Rețeta de prune în ciocolată, un desert delicios. Cum se fac prunele uscate umplute cu nuci și învelite în ciocolată topită.
Rețeta de prune uscate în ciocolată e atât de simplă încât vă veți gândi: "cum de nu mi-a venit mie ideea asta???" 😀
Mie mi-a venit ideea atunci când am cumpărat o cutie cu prune în ciocolată dintr-un supermarket. Mi-au plăcut mult, au fost bune, dar cam scumpe. Așa că m-am gândit să încerc să le fac acasă că doar nu e mare lucru să scufunzi niște prune uscate în ciocolată topită!
Și nu că sunt încrezută, dar bomboanele mele cu prune uscate, nuci și ciocolată sunt cele mai bune pe care le-am mâncat. Mult mai bune decât cele de la supermarket!
Nu sunt la prima rețetă de bomboane de casă. Pentru că îmi place să mă joc cu ciocolata, am mai făcut praline cu mentă și fistic și praline din ciocolată albă cu portocale.
Mergi direct la:
Ingrediente
Avem nevoie de doar câteva ingrediente simple pentru a meșteri aceste bomboane cu prune și ciocolată și le vedeți dintr-o privire în fotografia de mai jos.
- prune uscate - fără sâmburi, afumate sau neafumate, după cum vă plac
- ciocolată - neagră sau cu lapte. Dacă folosiți doar ciocolată neagră, veți obține un minunat desert de post.
- ciocolată albă - pentru decor
- ulei - cu gust neutru (de floarea soarelui)
- miez de nucă
Cum să faci bomboane cu prune uscate și ciocolată
Rețeta de prune în ciocolată este foarte simplă și nu cere cine știe ce abilități sau echipamente de bucătărie.
Cu o seară înainte am spălat prunele cu un jet de apă. Nu am vrut să le hidratez, ci doar să mă asigur că nu au praf, apoi le-am tamponat cu șervete de hârtie și le-am lăsat peste noapte să se usuce. Dacă sunt umede, nu se lipește ciocolata de ele.
Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea că fiecare prună are o tăietură micuță pe unde a fost extras sâmburele. Exact pe acolo am introdus jumătăți de miez de nucă.
Am topit 100 g de ciocolată neagră și 100 g ciocolată cu lapte în care am pus puțin ulei și am scufundat fiecare prună în ciocolata lichidă.
Le-am scos pe hârtie de copt și le-am presărat cu miez de nucă măcinat sau cu ciocolată topită. Asta e tot! Simplu și de mare efect!
Alte rețete asemănătoare
Dacă v-a plăcut ideea bomboanelor cu prune uscate, iată mai jos și alte idei de dulciuri mici care se fac la fel de ușor și care pot fi ambalate frumos și făcute cadou celor dragi.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prune în ciocolată
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 30-40 prune uscate, fără sâmburi (fumate sau neafumate, după cum vă plac)
- 100 g ciocolată neagră (min. 70% cacao)
- 100 g ciocolată cu lapte
- 30 g ciocolată albă (pentru decor)
- 2 linguri de ulei
- 100 g miez de nucă
Instrucțiuni de preparare
- Prunele trebuiesc trecute printr-un jet de apă pentru a le curăța de praf, apoi tamponate cu prosoape de hârtie și lăsate de seara până dimineața să se usuce foarte bine. Dacă sunt umede, nu se va lipi ciocolata de ele!
- Alegeți jumătăți întregi de miez de nucă pe care le rumeniți timp de 3-4 minute în tigaie sau la cuptor pentru a le intensifica aroma.
- Introduceți miezul de nucă în interiorul prunelor, în locul sâmburelui.
- Miezul de nucă rămas după ce ați umplut prunele îl măcinați fin cu ajutorul unui chopper.
- Mărunțiți ciocolata și puneți-o la topit cu 2 linguri de ulei. O topiți fie la bain marie, fie la microunde, în 3 cicluri de câte 30 de secunde.
- Treceți prunele umplute cu nuci prin ciocolată topită, apoi le scoateți pe o hârtie de copt.
- Presărați-le cu miez de nucă măcinat fin sau cu ciocolată albă topită și lăsați-le într-un loc răcoros să se usuce ciocolata.
- Se păstrează în cutii de carton, într-un loc uscat și răcoros (nu la frigider!)
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona Florescu a zis
Mulțumesc, Iuliana! Mulțumesc din suflet ca ma inspiri de fiecare data. Bomboanele cu prune sunt preferatele mele și, datorita ție, le voi prepara cu încredere acasă. De câteva luni, săptămânal, fac în casa un mousse de ciocolata cu fulgi de porumb, adaptat după crema rețetei tale "Rulada cu crema de ciocolata în elita cu frișcă". Am preparat și rulada, care-i excelenta. În copilărie, rulada aceasta era prăjitură festiva pregătită de mama la masa de Revelion, doar crema diferea: era făcută din 2 pachete de unt 80%, amestecat cu o crema din 4 linguri pline cacao neagra, 4 linguri zahar si câțiva stropi de apa, puse la foc pana la punctul de fierbere. Crema răcită se amesteca bine cu untul la temperatura camerei și cupuțin coniac, se unge foaia și gata rulada de ciocolata, îmbrăcată tot în crema pe care presară nuca pisata, ușor rumenita. Rulada mamei era mai gretoasa datorita cremei de unt, nu puteam manca mai mult de o felie. Aceasta cu crema din smântână pentru frisca este excepțională, mult mai ușoară și mai fina. Felicitări, tine-o tot asa!
Iuliana a zis
Bună Simona! Mulțumesc din suflet pentru mesaj! Sper să îți placă prunele în ciocolată. De fapt, știu sigur că vor fi un succes pentru că absolut tot cei care le-au gustat la mine le-au iubit din prima clipă.
Și mama la fel făcea cremele, și pe cele pentru rulade, și pe cele pentru tort, cu pachete întregi de unt. Mi se păreau cam grețoase încă de atunci, dar nu știam să existe alternative și credeam că așa trebuie să fie. Acum mi se par o oroare, dar cumva, într-un mod ciudat, parcă mi-e și dor de ele uneori :))
Cosmina Marginean a zis
buna seara, prunele in ciocolata sunt preferatele mele. cele moldovenesti, Bucuriile, au si nuca in interior, cele poloneze, daca nu ma insel, nu au. o sa icerc , cu siguranta, reteta. multumesc mult.
Iuliana a zis
Mulțumesc și eu pentru mesaj.
Abia aștept să îmi spuneți cum au ieșit prunele! 🙂