Când spun "prăjitură de casă" nu mă duce gândul la altceva decât la o prăjitură lejeră şi rapidă, cu un blat pufos şi vanilat, şi cu ceva adaosuri, de obicei fructe de sezon, aşa cum făcea mama mea cel mai des atunci când eram copil. Alteori "prăjitura de casă" avea bucăţele de rahat, fructe uscate sau ciocolată şi neapărat, dar neapărat era mereu pudrată cu mult zahăr vanilat.
O reţetă de genul ăsta nu ar trebui să lipsească din caietul niciunei mămici care vrea să îi imprime puiului de om amintirea prăjiturilor de casă făcute de mama. Părerea mea! 🙂 Eu am chiar mai multe variaţiuni de astfel de reţete simple, pe care le pun în aplicare funcţie de ceea ce staţionează nepermis de mult pe raftul frigiderului. De data asta am făcut blatul doar cu brânză de vaci şi unt topit, dar altădată am făcut de exemplu o prăjitură cu iaurt şi nectarine, iar în altă reţetă am folosit smântână şi merişoare, că asta aveam la momentul ăla.
La prăjitura de azi am folosit fructe de sezon pe care le găsim acum în piaţă din producţie autohtonă, ieftine şi aromate. Combinaţia de căpşuni şi caise e pe cât de gustoasă, pe atât de "ochioasă" şi se asortează de minune cu gustul de brânzică şi vanilie naturală. Priviţi numa' ce delicioşenie pudrată vă aşteaptă pe farfuriuţa de mai jos. S-o mănânci, nu alta! 🙂
Cum se face prăjitura cu brânză şi fructe de sezon
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 5 ouă
- 200 g zahăr
- seminţele unei păstăi de vanilie
- 100 g unt topit şi răcit
- 200 g brânză de vaci
- 360 g făină cernută
- 8 g praf de copt
- 400 g fructe (eu am pus 200 g caise şi 200 g căpşuni)
- zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt într-o tavă de 30x20 cm. Dacă nu aveţi hârtie de copt, ungeţi tava cu unt.
- Spălăm, curăţăm fructele şi le tăiem cuburi.
- Mixăm ouăle împreună cu zahărul până se albesc şi îşi măresc volumul.
- Adăugăm în ouăle bătute: untul topit şi răcit, brânza de vaci şi seminţele păstăii de vanilie. Omogenizăm.
- Încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt în compoziţia de mai sus. Vom obţine un aluat vârtos, dar moale, ca o cremă şi uşor de manevrat cu o paletă de lemn sau silicon.
- Punem jumătate din cantitatea de aluat în tavă şi presărăm jumătate din cuburile de fructe.
- Turnăm şi restul de aluat, iar deasupra punem restul fructelor.
- Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade, apoi reducem temperatura la 170 de grade şi mai coacem încă 15-20 de minute.
- Prăjitura nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână galbenă şi frumoasă. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că este copt aluatul şi în interior.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă şi feliaţi-o când se răceşte de tot.
- Se serveşte pudrată cu zahăr vanilat făcut în casă (vezi reţeta)
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ramona a zis
Foarte gustoasa! cea mai buna praji cu branza si fructe. multumesc!
Iuliana a zis
Mă bucur mult că ți-a plăcut, Ramona! 🙂
Iolanda a zis
Eu am facut aceasta prajitura ieri.
Foarte buna si se face foarte usor si repede.
Iuliana a zis
Ma bucur ca ti-a placut 🙂
Luminita a zis
Foarte buna ! Multumesc pentru reteta si denumire, se va numi "Delicioşenie".
Iuliana a zis
🙂
Claudia a zis
Vai ce bunatate de prajiturica 🙂 Vorba ta, deliciosenie :)))
Si ce poze! 😉
Iuliana a zis
Multumesc 🙂