Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.

Publicat la 1 iunie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

228 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de gem de căpşuni cu puțin zahăr, fără niciun fel de conservanți. Gemul astfel preparat rezistă perfect chiar și 2 ani de zile.

Îmi place să am în cămară măcar câteva borcane din fiecare sortiment de gem pentru o cremă de prăjitură, de înveselit din când în când un bol de griş cu lapte sau mai ales pentru umplut clătite cu gem iarna, când afară ninge, iar în casă e cald şi bine. Iar primul gem pe care îl fac primăvara este întotdeauna cel de căpșuni.

gem de căpşuni

Nu fac niciodată gem din mai mult de 2 kg. Chiar dacă vreau să fac mai mult, prefer să îl fac în 2-3 tranșe decât să fierb o cantitate mare odata.

Avantajul atunci când faci cantităţi mici de gem e că parcă nici nu simţi că munceşti la el, imediat e gata. Am spălat şi ales rapid căpşunile și le-am lăsat deoparte timp de 2 ore împreună cu zahărul, apoi am pus gemul să fiarbă.

Fiind cantitate mică, au fiert foarte repede, în timp ce eu oricum mă învârteam prin bucătărie pregătind masa de prânz. în jumătate de oră a fost gata. L-am turnat repede în borcanele sterilizate în prealabil şi asta a fost tot.

E atât de frumos, de bun şi aromat e gemul acesta! Păcat că nu vă pot transmite mirosul şi aroma! 🙂

Nu cantitatea mare de zahăr face gemul să se păstreze ani de zile!

Contrar părerii generale, nu zahărul conservă gemul! Dacă ar fi așa, ar trebui să punem zahăr și la zacuscă, ca să nu se strice.

E drept că zahărul are și rol de conservant, dar nu pe el ne bazăm de fapt, ci pe....igiena borcanelor și a capacelor. Borcanele și capacele folosite la orice conservă trebuie sa fie spălate foarte bine cu apă caldă și detergent și apoi sterilizate în cuptor. Sterilizarea se face așezând borcanele și capacele într-o tavă metalică pe care o introducem în cuptorul rece!

Aprindem cuptorul la 150 de grade (treapta mică la cuptoarele pe gaz) și lăsăm borcanele acolo timp de 15 minute. Nu vă faceți griji, borcanele nu se sparg, iar siliconul (garnitura) capacelor rezistă la această temperatură.

Expunerea la această temperatură omoară toate microorganismele care ar putea să compromită conservele noastre pe durata depozitării lor. Pe canalul de YouTube găsiți un video în care am explicat în detaliu de ce și cum se face corect sterilizarea borcanelor și a capacelor. Îl găsiți aici.

Cât zahăr folosim la rețeta de gem de căpşuni

Răspunsul corect ar fi...după gustul vostru, dar să fie minim 300g zahăr la 1 kg de fructe. Asta pentru că zahărul are și rol de conservant, nu doar de îndulcitor și de aceea există o cantitate minimă pe care trebuie să o folosim. Dar peste această cantitate minimă, puteți adăuga zahăr după gustul vostru.

Sfatul meu este să porniți cu 300 g de zahăr și după 10 minute de fierbere, scoateți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească și gustați. Dacă vă place gemul mai dulce de atât, acum puteți să mai adăugați zahăr după preferință. V-aș recomanda să nu depășiți, totuși 600 g zahăr/kg de fructe! Dacă gemul e prea dulce, papilele noastre percep mai greu aroma plăcută a fructelor și ar fi păcat!

gem de căpşuni

Cât timp fierbem gemul?

Din nou aș zice că răspunsul depinde și de gusturile voastre. Știu persoane care preferă gemurile fluide și persoane care preferă gemurile foarte bine legate. Personal, mă opresc undeva la mijloc. Nu îmi place nici să îmi curgă gemul din clătite, dar nici să stea lingurița înfiptă în borcan.

Doar orientativ v-aș spune că pentru 1 kg de căpșuni gemul nu ar trebui să stea pe foc mediu mai mult de 30 de minute. Dar totul depinde și de ce anume înseamnă pentru fiecare aragaz un foc mediu, dar și de cât de "apoase" sunt fructele în anul respectiv. Dacă a fost o primăvară ploioasă, veți observa și voi că fructele sunt mai puțin dulci, dar mai zemoase.

Așadar, nimeni nu vă poate indica exact cât timp să țineți gemul pe foc, trebuie să vă dați singuri seama când gemul a ajuns la consistența care vă place.

Pentru asta, când gemul s-a îngroșat și începe să semene cu un vulcan care aruncă stropi în toate părțile, scoateți pe o farfurie 1-2 lingurițe de gem. Băgați farfuria în congelator 5 minute pentru ca gemul să se răcească. Dacă e fierbinte va fi foarte fluid și nu puteți aprecia corect cât e de bine legat.

Trageți cu degetul o dungă prin gem. Dacă dunga rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se mai unesc una cu alta, înseamnă că gemul e gata și are consistența potrivită.

Dacă știți că vă plac gemurile mai bine legate, lăsați-l să mai fiarbă încă 10 minute.

Mod de preparare pentru un gem de căpşuni cu puțin zahăr, fără conservanţi (VIDEO inclus)

Cu toate că rețeta de gem de căpșuni este foarte ușor de făcut, cred că întotdeauna e de folos să poți urmări într-un videoclip cum a fost preparată și sa beneficiezi de câteva extra-sfaturi. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

gem de căpşuni

Gem de căpşuni

Rețeta simplă de gem de căpșuni cu puțin zahăr, fără niciun fel de conservanți. Gemul astfel preparat rezistă perfect chiar și 2 ani de zile.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 3 borcane de 300 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg de căpşuni (cântărite după ce au fost alese şi curăţate de codiţe)
  • 300-600 g de zahăr
  • sucul de la ½ de lămâie
  • opțional: vanilie, coajă de lămâie, mentă, busuioc, rozmarin

Instrucțiuni de preparare
 

  • Căpşunile se spală, apoi se îndepărtează codiţele şi se mai curăţă de pete sau lovituri dacă este cazul.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se pun căpşunile în cratiţă, se presară cu zahărul şi se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă să le cuprindă zahărul pe toate şi se lasă la frigider în jur de 2 ore, timp în care ele îşi vor lăsa siropul delicios.
  • Se pune cratiţa la fiert pe foc mediu. Cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât gemul va avea o culoare mai frumoasă deoarece fructele nu au timp să oxideze,
  • După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră, exact aşa cum procedăm la supa de carne.
  • Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat şi au devenit translucide, iar siropul în care plutesc s-a legat.
  • Ca să testați consistența scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în frigider) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
  • Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici.
  • Din cantităţile de mai sus rezultă 3 borcane de 300 g. În funcţie de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat gemul la fiert, e posibil să mai aveţi nevoie de încă un borcan, deci pregătiţi 4 borcane, pentru siguranţă.
  • Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le aşa până la răcirea completă.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
  • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.

Bine de știut:

Ce trebuie să știți dacă doriți să aromatizați gemul:
  • vanilia și coaja de lămâie se adaugă la începutul fierberii. Puteți folosi zahăr vanilat Bourbon sau extract de vanilie.
  • plantele aromatice (mentă, busuioc, rozmarin) se pun în cratița cu gem cu 10 minute înainte de a stinge focul
  • puneți coaja de lămâie tăiată felii mari, iar plantele rămurele ca să le puteți îndepărta ușor înainte să turnați gemul în borcane.
Valori nutriționale
Gem de căpşuni
Valori per porție
Calorii
495
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
126
g
42
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
116
g
129
%
Proteine
 
2
g
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Primul nostru test: pâine prăjită cu unt şi gem de căpşuni. Gemul meu a trecut testul cu brio, nota 10 cu felicitări bucătarului! 🙂  

Şi asta fără prafuri de niciun fel care să lege gemul, fără conservanţi, fără aspirine puse la fiert. Gem făcut simplu, rapid, natural, aşa cum au făcut mamele şi bunicile noastre de zeci de ani.

paine cu unt si dulceata

Poftă bună și vouă la gem de căpșuni cu puțin zahăr!

  • Gem de căpşuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
228 shares

Comentarii

  1. Raluca a zis

    mai 21, 2024 at 1:26 pm

    Buna! am si eu o intrebare , imi puteti spune , va rog, de ce isi pierde gemul culoarea? patesc acest lucru in fiecare an. am sterilizat borcanele , exact ca in filmuletul postat de d- voastra. Va multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 21, 2024 at 1:59 pm

      Bună! Schimbarea culorii e un fenomen normal și principalul motiv este oxidarea. Unele fructe oxidează mai repede, altele mai încet. De exemplu gemul de căpșuni se va închide mai repede la culoare, iar cel de caise mai greu sau chiar deloc. Pentru a minimiza oxidarea, trebuie să adaugi suc sau sare de lămâie în timpul preparării, deoarece acidul citric ajută la stabilizarea culorii. De asemenea, și reducerea cantității de zahăr poate influența culoarea. Gemurile cu mai mult zahăr au culori mai vibrante. Oricum, schimbarea culorii nu afectează calitatea gemului, așa că nu ar trebui să îți faci griji.

      Răspunde
  2. Mihaela Ichim a zis

    octombrie 09, 2016 at 10:08 am

    Poti sa imi spui daca orice capac se poate steriliza la 150 grade? Nu se strica ?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 09, 2016 at 6:07 pm

      Capacele normale de borcane, cum sunt cele care se vad in fotografii se sterilizeaza fara probleme la 150 de grade. Nu stiu altele mai complexe care poate au garnituri de cauciuc cum se comporta, nu am incercat.

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    iunie 04, 2016 at 9:28 am

    Eu anul asta nu am mai facut. Mi-a mai ramas de anul trecut 🙂
    Ca sa vezi cat de mari consumatori suntem :)))

    Răspunde
  4. maria a zis

    iunie 01, 2016 at 12:15 pm

    Tot la fel il fac si eu, Iuliana, exact ca tine.
    Nici noi nu suntem amatori de dulceata, deci anul asta cred ca nu voi face nimic, am in camara destula dulceata de anul trecut.

    Sa adauge cineva tocmai in dulceata de capsuni conservant sau gelfix ... ar fi pacat, dar si inutil. Capsunile contin pectina in mod natural si aceasta ajuta dulceata sa se lege, sa se faca jeleu.
    La fel si gutuile, si ele au pectina.

    Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x