Îmi tot dădea târcoale o idee de bezele cu aromă şi petale de trandafiri şi nu mi-o puteam scoate din cap altfel decât punând-o în practică. Aşa că am trecut peste impedimentul cuptorului cu gaz care nu e foarte cooperant când vine vorba de fineţuri şi m-am pus pe treabă plină de optimism.
Poate că sunt subiectivă, poate că aroma de trandafiri mi s-a urcat la cap şi mă determină să exagerez fără voia mea 😀 dar zău că astea sunt cele mai bune, mai parfumate şi mai aromate bezele pe care le-am mâncat eu vreodată. Nu zic că-s cele mai reuşite, nici cele mai frumoase. Ştiu că la aspect mai am de lucru. Dar zic doar că aromă atât de plăcută încă nu am găsit la alte bezele.
Poate că aţi observat deja că îmi place mult să folosesc trandafirii uscaţi în reţetele mele. I-am folosit prima dată la tortul cu cremă de trandafiri şi lămâie şi atunci m-am îndrăgostit definitiv de aroma lor delicată şi de parfumul pe care îl lasă în deserturi. Numai cât mă uit la fotografiile cu tortul ăla şi parcă-mi revine în minte aroma minunată a cremei de unt cu trandafiri. A fost un succes la noi în familie şi mi-am promis că îl voi repeta cândva.
Am perseverat apoi cu prăjitura brownie cu trandafiri şi cu fursecurile inimioare glazurate cu ciocolată, trandafiri şi fistic. Ultima descoperire aromată, cea mai recentă, a fost ceaiul cu hibiscus, cardamom şi trandafiri, devenit aproape un obicei care îmi îndulcește zilele de iarnă care tare nu-mi plac....
Dar povestea mea de iubire cu bobocii de trandafiri încă nu s-a terminat. Tocmai am mai cumpărat încă 2 punguțe, deci..."va urma" 🙂
Ca ingrediente şi mod de preparare, reţeta de azi este foarte asemănătoare cu cea pe care am folosit-o la bezelele simple cu vanilie, doar că la cele de azi am folosit esenţă de trandafiri bio (conţine doar apă şi extract din petale) pentru aromă şi pudră de hibiscus pentru culoare. Şi fireşte, am lăsat şi câteva petale să plutească pe ici, pe colo, pe deasupra albuşurilor bătute spumă.
Pudra de hibiscus este încă o descoperire de care mă bucur foarte mult. De fapt sunt flori de hibiscus uscate și măcinate foarte fin. Are gust uşor acrişor, dar principala ei calitate este că e un colorant 100% natural. În funcţie de dozaj, dă preparatelor culori minunate, de la roz la roşu-trandafiriu, exact ceea ce-mi doream eu să obţin.
Bobocii, esenţa de trandafiri bio, şi pudra de hibiscus le-am cumpărat de la magazine online. Cu o căutare pe Google sigur le găsiţi şi voi. Doar să fiţi atenţi să căutaţi produse pentru uz alimentar, pentru că există şi pentru uz cosmetic şi pot fi uşor confundate.
Mod de preparare bezele minunate cu aromă de trandafiri
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 2 albușuri
- 100 g zahăr pudră
- un praf de sare
- 3-4 picături de esenţă de trandafiri (dozajul depinde de tipul esenţei folosite)
- ½ de linguriţă pudră de hibiscus
- petale de trandafir mărunţite
- 1 linguriță oțet
Instrucțiuni de preparare
- Preîncălzim cuptorul la 100 de grade şi pregătim o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Batem albuşurile cu un praf de sare până devin o spumă tare care îşi păstrează forma şi nu cade de pe teluri.
- Adăugăm treptat zahărul şi pudra de hibiscus şi mixăm până le încorporăm.
- Adăugăm esenţa de trandafiri şi oţetul şi amestecăm cu o spatulă foarte încet, doar cât să le încorporăm. Nu vă faceţi griji, oţetul se va evapora, nu va afecta nici gustul, nici mirosul bezelelor.
- Punem albuşurile într-un poş cu dui stelat şi formăm bezelele în tavă, peste hârtia de copt. Dacă nu aveţi poş şi dui, puneti grămăjoare de albuş folosind o linguriţă.
- Pentru un aspect mai frumos, presăraţi deasupra încă puţină pudră de hibiscus si câteva petale de trandafir mărunţite.
- Coacem bezelele timp de 1.5 - 2 ore la 100 de grade, păstrând tot timpul uşa cuptorului întredeschisă. Sunt gata când sunt perfect uscate şi devin uşoare ca un fulg.
- Lăsăm bezelele să se răcească în cuptor, apoi le desprindem cu grijă de pe hârtia de copt.
- Păstraţi bezelele într-un loc uscat, pentru că atrag uşor umezeala.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
mimiignatescu a zis
Foarte interesante retetele cu petale si esenta de trandafiri; ne poti spune de pe ce site le-ai cumparat online?
Iuliana a zis
Buna Mimi!
Trandafirii de aici: http://www.pastaidevanilie.ro/36-flori-si-boboci ,
pudra de hibiscus de aici: http://www.pastaidevanilie.ro/flori-si-boboci/101-hibiscus-flori-pudra.html
iar esenta bio de aici: https://4bio.ro/esenta-de-trandafiri-bio-100ml
Succes! 🙂
mimiignatescu a zis
Multumesc frumos pentru informatie! Am si comandat esenta de trandafir.
Trandafirii comestibili sunt superbi pentru ornamentarea tortului, dar nu stiu cat de buni sunt, sau nu se mananca? ei sunt defapt pentru ceai.😯
Iuliana a zis
Trandafirii sunt pentru ornat sau pentru ceai. Dar eu am facut si un tort la care am pus petale macinate in crema de lamaie. S-au hidratat putin in contact cu untul si au dat o aroma foarte placuta.
relutza68 a zis
Wow!!TU vrei sa m-a omori! Am terminat (in sfarsit) treburile casei si am avut inspiratia sa "dau o raita" pe "Bucate aromate".Nu imi pare rau.Deja am lasat un comentariu la "rasturnata cu portocale" si apoi am vazut delicatesele astea minunate.Optima idee cu pudra de hibiscus.Eu nu iubesc colorantii artificiali asa ca mi-ai dat o idee numai buna.Aici nu stiu daca se gaseste esenta de trandafiri,dar se gaseste "aqua de rose"adica "apa de trandafiri" la magazinele etnice.Oricum,bezelele tale sunt TARE FRUMUSELE.Le voi incerca cu prima ocazie. Multumesc!
Iuliana a zis
Nuuuu, nu vreau sa te omor, vreau sa te indulcesc! 🙂
relutza68 a zis
Se intelege ,doar esti o dulce. Si esti fantastica! Nu m-a asteptam sa dai raspuns atat de repede ca in Romania trebuie sa fie cam trecut bine de miezul noptii.SI acum hai la culcare! Altfel sotii nostri ne dau disparute.Hi!HI!
Iuliana a zis
Hehe al meu sforaia demult aseara cand raspundeam eu la comentarii :))
Maria a zis
Buna seara! Ma uitam la emis Masterchef. ro si am vazut o reteta de crema de gutui cu ulei de patrunjel si carne de miel, si in mintea mea cautam o reteta care sa surprinda! Dar Ceva de dulce! Si am inceput sa ma gandesc la bezele umplute cu mascarpone, dulceata de cirese negre si poate un al treilea element lamaita verde coaja rasa...?? Ce parere ai, ce ar merge in locul oricarui ingredient, te intreb pentru ca citind reteta cu praf de hibiscus, intuiesc o foarte buna cunoscatoare a gusturilor, bune si foarte bune, si da admir cum combini aromele gusturile, culorile...