Cum să faci cea mai fină și cea mai delicioasă tartă cu cremă de lămâie. Crustă sfărâmicioasă cu aromă de unt bun, umplută cu o cremă mătăsoasă, dulce-acrișoară și extraordinar de aromată. Este un desert deosebit și atât de ușor de făcut!
Dacă vă plac deserturile cu lămâie, veți iubi această rețetă tartă cu cremă de lămâie! Are o crustă ușor sfărâmicioasă cu textură de fursecuri cu unt, care este super ușor de făcut și este umplută cu o cremă de lămâie absolut delicioasă. Este un desert de o simplitate elegantă, iar dacă vreți să îl duceți la alt nivel, îl puteți servi decorat cu frișcă proaspătă și fructe de pădure.
Dacă vă plac deserturile cu lămâie, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de lemon curd.
Mergi direct la:
Ingrediente
Folosim ingrediente simple la această rețetă de tartă. Iată câteva sfaturi pentru alegerea ingredientelor principale:
- Lămâi – asigurați-vă că folosiți lămâie de bună calitate pentru cele mai bune rezultate. pentru că vom folosi atât sucul, cât și coaja rasă, vă sugerez să căutați în magazine lămâi bio sau pe care se specifică pe etichetă că au coaja nestropită și sunt sigure pentru consum.
- Unt – folosiți unt gras, nesărat, cu 82% grăsime.
- Zahăr – folosiți zahăr alb, tos. Nu folosiți zahăr brun pentru că acesta va afecta culoarea și aroma umpluturii.
- Smântână pentru frișcă – folosiți smântâna lichidă, cu minim 30% grăsime. Se găsește în magazine, de obicei ambalată UHT la cutii de carton.
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se face tarta cu cremă de lămâie
Crusta
- Untul rece, tăiat cuburi se amestecă cu făina, gălbenușul de ou, zahărul pudră şi sarea până când aluatul devine nisipos.
- Se adaugă 2-3 linguri de apă rece şi se amestecă în continuare doar până când aluatul începe să se lege şi devine moale, cât să putem forma o bilă. Nu frământați mai mult!
- Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl dăm la rece pentru cel puţin jumătate de oră.
- Întindem aluatul cu sucitorul, dându-i o formă rotundă până la o grosime de 3-4 mm, îl aşezăm în tavă şi îndepărtăm marginile.
- Înţepăm aluatul cu furculiţa din loc în loc, aşezăm deasupra o foaie de copt cu boabe de fasole şi îl dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 15 de minute. Îndepărtăm apoi hârtia de copt şi boabele de fasole şi mai coacem încă 15 minute, timp în care ne ocupăm de cremă.
Crema de lămâie
- Bateți ouăle împreună cu zahărul, apoi le amestecați cu smântâna lichidă şi omogenizați.
- Adăugați coaja rasă şi sucul de la 2 lămâi. Aici depinde foarte mult şi de gusturi. Vă sfătuiesc să gustaţi compoziţia şi să adăugaţi treptat sucul de lămâie sau să suplimentaţi ușor cantitatea de zahăr dacă doriţi crema mai dulce.
- Scoateți blatul din cuptor şi turnați peste el crema de lămâie cu mare atenţie să nu depăşiți nivelul şi să curgă crema în tavă, pe lângă blat.
- Reduceţi temperatura cuptorului la 130 de grade şi coaceţi tarta timp de 20-25 de minute până când e bine închegată, dar nu trebuie să ajungă să se rumenească. Atenţie, dacă o lăsaţi mai mult decât trebuie în cuptor, crema se va crăpa!
Extra sfaturi pentru reușita rețetei
- Folosiți o tavă de tartă de 25 cm pentru această rețetă.
- Puteți face aluatul pentru crustă cu mâna sau la robot. Trebuie să lucrați rapid, ca să nu se încălzească untul.
- Crusta se poate umfla puțin după coacere. Apăsați cu fundul unui pahar ca să o îndreptați.
Vă place rețeta? Încercați și altele asemănătoare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tartă cu lămâie
Echipamente necesare
Ingrediente
crusta - formă de 25-26 cm
- 150 g unt (82% grăsime, rece)
- 300 g făină
- 1 gălbenuş de ou
- 80 g zahăr pudră
- 1 vârf de cuţit de sare
- 2-3 linguri de apă rece
crema de lămâie
- coaja rasă şi sucul de la 2 lămâi
- 200 ml smântână pentru frişcă (min. 30% grăsime)
- 4 ouă
- 150 g zahăr pudra
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Untul rece, tăiat cuburi se amestecă cu făina, gălbenușul de ou, zahărul pudră şi sarea până când aluatul devine nisipos.
- Se adaugă 2-3 linguri de apă rece şi se amestecă în continuare doar până când aluatul începe să se lege şi devine moale, cât să putem forma o bilă. Nu frământați mai mult!
- Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl dăm la rece pentru cel puţin jumătate de oră.
- Întindem aluatul cu sucitorul, dându-i o formă rotundă până la o grosime de 3-4 mm, îl aşezăm în tavă şi îndepărtăm marginile.
- Înţeapăm aluatul cu furculiţa din loc în loc, aşezăm deasupra o foaie de copt cu boabe de fasole şi îl dăm la cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 15 de minute. Îndepărtăm apoi hârtia de copt şi boabele de fasole şi mai coacem încă 15 minute, timp în care ne ocupăm de cremă.
crema de lămâie
- Batem ouăle împreună cu zahărul, apoi le amestecăm cu smântâna lichidă şi omogenizăm.
- Adăugăm coaja rasă şi sucul de la 2 lămâi. Aici depinde foarte mult şi de gusturi. Vă sfătuiesc să gustaţi compoziţia şi să adăugaţi treptat sucul de lămâie sau să suplimentaţi cantitatea de zahăr dacă doriţi crema mai dulce.
- Scoatem blatul din cuptor şi turnăm peste el crema de lămâie cu mare atenţie să nu depăşim nivelul şi să curgă crema în tavă, pe lângă blat. Cel mai bine ar fi să faceţi operatiunea asta păstrând tava aşezată pe grătarul cuptorului, ca să nu vă plimbaţi apoi cu ea de la masă sau dulap până la cuptor.
- Reduceţi temperatura cuptorului la 130 de grade şi coaceţi tarta timp de 20-25 de minute până când e bine închegată. Atenţie, dacă o lăsaţi mai mult decât trebuie în cuptor, crema se va crăpa!
- Se scoate tarta din cuptor şi se lasă să se răcească foarte bine înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pusik a zis
Ador orice desert cu lamaie. O reteta foarte buna!
Iuliana a zis
Ma bucur ca iti place 🙂
Claudia a zis
Desi sunt mare fan ciocolata... m-ai convins 🙂 Fac si eu o tarta cu crema de lamaie ca prea frumos o descrii 😉
Laura C. a zis
Mmmmmmmmmmmmmmm...ce bine arata!