Timp estimat pentru citit: 7 minute
Gogoșari la oțet pentru iarnă - o rețetă clasică, dar mereu actuală, ce aduce un strop de savoare și culoare în cămară. Vă arăt astăzi rețeta noastră de familie, o variantă simplă și eficientă de gogoșari opăriți, ideală pentru a păstra gustul proaspăt și crocant pe tot parcursul anului.
Am încercat mai multe variante de murături, dar rețeta aceasta e preferata mea pentru că păstrează perfect textura crocantă și aroma gogoșarilor. Fie că sunt serviți alături de friptură la cuptor, folosiți într-o salată boeuf sau pur și simplu ca aperitiv, acești gogoșari conservați în oțet, fără fierbere sunt mereu o alegere inspirată.
Pe blog veți mai găsi încă o variantă de conservare a gogoșarilor pentru iarnă, deosebită și extraordinar de gustoasă. Încercați rețeta mea de gogoșari în sos de muștar și miere alături de o friptură și vă garantez că nu veți regreta deloc!
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru rețeta de gogoșari la oțet pentru iarnă
- Mod de preparare gogoșari la oțet pentru iarnă
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servesc
- Cum se păstrează borcanele cu gogoșari opăriți
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte conserve pentru iarnă pe care să le încerci
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru rețeta de gogoșari la oțet pentru iarnă
- 2 kg de gogoșari (cântăriți după ce au fost curățați) - gogoșarii trebuie să fie sănătoși, fără pete sau lovituri.
- 350 ml oțet de 9 grade - pentru a conserva gogoșarii și a le da acel gust acrișor specific.
- 1 litru de apă - baza soluției de murare.
- 30 g sare grunjoasă neiodată (~ 1 lingură mare) - ajută la conservarea gogoșarilor și potențează gustul.
- 180 g zahăr (~ 6 linguri) - echilibrează aciditatea oțetului și conferă o ușoară notă dulceagă.
- 1 rădăcină de hrean - previne înmuierea gogoșarilor și îi menține fermi și crocanți.
- 5 frunze de dafin - pentru un plus de aromă.
- boabe de piper negru - pentru condimentare și aroma subtilă.
Mod de preparare gogoșari la oțet pentru iarnă
1. Pregătirea gogoșarilor: Spălaţi gogoşarii, tăiaţi-i în sferturi şi îndepărtaţi cotoarele. Puneţi-i intr-o sită şi clătiţi-i din nou sub jet de apă să scăpaţi de seminţele încăpăţânate.
2. Prepararea soluției de oțet: Într-o oală mare, amestecați apa, oțetul, sarea, zahărul și condimentele. Puneți amestecul la fiert și lăsați-l să clocotească până când sarea și zahărul s-au dizolvat complet.
3. Opărirea gogoșarilor: Când lichidul ajunge la fierbere, puneţi gogoşarii şi lăsaţi-i timp de 4-5 minute, nu mai mult. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie puţin. Dacă nu încap toţi odată, repetaţi operaţiunea până îi opăriţi pe toţi.
4. Asamblarea borcanelor: Aşezaţi gogoşarii în borcane sterilizate, frunzele de dafin şi câteva fâşii de hrean, cât mai compact, dar fără să îi presaţi. Trebuie să stea lejer totuşi, ca să aibă loc oţetul să intre printre ei.
5. Turnarea soluției: Lăsaţi oţetul să se răcorească puţin, apoi turnaţi-l peste gogoşari asigurându-vă că sunt complet acoperiți. Sigilați imediat borcanele cu capace.
6. Răcirea și depozitarea: Lăsați borcanele să se răcească complet la temperatura camerei, apoi depozitați-le într-un loc răcoros și întunecat. Gogoşarii vor fi muraţi cam în 10-14 zile. Timpul de marinare depinde de temperatura la care îi ţineţi.
Notă: este important ca borcanele și capacele să fie în prealabil sterilizate pentru a menține conservele sănătoase cât mai mult timp. Vedeți aici cum se face corect sterilizarea borcanelor.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Puteți folosi ardei kapia în loc de gogoșari pentru o aromă diferită.
- Mierea poate înlocui zahărul pentru o notă mai subtilă și naturală.
- Puteți adăuga și câteva boabe de muștar sau coriandru pentru un plus de aromă.
- Opțional, câțiva căței de usturoi pot aduce un plus de aromă.
Cum se servesc
Gogoșarii la oțet se servesc cel mai bine ca garnitură lângă fripturi, tocănițe sau în salate. Îi puteți savura și alături de o pâine proaspătă sau de lipii.
Cum se păstrează borcanele cu gogoșari opăriți
Acești gogoșari la borcan se păstrează într-un loc răcoros și întunecat, precum o cămară sau un beci. Se pot păstra astfel până la 1 an.
Odată deschise, borcanele trebuie ținute la frigider și consumate în termen de câteva de 2-3 săptămâni.
Gogoșarii murați nu se congelează pentru că își pierd textura.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Sterilizați borcanele și capacele înainte de a le folosi pentru a preveni contaminarea.
- Folosiți doar gogoșari proaspeți și de calitate pentru a evita înmuierea acestora.
- Înainte de a turna oțetul, așezați borcanele într-o tavă metalică care să preia diferența de temperatură.
- Asigurați-vă că soluția de oțet este doar ușor călduță atunci când o turnați peste gogoșari.
- Asigurați-vă că gogoșarii sunt complet acoperiți de lichid pentru o conservare optimă.
- Hreanul ajută la conservare și la păstrarea texturii crocante a gogoșarilor, nu omiteți acest ingredient!
Întrebări frecvente
Da, borcanele și capacele trebuie sterilizate în prealabil pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Sterilizarea ajută la păstrarea gogoșarilor sănătoși și crocanți pentru o perioadă mai lungă.
Adăugați hrean în fiecare borcan și asigurați-vă că gogoșarii sunt complet acoperiți de soluția de oțet fierbinte.
Desigur! Puteți adăuga morcovi, conopidă sau castraveți pentru o murătură mixtă delicioasă.
Probabil au fost fierți prea mult sau nu au avut suficient hrean. Reduceți timpul de fierbere data viitoare și puneți mai multe fâșii de hrean.
Alte conserve pentru iarnă pe care să le încerci
E sezon de conserve și cauți inspirație? Îți las mai jos câteva recomandări:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 kg de gogoşari (cântăriţi după ce au fost curăţaţi)
- 350 ml oţet de 9 grade
- 1 litru de apă
- 30 g sare grunjoasă neiodată (~ 1 lingură mare)
- 180 g zahăr (~ 6 linguri)
- 1 rădăcină de hrean
- 5 frunze de dafin
- boabe de piper negru
Instrucțiuni de preparare
- Spălaţi gogoşarii, tăiaţi-i în sferturi şi îndepărtaţi cotoarele. Puneţi-i intr-o sită şi clătiţi-i din nou sub jet de apă să scăpaţi de seminţele încăpăţânate.
- Puneţi la fiert oţetul împreună cu apa, sarea, zahărul şi condimentele.
- Când lichidul ajunge la fierbere, puneţi gogoşarii şi lăsaţi-i timp de 4-5 minute, nu mai mult. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie puţin. Dacă nu încap toţi odată, repetaţi operaţiunea până îi opăriţi pe toţi.
- Aşezaţi gogoşarii în borcane, frunzele de dafin şi câteva fâşii de hrean, cât mai compact, dar fără să îi presaţi, trebuie să stea lejer totuşi, ca să aibă loc oţetul să intre printre ei.
- Lăsaţi oţetul să se răcorească puţin, apoi turnaţi-l peste gogoşari şi capsaţi borcanele.
- Lăsaţi borcanele să se răcească în voie şi depozitaţi-le în cămară. Gogoşarii vor fi muraţi cam în 10-14 zile, depinde şi de temperatura la care îi ţineţi.
Bine de știut:
-
- Sterilizați borcanele înainte de a le folosi pentru a preveni contaminarea.
-
- Folosiți doar gogoșari proaspeți și de calitate pentru a evita înmuierea acestora.
- Înainte de a turna oțetul, așezați borcanele într-o tavă metalică care să preia diferența de temperatură.
-
- Asigurați-vă că soluția de oțet este doar ușor călduță atunci când o turnați peste gogoșari.
-
- Asigurați-vă că gogoșarii sunt complet acoperiți de lichid pentru o conservare optimă.
-
- Hreanul ajută la conservare și la păstrarea texturii crocante a gogoșarilor, nu omiteți acest ingredient!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Felicia Fodor a zis
Fac reteta de mulți ani și e ok dar după ce capsez borcanele le pun la cuptor la 100 grade pentru 1 oră și au stat perfect și 2 ani.
Éva Aurelia GACSI a zis
o fac cu mai putin zahar,jumatate din ceea ce e scris,on si frunze de tarhon,merge perfect,si borcanele umplute le pun in geanta frigorifica pt a se raci lent-in loc de inpaturat haine pe ele-nu am treaba
Costel moraru a zis
La 2 litri de apă, 1 litru de otet, 4 linguri de zahăr ,3 de sare ,piper boabe,foi de dafin ,țelină la fundil borcanului ,50ml de ulei de măsline...dar mi-a iesit cam sarat,unde am gresit? Am avut 3,5 kg de ardei cântărit întreg !
Iuliana Sbîrnea a zis
Pare că ați folosit altă rețetă, așa că nu știu ce să vă spun...
Constantina a zis
Anul acesta am făcut gogosarii după reteta dvs . Vreau sa va zic ca au ieșit foarte buni .. am pus mai mult zahar ,în rest am urmat reteta pas cu pas. Multumesc !
Iuliana a zis
Mă bucur tare mult că vă place cum au ieșit! Mulțumesc pentru comentariu. Numai bine!
Oana a zis
Am pus anul trecut fara zahar. Au ținut bine. Nu am ținut cont de volumul zahărului și nu mi-a ajuns lichidul, deci trebuie de la început făcut cam cu 300 ml mai mult lichid.
Am postat acum că să mă convingă timpul că merge.
Mulțumesc și spor în bucătărie!
Corina Talaba a zis
Foarte buni gogosarii. Am facut anul trecut si acum am cautat iar blogul sa facem aceiasi reteta. Multumim!
Iuliana a zis
Mă bucur, Corina, că v-a plăcut rețeta mea. Mulțumesc și eu pentru mesaj.
Luminița a zis
Eu o păstrez în frigider şi.o folosesc la salate, în special la salata orientală. La fel fac şi cu oțetul din borcane. 😉
Mihaela a zis
Se poate refolosi moarea de la gogosar ..de ex dupa o saptamana tinuta in frigider ?
Am facut prea multa si nu as vrea sa o arunc. Multumesc pentru eventualele raspunsuri .
Iuliana a zis
Sincer, nu am încercat, dar aș zice că se poate folosi dacă o păstrezi într-un recipient cu capac.
Antonia a zis
Am facut a doua oara dupa aceasta reteta, perfecti! Multumim!
Iuliana a zis
Multumesc mult pentru feedback, Antonia!
Ma bucur mult ca v-au placut atat de mult incat ati repetat reteta 🙂
Oana a zis
Ați încercat să îi puneți și fără zahăr?
Iuliana a zis
Nu am încercat. Este rețeta mamei mele și pentru că îmi place cum ies, nu am încercat niciodată să o schimb.
Gabi a zis
Am pus gogosari in otet dupa reteta ta si toti au fermentat. Avea dreptate cineva, intr-un comentariu mai sus, ca nu rezista. Tu ai zis ca e verificata reteta si eu am mers pe incredere. Rau am facut. Am scos lichidul din borcane si am spalat gogosarii. Am facut alt lichid cu otetul mai tare si l-am turnat din nou in borcane. Nu stiu ce gust vor avea gogosarii si cat vor rezista. Eu zic ca sunt compromisi. Sunt dezamagita, credeam ca o reteta publicata pe site este verificata.
Iuliana a zis
Draga mea, eu fac rețeta asta in fiecare an și nu a fermentat niciodată. Îmi pare rău că ți-au fermentat gogoșarii, dar nu pot ști care a fost cauza. Poate nu ai folosit oțet de 9 grade, poate nu ai pus hrean care are și el rol de conservant, sau poate nu ai strâns bine capacele, poate borcanele și capacele nu erau sterilizate sau i-ai ținut într-un loc prea călduros, poate sarea nu a fost neiodată... Altfel e de neînțeles cum de ți-au fermentat atât de repede. In atâta oțet și hrean și boabe de piper și muștar, chiar dacă nu era rețeta bună, tot ar fi trebuit să țină măcar una sau două luni până să înceapă să fermenteze. Ca să nu mai zic că dacă au fermentat, gogoșarii ar fi trebuit să fie deja moi, nu mai aveai ce să speli și să pui la loc în borcan... Sincer, îmi pare foarte rău pentru experiența ta, dar borcanele mele făcute după aceleași rețetă stau foarte bine în cămară și nu a fermentat nici unul, niciodată.
Maria a zis
Tare as dori sa mănânc ,ardei in oțet peste 2 luni , îmi pare rău, dar felul cum i-ai pregătit cu siguranța vor fermenta ,mai Informează-te !
Iuliana a zis
Ii fac asa in fiecare an si nu au fermentat niciodata. Comentariul era util si constructiv daca ne spuneati cum ii faceti dumneavoastra sau ce anume considerati gresit in reteta. Am fi avut un punct de pornire si am fi putut discuta mai departe pe subiect. Pacat insa ca ati ales sa lasati un comentariu ambiguu si rautacios.
Antonia a zis
Poate ca da, dar i-am indesat destul de bine...e ok oricum...nu m-am impiedicat de asta!!
Antonia a zis
Am făcut și eu in seara asta gogoșarii, mie nu mi-a ajuns însă lichidul, am mai făcut încă jumătate de cantitate și tot mi-a rămas un borcan fără zeama.... 😊
Iuliana a zis
Ups! Inseamna ca i-ai pus mai rarefiati, de a intrat mai mult lichid?
Alexandra a zis
Bună ziua! Este vreo problema ca i-am pus mai rarefiat?
Mulțumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Dacă v-a ajuns lichidul, nu e nicio problemă.
Antonia a zis
Eu fac salata boeuf și fără gogoșari, dar parca as pune și eu niște borcane....este echilibrat gustul dulce acrișor? Nu îmi doresc sa fie foarte acri... mulțumesc!
Vali Bobb a zis
E ok 60 linguri de zahar,nu e pra mult?
Iuliana a zis
180 de grame, adica 6 linguri, nu 60 de linguri!!
Vali Bobb a zis
Multumesc frumos! Apreciez foarte mult retetele dumneavoastra.
Va doresc multa sanatate si putere la gatit!!!
Cu stima, Vali Bobb