Dragilor, nu ştiu dacă voi ştiţi, dar astăzi conform calendarului ortodox îl prăznuim pe Sfântul Alexandru, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.
La noi în familie astăzi este triplă sărbătoare. În fiecare an, în această zi îmi serbez mama, soţul şi pe fiica prietenei mele pe care o iubesc ca pe fiica mea. La mulţi ani, dragii mei! Vă iubesc mult! 🙂
Pentru toţi trei am făcut astăzi o tartă de vară cu cremă bogată de vanilie, decorată cu mure şi căpşuni proaspete, chiar dacă unii o vor gusta doar virtual din motive de distanţă fizică, nu sufletească.
Da, incredibil, încă mai găsim căpşuni proaspete în piaţă! Şi încă sunt de-ale noastre, româneşti, micuţe, imperfecte dar extraordinar de aromate şi de parfumate. Nu puteam să le ratez, pentru că sunt pe trecute, ca şi murele de altfel, şi tocmai peste un an le vom mai găsi pe tarabe. Dar voi puteţi folosi orice alte fructe aveţi la îndemână, chiar şi fructe din compot.
Mod de preparare tartă cu cremă de vanilie, mure și căpșuni
Modul de preparare la reţeta de azi e la fel de uşor şi frumos ca la orice reţetă de tartă. Aluatul este unul clasic, pe bază de unt şi am scris în detaliu cum se prepară aici: aluat clasic de tartă. Şi crema este una clasică, cu gălbenuşuri, lapte şi vanilie. Nu i-am dedicat o postare separată, deşi ar merita, dar am mai folosit-o de multe ori, de exemplu la rulada cu gem de căpşuni şi cremă de vanilie sau la tarta cu vanilie, căpşuni şi flori de salcâm.
Oricum, vă povestesc mai jos ce şi cum în formatul pe care îl puteţi printa şi prinde cu magnet de frigider să îl aveţi la îndemână atunci când preparaţi tarta.
Să vă trăiască sărbătoriţii! Şi gata, hai, la treabă! Tarta asta în 3-4 ore poate fi gata, răcită, numai bună de servit. Poate nu e târziu să vă apucaţi de ea! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o formă de tartă cu diametrul de 26 cm
blatul
- 300 g făină
- 150 g unt rece (cu 82% grăsime)
- 2 gălbenuşuri
- 80 g zahăr pudră
- un vârf de linguriţă pudră de vanilie
- ½ de linguriţă coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 2-3 linguri de apă rece
umplutura
- 5 gălbenuşuri
- 150 g zahăr
- 3 linguri rase de amidon
- 300 ml lapte
- 50 g unt 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- un praf de sare
- ½ linguriţă pastă/pudră de vanilie
- 100 g mure
- 100 g căpşuni
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Cerneţi făina, adăugaţi zahărul pudră şi un praf de sare, apoi untul rece tăiat cubuleţe şi gălbenuşurile. Se amestecă toate la robot sau şi mai simplu cu o furculiţă până se obţine un aluat nisipos cu bulgăraşi mici de unt.
- Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugaţi o lingură, două de apă rece şi continuaţi să amestecaţi până aluatul începe să se lege. Apoi, cu mâna, îi daţi rapid o formă de bilă.
- Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider cel puţin o jumătate de oră.
- Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie ceva mai groasă de jumătate de centimetru şi puţin mai mare decât forma de tartă.
- Aşezaţi aluatul în formă, şi treceţi cu sucitorul peste marginile formei pentru a îndepărta excesul. La fel de bine le puteţi tăia şi cu un cuţit dacă vi se pare mai comod.
- Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
- Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa, aşezati peste el o foaie de copt şi câteva boabe de fasole (sau orez, arpacaş, ce aveţi), pentru a împiedica creşterea aluatului la cuptor.
- Cuptorul trebuie încins la 175 de grade. Coaceţi aluatul timp de 30 minutesau până începe să se rumenească pe margini.
- Scoateţi tava şi lăsaţi aluatul să se răcească în tavă. Nu încercaţi să îl manevraţi cât e cald încă, pentru că e foarte fraged şi se poate rupe.
crema de vanilie
- Amestecaţi galbenuşurile cu zahărul, sarea, amidonul şi 150 ml de lapte.
- Puneţi restul de 350 ml de lapte la fiert într-un vas cu pereţi groşi (eu am folosit un ceaun mic).
- Când laptele începe să se umfle, turnaţi amestecul de gălbenuşuri şi lăsaţi crema pe foc amestecând continuu până când începe să se îngroașe.
- Adăuaţi pudra de vanilie şi continuaţi să amesteaţi până când crema se îngroaşă complet.
- Lăsaţi crema să se răcorească amestecând din când în când în ea să nu facă pojghiţă deasupra, apoi turnaţi-o peste blatul de tartă.
- Mixați untul până devine spumă, apoi adăugați puțin câte puțin din crema rece de vanilie și continuați să mixați până aveți o cremă omogenă.
- Întindeți crema de vanilie cu unt peste blatul de tartă și nivelați.
- Decoraţi cu mure şi căpşuni sau cu orice alte fructe aţi ales să folosiţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu