Turta dulce e un desert specific sărbătorilor de iarnă. Aromele ei de scorţişoară, ghimbir, cuişoare, parcă se asortează cel mai bine cu frigul din ce în ce mai ascuţit de afară. Sincer, nici nu ştiu care e reţeta tradiţională de turtă dulce, dar m-aş aştepta să fie de post pentru că bunicii noştri erau mai credincioşi decât suntem noi astăzi şi ţineau posturile după rânduială. Aşa că dacă făceau turtă dulce în perioada asta, cu siguranţă era o reţetă de post, fără unt, fără lapte sau ouă.
În fine, nu mi-am propus să caut reţeta originală şi tradiţională de turtă dulce, ci am vrut doar să fie o reţetă simplă, rapidă şi de post. Şi am găsit reţeta perfectă la Irina. Am înjumătăţit cantităţile şi am mai adăugat câteva arome că doar suntem pe Bucate Aromate 🙂 Irina are 4 fete cucuiete. Cu un asemenea public pretenţios, e de înţeles că a tăiat turta dulce în formă de omuleţi. Noi însă, suntem momentan doar doi adulţi în familie, plus câţiva colegi de serviciu pe care forma turtei dulci îi lasă perfect indiferenţi 😀 aşa că nu m-am mai chinuit cu formele, ci am procedat ca la reţetele de fursecuri: biluţe uşor aplatizate în palme şi gata. N-am avut vreme să le număr, dar mi-au încăput toate într-o tavă şi cred că au fost cam 40 de fursecuri-turtă dulce.
Vezi aici reţeta de turtă dulce moale şi pufoasă.
Oricum, aluatul, după o pauză de o oră la frigider se lucrează frumos şi cu palmele, dar şi cu sucitorul. Orice metodă aţi alege, sunt convinsă că vă veţi descurca perfect.
Am văzut multe fotografii cu turta dulce glazurată sau frumos decorată, adevărate opere de artă. Dacă aveţi copii micuţi, probabil că va trebui să o decupaţi şi voi în formă de omuleţi, brăduţi, steluţe, etc. şi să cumparaţi un set de creioane pentru decor cu pastă de zahăr cu care să le decoraţi după îndemânare şi imaginaţie. Eu doar le-am nins cu zahăr pudră şi atât. Deh, când ai copii mari sunt şi avantaje şi dezavantaje! Avantajul în cazul de faţă e că îmi pot permite să fii un pic mai leneşă şi să aleg calea cea mai uşoară 😀
Oricum, copilul din mine s-a bucurat nespus de aroma de turtă dulce a copilăriei, alături de o cană cu cacao în care am pus puţină scorţişoară şi anason stelat. Delicios, ceea ce vă doresc şi vouă!
Mod de preparare turtă dulce aromată - reţeta de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 300 g de făină
- 110 g zahăr
- 2 linguriţe de scorţişoară
- ½ linguriţă de pudră de ghimbir
- 1 vârf de cuţit de cuişoare măcinate
- 1 praf de sare
- 1 linguriţă de bicarbonat
- 150 g miere de albine lichidă (adică să nu fie zaharisită)
- 100 ml de ulei
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol încăpător puneţi toate îngredientele solide. Amestecaţi puţin cu o lingură să se distribuie condimentele uniform.
- Adăugaţi uleiul şi mierea de albine şi amestecaţi la început cu lingura, apoi cănd aluatul începe să se lege, treceţi la frământat cu mâna.
- Dacă aluatul rămâne nisipos şi aveţi senzaţia că nu se leagă, adăugaţi o lingură sau două de apă şi continuaţi să frământaţi.
- Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei plastiline, nu va fi foarte elastic, ci se va rupe uşor.
- Formaţi o bilă de aluat, pe care o înfăşuraţi în folie alimentară (sau o pungă) şi o lăsaţi să se odihnească o oră la frigider.
- După o oră, aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneti hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Scoateţi aluatul din frigider şi fie îl întindeţi cu sucitorul şi îl decupaţi în forma dorită, fie faceţi ca mine, biluţe usor aplatizate cu palmele. Aluatul e uşor uleios, nu e nevoie să umeziţi palmele, se lucrează foarte uşor. Lăsaţi 2-3 cm între biluţe pentru că mai cresc în cuptor.
- Coaceţi turta dulce timp de 10, maxim 12 minute. Deşi pare moale, se va întări când se va răci.
- Este foarte fragedă, e bine să o lăsaţi să se răcească în tavă, abia apoi să o transferaţi pe platou.
- Pudraţi cu zahăr sau decoraţi cu creioane cu pastă de zahăr, după dorinţă.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la turtă dulce aromată - reţeta de post!
Cristina a zis
Buna, e moale sau se intareste rau cand se raceste? Multumesc frumos
Iuliana a zis
Se întărește foarte puțin. Rămâne fragedă.
Claudia a zis
Mmmmm, ce bun! Ne dai si noua? Sau putem gusta doar daca ne facem? :))))
Iuliana a zis
Voua va dau reteta :))))
Victor a zis
Am citit, dar cum n-am aşa ceva prin casă, mi-am desfăcut o eugenie, să nu zic că n-am şi eu ceva de post lângă cana cu cafea. 😀
La mulţi ani cu suflet de român!
Iuliana a zis
E buna si eugenia. Chiar foarte buna 🙂