Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Publicat la 30 august 2016 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

579 shares
Mergi la rețetă

Incredibil dar adevărat, deşi e sfârşitul lui august, încă se mai găsesc caise în piaţă. Româneşti! Or fi aduse de pe undeva de la munte unde se coc mai târziu, cine ştie? De bucurie că le-am găsit nici n-am mai întrebat din ce zonă a ţării sunt, am cumărat 2 kilograme şi am zburat cu ele spre casă.

Nu apucasem să pun caise la congelator când erau în plin sezon şi tare rău îmi părea. Îmi place să fac iarna câte o prăjitură cu caise, sau câte un compot aromat pe care să îl bem cald în zilele de week-end când afară ninge şi viscoleşte. Din cele 2 kg cumpărate, am reuşit să pun la congelator 4 pungi mari cu jumătăţi de caise, iar ½ de kilogram l-am folosit la plăcinta crocantă cu care vreau să vă ispitesc astăzi.

La urma urmei, de ce atunci când vine vorba de plăcintă o facem tradiţional doar cu mere şi dovleac? De ce să nu facem şi cu alte fructe? Cu caise şi migdale, cu prune şi nuci, cu piersici, cu struguri etc? Promit să încerc mai multe variante de plăcinte cu fructe şi să vin să vă prezint rezultatele.

Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Să zicem că prima din seria încercărilor este plăcinta cu caise de astăzi. Sper să mai găsiţi şi voi caise pe undeva şi să o încercaţi, sau dacă aveţi deja caise la congelator, puteţi folosi o parte din ele la reţeta asta. Vă promit că n-o să vă pară rău!

Multe nu ar fi de explicat despre reţeta asta, căci tehnica e oarecum aceeaşi ca la plăcinta cu mere, să zicem. Am pus caisele la călit cu foarte puţin ulei, doar cât să nu se lipească de cratiţă şi cu zahărul brut. În scurt timp au început să lase o zeamă delicios de aromată. Când caisele s-au înmuiat puţin am stins focul şi am adăugat fulgii de migdale, seminţele de cardamom (dacă nu aveţi sau nu vă plac, se poate şi fără ele) şi pesmetul.

Apoi am format 3 suluri din foi de plăcintă umplute cu delicioasa compoziţie de fructe şi cam asta-i tot. Băgăm plăcinta la cuptor şi ne înarmăm cu răbdare, asta fiind partea cea mai grea a reţetei 🙂

Pentru umplutura de fructe am folosit şi de data asta tot zahăr brut, ca şi la tarta de post cu caise şi afine, iar gustul lui ciocolatiu a completat excelent aroma caiselor.

Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Mod de preparare plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 12 foi fine de plăcintă
  • aprox. 400 g caise (fără sâmburi)
  • 150-200 g zahăr brut muscovado (sau zahăr tos)
  • 2-3 linguri de pesmet fin
  • 50 g fulgi de migdale
  • 50 ml de ulei
  • 1-2 păstăi de cardamom - opţional
  • zahăr pudră pentru presărat deasupra - optional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Caisele desfăcute în jumătăţi sau tăiate felii daca sunt mai mari, se pun la fiert împreună cu zahărul şi un strop de ulei cât să nu se lipească de cratiţă.
  • Când zahărul s-a dizolvat şi caisele s-au înmuiat, se dă cratiţa deoparte şi se lasă să se răcorească puţin.
  • Se adaugă fulgii de migdale, seminţele de cardamom şi pesmetul care va absorbi sucul lăsat de caise. Se omogenizează compoziţia şi se împarte în 3 părţi egale.
  • Se iau câte 4 foi de plăcintă, se stropesc fiecare cu un fir de ulei şi se înfăşoară sub formă de rulouri umplute cu compoziţia de fructe pregătită mai sus. Vor rezulta 3 rulouri mari.
  • Se pun rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ulei, se presară cu zahăr şi fulgi de migdale şi se dau la cuptor la 180 de grade, pentru aprox. 35 de minute sau până când se rumenesc frumos.
  • Se lasă plăcinta să se răcească, apoi se porţionează.
  • După preferinţă, se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.

Bine de știut:

Atât la cantitatea de zahăr, cât şi la cea de pesmet va trebui să vă orientaţi în funcţie de cât de dulci şi de zemoase sunt caisele voastre.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Plăcintă crocantă cu caise şi migdale

Poftă bună la plăcintă crocantă cu caise şi migdale!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
579 shares

Comentarii

  1. doina a zis

    august 30, 2016 at 10:35 am

    Uau chiar iti lasa gura apa de cum arata si cum am imaginatie bogata cand am citit reteta simteam deja gustul si aroma prajiturii . Am s-o fac neaparat pentru ca si la noi inca se mai gasesc caise .O saptamana asa cum iti doresti tu sa fie.Cu drag Doina.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 01, 2016 at 9:31 am

      Sa-mi spui cum ti-a iesit! Desi...nu are cum sa iasa decat delicioasa. Imbratisari de la mine!

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x