Ciorba de peşte este una din preferatele mele. Este foarte gustoasă şi şăţioasă şi dacă nu folosiţi un peşte foarte gras, se poate mânca şi rece. Reţeta mea este puţin diferită faţă de reţeta tradiţională pescărească, aşa cum se face în Delta Dunării, dar asta pentru că eu nu am mereu la îndemână atât de mult peşte de soiuri diferite şi a trebuit să adaptez reţeta la ceea ce pot prepara în mod curent cu peştele proaspăt pe care îl găsesc la pescărie. Sper să vă placă şi vouă reţeta mea 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1.5 kg de peşte proaspăt - capete şi cozi (crap, caras, somn, ştiucă, şalău, etc.)
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 2 morcovi
- 1 felie de ţelină
- 2 cartofi nu prea mari
- 4-5 roşii (sau o conservă)
- 2 linguri de orez
- sare după gust
- 2-3 linguri de oţet
- 3 litri de apă
- leuştean
Instrucțiuni de preparare
- Curăţăm peştele, îl spălam (nu exageraţi!) şi îl tăiem în bucăţi potrivite ca mărime. Dacă aveţi peşti mai mari, pentru ciorbă puteţi folosi capetele şi cozile, iar din restul să faceţi de exemplu o saramură de peşte sau să-l faceti la cuptor cu sos de roşii.
- Punem apa la fiert cu un praf de sare şi cu morcovii, ardeiul, ţelina şi ceapa tăiate mărunt. Când legumele sunt pe jumătate fierte, adăugăm cartofii tăiaţi cuburi.
- După ce au fiert şi cartofii, punem roşiile, peştele şi orezul şi lăsăm ciorba să mai fiarbă maxim 15 minute.
- Stingem focul, potrivim gustul de sare, acrim cu 2-3 linguri de oţet şi presărăm leuştean proaspăt tocat mărunt.
- Este bună şi caldă, dar şi rece, cu o mămăliguţă alături şi cu ardei iute în oţet, uscat sau proaspăt, de care aveţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
În caz de nevoie, vedeţi mai jos cum se face mămăliga şi reţetele de saramură de peşte şi de crap la cuptor cu sos de roşii. Click pe fiecare poză pentru reţetă.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de ciorbă de peşte pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Maria
Scuze, am cascat ochii mai bine si am vazut ca in ingrediente se afla si otet 🙂
Maria
Este o ciorba dulce, fara bors sau otet ? Definitia de ciorba implica si daus de bors sau acrita cu otet, cum se face prin delta 🙂
Claudia
Rar mananc ciorba de peste dar atunci cand mananc tare imi mai place 🙂
Iuliana
E buna rau! 🙂
Lacramioara
Nu putem face noi acasa bors de peste ca la cherhana ca n-avem cu ce si cu apa de la robinet oricum nu iese ca aia. Dar e buna reteta ta, cred ca ai un somn in fafurie, dupa mustati. Am ghicit, ca-s nevasta de pescar!!
Iuliana
Ai ghicit, e somn! Se cunoaste ca esti sotie de pescar, fapt pentru care te invidiez pozitiv! :))
Laura C.
Arata bine. Nu am facut niciodata pt. ca nu agreez pestele, dar arata bine!
Iuliana
Laura, nu stii ce pierzi! Te-as invita odata la o ciorba de peste sa te conving 🙂