- Scoateți checul din formă cât e cald, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Îndepărtați hârtia și lăsați checul să se răcească pe un grătar.
- Fiind foarte fraged, este bine să feliați checul după ce s-a răcit complet. Opțional, se poate pudra cu zahăr.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Amalia
Felicitări din tot sufletul pentru acest blog minunat .am făcut acest chec de 3 ori intr o săptămâna 😍Deci asta spune totul.am sa încerc mai multe Rețete.numai bine !
Iuliana
Mă bucur mult că v-a plăcut rețeta de chec.
Mulțumesc pentru mesaj și vă mai aștept pe la mine 🙂
mikaela
Nici nu as fi suspectat ca sunt plictisitoare(nu numai checurile,preparatele tale ,in general).
Si eu iubesc checurile,altcineva le iubea chiar mai mult,dar cand m-am pus eu pe facut checuri a zis "numai checuri,checuri,mai merge si un tiramisu,ceva?!"Dupa mine,pot fi si numai checuri,pentru ca sunt mai slab calorice,imi plac si cele pufoase,dar imi plac foarte mult si cele umede.In plus sunt si frumoase,si bune pentru pachet,pentru mic dejun sau cina,ori cand piticii(de pe creieras,ori cei de om) striga "vrem dulcegarii!".
Iuliana
Buna Mikaela! 🙂
Pai exact numarul caloriilor este motivul pentru care fac ce fac si iata, mai concep cate un chec. Ne pacalim frumos cu ele si ne satisfac pofta de dulce vreo 3-4 zile.
Parca nici fara desert nu putem sta, dar nici cele cu mascarpone, frisca, ciocolata nu prea mai merg ca altadata (a se citi la alta varsta 😀 )
Iar daca e pe alese, preferatele mele sunt checurile de post pentru ca au o textura mai moale, mai umeda, iar aromele parca se simt mai bine.
Elena Popescu
Buna Iuliana,
Datorita tie, de fapt, retetelor tale simple am capatat curajul si indemanarea de a face un chec cu diverse combinatii atunci cand vream ceva dulce si usor dimineata la cafea lau la gustarea de dupa-amiaza.
Am incercat checul cu caise, cu banane si merisoare si mi-au iesit pufoase si aromate exact asa cum spui, un deliciu chiar si cu faina fara gluten cand e cazul. Iti multumesc pentru toate ideile propuse de tine!
Cu mare drag,
Elena
Iuliana
Draga Elena, multumesc mult pentru comentariu. Ma bucur ca ti-au reusit retetele mele si ca iti plac combinatiile pe care le fac 🙂
Imbratisari cu drag!