Plante aromatice crescute în balcon. Ce am reușit sa cresc cu succes, de unde le-am cumpărat și cum le-am îngrijit eu.
Acum câteva săptămâni, când v-am invitat în bucătăria mea, v-am promis că vă invit şi să vă arăt plantele aromatice pe care am reușit să le cresc în balcon și care îmi colorează şi îmi înveselesc rețetele.
Cu excepţia vacanţelor petrecute la bunici, toată viaţa mea am trăit în oraş, la bloc. Dintre dezavantajele traiului la bloc, cel mai mult resimt lipsa unei grădini. Mi-aş dori foarte mult să am pomi fructiferi, multe, multe flori şi să pot creşte frumos câteva plante aromatice. Ştiţi voi, din cele care dau culoare şi prospeţime oricărei reţete şi care înviorează orice farfurie: pătrunjel, leuştean, busuioc, etc.
Pentru că nu mă pot lipsi de ele, încerc să le cresc în balconul de la bloc. Unele cu mai mult succes, altele cu mai puţin, iar altele doar de amuzament, nu neapărat pentru cine ştie ce recoltă.
Busuioc verde și roșu
Am cumpărat de multe ori ghivece cu busuioc din supermarket dar nu m-am priceput să le fac să supravieţuiască mai mult de o lună. Pe cel din fotografia de mai jos l-am cumpărat din piaţă, de la un domn care de fapt vindea muşcate şi petunii şi întâmplător avea şi 2-3 ghivece cu busuioc. Era mic de tot când l-am cumpărat, avea doar 2 frunze şi am dat pe el 2 Ron. Cum ar veni, a costat 1 Ron/frunza 😀
Dar a meritat investiţia, uitaţi ce mare şi frumos a crescut! Îi tot rup vârfurile să nu îl las să înflorească şi se regenerează mereu. Frunzele lui apar în multe reţete de pe blog. Ultima dată le-am folosit la reţeta de roşii uscate în cuptor, le-am pus în borcan şi am turnat ulei de măsline peste ele. Au dat o aromă minunată uleiului 😉
Și tot din piață am cumpărat și busuiocul roșu din fotografia de mai jos. Tot răsad a fost și tot 2 lei a costat. Aroma lui e mai picantă decât a busuiocului verde. Merge de minune la rețetele de paste, dar mai ales asociat cu fructele, în diferite deserturi.
L-am folosit de exemplu la rețeta de paste cu mazăre și parmezan dar și la sorbetul de căpșuni.
Mentă
Menta de mai jos are o vârstă venerabilă. Nici nu-mi amintesc când am cumpărat-o. Ştiu că e domnişoară de supermarket, am adus-o acasă, am lăsat-o vreo săptămână să se obişnuiască cu împrejurimile, apoi am mutat-o într-un ghiveci mai mare. De atunci o jumulesc fără milă şi o puteţi vedea presărată prin multe reţete de deserturi, la limonada cu ghimbir, la reţeta de ayran sau la salata tabouleh cu quinoa la al cărei succes a avut o contribuţie majoră 🙂
Leuştean
Ce-ar fi borşul de miel fără leuştean? 🙂 Sau orice ciorbă acră pe care nu o concep fără aroma leuşteanului proaspăt! Am cerut de la ţară, de la sora mamei 2 rădăcini de leuştean pe care le îngrijesc ca pe ochii din cap. Nu cred că trec iarna, am mai avut şi în anii trecuţi şi nu au rezistat după ce le-am mutat în balconul închis, dar măcar până începe frigul îmi place să dau o fugă în balcon când e ciorba gata şi să-mi culeg frunzuliţele proaspete cu mâna mea.
Rozmarin
Cu rozmarinul am o lungă şi frumoasă poveste de dragoste. Şi el tot băiat de supermarket este, dar s-a adaptat fără mofturi la condiţiile de balcon. Îl tund periodic pentru vreo reţetă de cotlet la cuptor sau limonadă cu rozmarin şi fructe goji. E foarte cooperant şi aromat. E una din plantele mele de bază, îi tai crenguţele şi se regenerează frumos. Nu-mi place rozmarinul uscat, de aceea mă străduiesc să am grijă de el, să îl păstrez verde şi sănătos cât mai mult timp. Rezistă foarte bine şi iarna, într-un balcon închis.
Pătrunjel
Am pus câteva seminţe de pătrunjel într-o jardinieră. Cred că am fost cam neinspirată, am pus o jardinieră prea mică, poate ar fi trebuit una mai mare, cu mai mult pământ. Oricum, a meritat efortul, a crescut frumuşel şi m-am folosit de el vreo 2 luni. Apoi, când au ajuns plăntuţele la maturitate au avut prea puţin pământ la dispoziţie în care să se dezvolte şi a început să se usuce încet, încet. Îl puteţi vedea în splendoarea maturităţii lui în pozele de la reţeta de drob. Data viitoare îi aloc o jardinieră mai mare.
Oregano
Mai jos vi-l prezint pe Oregano-cel luxuriant. Chiar şi dacă nu ar fi plantă aromatică cred că tot aş avea un ghiveci de oregano pe pervaz pentru că e pur şi simplu o plantă frumoasă. Oregano e vesel, nepretenţios şi foarte darnic în frunzuliţe mici şi aromate. Îl folosesc la salate, la pizza, la paste, la ouă, la brânzeturi. De fapt sunt puţine mâncăruri la care nu aş folosi oregano. Merge aproape la orice 🙂
Este peren, rezistă bine de la un an la altul şi se întristează imediat dacă uit să îi pun apă la timp. Dar mă iartă şi îşi revine repede. Am văzut pe internet că face floricele frumoase, mici, asemănătoare cu florile de busuioc mov, dar al meu nu a înflorit încă.
Roşii Chiquita Pot
Roşiile nu cred că întră în categoria plantelor aromatice, dar le pun şi pe ele aici pentru că intră în categoria succeselor noastre de balcon 🙂 Am cumpărat într-o doară un pliculeţ de seminţe de roşii Chiquita Pot fără mari speranţe să iasă ceva. Le-am plantat prin ianuarie în păhărele de plastic şi am obţinut astfel răsaduri pe care în martie sau aprilie le-am transplantat în ghivece mai mari. Spre surpriza noastră au fost pline de rod.
Am avut în total 7 ghivece care ne-au bucurat cu roşioare. Nu pot zice că am mâncat pe săturate, n-am reuşit să facem nici măcar o salată zdravănă doar cu roşii din producţie proprie, dar am avut mereu la micul dejun câte 2-3 roşii cherry, exact cât ne trebuia. De gust ce să vă mai spun! Poate am fost noi prea mândri de ele, dar vă spun sincer că nici o roşie cumpărată din piaţă nu s-a comparat vreodată cu roşiile noastre din ghiveci!
Mai jos e prima roşie coaptă la noi în balcon. Nu-i aşa că e perfectă? 🙂
Cam atât din balconul meu. Îmi lipseşte foarte mult o tufă de mărar, dar nu am încercat până acum, poate vara viitoare cumpăr un plic cu seminţe şi încerc să văd cum merge. Dacă aveţi ceva experienţe cu mărarul la ghiveci, spuneţi-mi şi mie, vă rog!
Concluzia postării mele de azi este că se poate să ne bucurăm de prospeţimea plantelor şi dacă locuim la bloc. Dacă aveţi la dispoziţie un balcon sau măcar un pervaz potrivit, e păcat să nu încercaţi să creşteţi câteva plante aromatice. E distractiv şi foarte reconfortant să te ocupi de ele, mai ales că nici nu cer prea mult efort, ci doar un pic de apă din când în când şi un strop de dragoste. Oferă în schimb frumuseţe, arome şi prospeţime în orice reţetă 🙂
Spor la grădinărit...în balcon, vă doresc!
Margareta a zis
Felicitari pentru gradina ta aromata din balcon. Si eu cresc plante aromatice,dar stau la casa si au locul lor in gradina. Doar rozmarinul imi da de furca. Il cumpar rasad,il pun in ghiveci,peste vara creste mare si frumos,dar iarna se usuca,orice i-as face. Am incercat sa-l tin si la cald,si la temperatura mai rece si dgeaba. Cred ca el e ghinionul meu.
Iuliana a zis
Eu am avut noroc vreo 2 ani cu un rozmarin, tot așa cumpărat și pus în ghiveci. Crescuse ditamai tufa, mare și frumos și a stat bine în balconul de la bucătărie. A murit subit, nu știu de ce.
Xland a zis
Ce-am mai ras la chestia aia cu prima rosie Chiquita. Da, chiar ca e perfecta, tinand cont ca a crescut in ghiveci. Felicitari!
Si eu la fel, am cumparat intr-o doara un pliculet de Chiquita, dar le-am pus in gradina la tara. Pe plic scrie 30 de cm, dar unele mai vajnice asa, au deja 70! Si cred ca se duc lejer pana intr-un metru. Deja le-am pus si lor un arac, pentru ca sunt pline-pline de fructe, si la ultima ploaie, cateva s-au inclination pana la pamant. Din fericire, nu s-au rupt. Sunt surprins de productivitatea soiului.
Iuliana a zis
Da, si ale noastre au fost foarte inalte. Cred ca au ajuns la 1 metru, ceea ce e cam mult pentru un balcon de bloc :)) Eu speram sa fie ca in poza de pe plic, mici de statura si ramificate ca o tufa. Dar au fost bune si simpatice oricum. Multumesc pentru mesaj, te mai astept pe la mine.
o femeie a zis
Felicitari pt gradina aromata! si eu cresc plante aromatice si evident ca e mai bun decat orice altceva crescut pt ca e proaspat.
Pt cele cumpartae din supermarket, o recomandare: schimbat imediat ghiveciul, si analizat radacinile. Unele au radacini atat de incalcite si asa putin spatiu incat ies pe jos, pe sub ghiveci. Eu le rup putin acolo sa aiba entuziasm si le pun in ceva cu 2-5 cm mai mare in diametru si cu extra pamant.
Cu patrjunel si marar nici eu nu m-am descurcat din seminte. Intr-un final am luat niste plantutze de la piata.
Daca ai balcon inchis, incearca si ghimbirul. Am refolosit o radacina ce incoltea, i-am dat o sansa si ... creste creste 🙂 .
Iuliana a zis
Am cumparat acum un patrunjel din ala cret, in week-end trebuie sa il mut intr-un ghiveci mai mare si sa ii analizez radacinile, cum zici si tu.
Despre ghimbir nu stiam. Ce folosesti de la cel din ghiveci? Radacina? Frunzele?
o femeie a zis
radacina (de fapt e un fel de rizom). Frunzele nu stiu daca se consuma. Creste incet la inceput dar acum uite ca eu nu am mai cumparat ghimbir deloc, pt ca rup cate o bucatica, fix cand imi trebuie.
Iuliana a zis
Wow, ce fain! Vreau si eu!! 🙂
o femeie a zis
uite-l http://iubescorasulmeu.ro/2016/06/20/ghimbirul-in-ghiveci/
Gratis, proaspat, la indemana. Singura greseala fuse ca l-am lasat pe balcon la 5-6 gr noaptea (nu ii place, e planta tropicala). Sunt unii care il tin numai in apa, si tot creste spectaculos si decorativ! (dar cred ca nu e nutritiv)
Iuliana a zis
Merci mult!
O sa pun si eu, doar ca eu consum cam mult ca beau ceai de ghimbir in fiecare zi.
Dar ma rog, n-o sa ma bazez doar pe cel din ghiveci. Sau pun in 2-3 ghivece, vad eu 🙂
o femeie a zis
2-3 ghivece, buna idee :)))
Cum faci ceai de ghimbir?
Iuliana a zis
Vreo 2-3 cm de ghimbir taiat bucatele mici, sau dat pe razatoare. Turnat apa clocotita si lasat la infuzat 10 minute. Indulcit cu miere sau nu, adaugat lamaie sau nu, dupa gust si dupa dispozitia din ziua respectiva.
Am inceput sa il beau pentru ca am citit ca ajuta la scaderea colesterolului (am niste problemute) dar a inceput sa imi placa si acum il beau de placere. E primul lucru pe care il fac cand ajung la birou. Colegii mei isi fac cafea, eu fac ceai de ghimbir 🙂
violeta a zis
Superbe,sa-ti traiasca.Eu nu pot sa ma laud cu plantele mele aromatice.Rozmarinul cumparat din Lidl,la scurt timp s-a uscat.Patrunjelul a rasarit dar nu i-a mers bine.Busuiocul s-a uscat in ghiveci.Poate ar fi bine sa spui ce pamant ai folosit,asta e cel mai important lucru.Poate dai mai multe amanunte si ref.la oregano.Cum ai insamantat,pamant folosit,cand si cum se uda etc.Cu stima, Violeta
Iuliana a zis
Din seminte nu am avut decat patrunjelul caruia nu i-a mers prea bine, in 2 luni l-am pierdut si rosiile cherry care da, alea au fost un succes 🙂
Pamantul l-am cumparat de la Praktiker, cel mai ieftin, nimic special.
Menta, rozmarinul, busuiocul si oregano le-am cumparat la ghiveci de la Carrefour. Le-am adus acasa si le-am lasat vreo saptamana sa se obisnuiasca cu mediul, abia apoi le-am mutat in ghivece mai mari. Eu cred ca cel mai important lucru e ca stau afara, au aer, au lumina si au soare.