Minunate sunt caisele în perioada asta! Nu mă mai satur de ele şi mă gândesc cu părere de rău că peste o săptămână sau două ne luăm adio de la ele până anul viitor. E drept că le putem congela şi folosi pentru prăjituri sau compoturi şi la iarnă, dar parcă nimic nu e mai bun decât o caisă proaspătă, catifelată şi bine coaptă.
Caisele sunt fructele mele preferate. Le-aş mânca în orice formă, fie lichidă (adică făcute chisăliţă sau compot aromat) sau solidă. De data asta le-am ascuns într-o prăjitură răsturnată care se face foarte rapid şi foarte simplu din doar câteva ingrediente de bază.
Mod de preparare prăjitura răsturnată cu caise

Ingrediente
pentru o formă de 20 cm
- 8-10 caise depinde cât de mari sunt
- 20 g de unt rece
- 3 ouă
- 75 g zahăr am folosit zahăr vanilat făcut în casă
- 75 g făină
- 1 praf de sare
- zahăr vanilat pentru servit - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Ungem cu unt sau tapetăm cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 20 cm şi aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Spălăm, curăţăm caisele de sâmburi şi le aşezăm în forma unsă cu unt.
- Separăm ouăle şi procedăm ca la reţeta clasică de blat din pandişpan pe care deja am scris-o detaliat pe blog.
- Batem albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
- Adăugăm zahărul şi mixăm până când albuşurile se întăresc din nou.
- Adăugăm gălbenuşurile în spuma de albuşuri şi mixăm scurt doar cât să omogenizăm compoziţia.
- Încorporăm făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor de jos în sus cu o spatulă.
- Turnăm aluatul peste caisele din tavă şi dăm prăjitura la cuptor pentru 30 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că pandişpanul este bine copt.
- Răsturnaţi prăjitura imediat ce o scoateţi din cuptor. Puneţi un platou deasupra formei în care aţi copt-o şi răsturnaţi rapid, dintr-o singură mişcare.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească şi dacă vă place, presaraţi cu zahăr vanilat înainte de servire.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.
Cât mai găsiţi caise proaspete prin pieţe, profitaţi şi folosiţi-le în deserturi aromate, simple şi bune. Vă las mai jos câteva sugestii şi sper să fie pe gustul vostru. Click pe poze pentru reţete:
Asta e prajitura copilariei mele pe care mama o face cu tot felul de fructe, pe rand (mere gaurite si umplute cu dulceata, prune, visine, caise, capsuni etc).
Pentru mine e cea mai buna si simpla prajitura (pe care si eu o fac acasa la mine, desigur); mie nu-mi prea plac prajiturile cu multa crema, ci invers, cele cu mai mult aluat.
Mama face ca tine, pune unt pe fundul tavii (ea presara si niste zahar peste unt).
Mie nu prea-mi place asa tare gustul de unt ce se simte un pic si am descoperit pe internet inca o metoda.
Se caramelizeaza zahar in tava in care se va face prajitura (direct pe ochiul de la aragaz), se distribuie uniform pe peretii tavii, apoi se pun fructele. E buna si metoda asta, o folosesc de ani de zile – zaharul caramelizat se topeste de tot in timpul coacerii, intra in prajitura si nici nu o lasa sa se prinda de peretii tavii.
Si mie imi plac cel mai mult prajiturile astea cu aluaturi turnate.Sunt rapide si bune si parca merg in mai multe momente ale zilei, si langa cafea dar si cu un pahar de lapte la micul dejun, de exemplu. Cele cu crema merg strict la desert.
Fac si eu asa cu zahar caramelizat, dar doar la prajitura cu mere. Mi se pare ca gustul ala de caramel nu se potriveste cu toate fructele.
Se face usor!
Foarte! Una din cele mai usoare prajituri pe care le stiu 🙂
Yam, yam ce bunatate ai facut! Nu mai cer ci mai degraba ma apuc de treaba :)))
Spor! 🙂
Caisele se pun jumătăţi,sau tăiate în felii mai mici ?
Jumatati am pus eu.
Mulțumesc ! Mă apuc de treabă !
🙂 Succes!
Nu inteleg cum se procedeaza dupa ce se pun in tava caisele se baga la cuptor inainte de a adauga aluatul?
Nu, caisele nu se baga singure la cuptor. Le pui in tava, torni aluatul peste ele, apoi bagi tava la cuptor.
Am facut aseara . Si am mai facut azi una , ca cea de aseara s-a “topit” repede . Si cred ca mai trebuie sa fac una . Nu cred , cu siguranta . De fapt , tot ce trebuia sa spun este : ce buna eeeeeee !!! Multumesc pentru reteta !!!
Ma bucur mult ca v-a placut! Te mai astept pe la mine 🙂