Rețeta de ruladă aperitiv din aluat opărit se face ușor făcut din ingrediente simple. Un aperitiv aspectuos și gustos, ideal pentru micul dejun, gustare sau pentru mesele de sărbătoare.
Pe cât de mult îmi plac ruladele-desert, pe atât de mult îmi plac şi ruladele-aperitiv. Iar această reţetă de ruladă sărată o ştiu de când eram mică. Este reţeta mamei mele şi nu exista onomastică, revelion sau ştiu eu ce sărbătoare fără ca această ruladă aperitiv să fie prezentă pe masa noastră în 2 variante de umplutură: cu pate de ficat și cu cremă de brânză.
Blatul de ruladă se face dintr-un aluat opărit, asemănător cu aluatul pentru cojile de eclere. Este moale, elastic, foarte uşor de lucrat cu el şi se rulează frumos.
Ingrediente
Avem nevoie de doar câteva ingrediente pentru a face o ruladă aperitiv delicioasă. Poate că le aveți în cămară chiar acum, așa că vă puteți apuca de treabă.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
pentru blat
- lapte - cu 3,5% grăsime
- unt - cu 80-82% grăsime
- făină
- ouă
- sare
umplutură pate de ficat
- pate de ficat
- unt - cu 80-82% grăsime, foarte moale
- opțional - sare, piper, după gust
- gogoșari în oțet
umplutură de brânză
- brânză de vaci - brânză dulce, grasă
- unt - cu 80-82% grăsime, foarte moale
- sare, piper, chimen, boia - după gust
- măsline negre
Cum facem ruladă aperitiv
Punem la încălzit laptele împreună cu untul tăiat cuburi şi un praf de sare. Când untul s-a topit şi laptele începe să se umfle, turnăm făina, toată odată, în timp ce amestecăm energic cu un tel ca să nu se formeze cocoloaşe.
Vom obţine un aluat omogen, dar lipicios. Continuăm să amestecăm menţinând cratiţa pe foc, încă 2-3 minute, până când simţim că aluatul s-a mai uscat şi nu se mai lipeşte de oală.
Lăsăm aluatul să se răcească, apoi adăugăm gălbenuşurile pe rând, mixând după fiecare să se încorporeze uniform.
Batem albuşurile spumă şi încorporăm spuma în aluat cu telul de mână și mişcări uşoare, de jos în sus.
Turnăm aluatul în tavă şi îl nivelăm. Coacem blatul de ruladă în cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 20-25 de minute până când trece testul cu scobitoarea şi îl simţim la mână că este uscat şi elastic.
Lăsăm blatul să se răcorească în tavă timp de 5 minute, apoi îl răsturnăm pe un șervet de bucătărie umezit. Îndepărtăm hârtia de copt și rulăm blatul ajutându-ne de prosopul umed. Îl păstrăm aşa rulat până când se răceşte de tot şi e gata de umplut.
Cum umplem rulada sărată
Pentru umpluturi, mixăm ingredientele din listă: pate+unt și brânză+unt și condimentăm după gust.
Desfacem blatul din prosop și îl tăiem în 2 părți egale. Jumătate de blat îl umplem cu cremă de pate, presărăm cuburi de gogoșari și rulăm. Cealaltă jumătate o umplem cu cremă de brânză și presărăm cuburi de măsline.
Sfat: ambalați ruladele în folie alimentară și păstrați ruladele la frigider 2-3 ore înainte de servire.
Alte idei de umplutură pentru rulada aperitiv
Ca umpluturi, doar imaginaţia voastră este limita. Sau mai bine spus, totul depinde de preferinţele voastre. Puteți umple rulada aperitiv cu orice pastă pe care vă place să o întindeți și pe pâine. Iată câteva exemple:
- pate de ficat făcut în casă şi frecat cu puţin unt
- cremă de brânză şi boia de ardei cu chimen
- pastă de măsline
- salată de icre
- pastă de creier
Alte rețete asemănătoare
Ți-a plăcut această rețetă? Încearcă și altele, asemănătoare! Iată recomandările mele:
- chec aperitiv cu iaurt
- platou cu aperitive din pește
- 2 rețete cu scrumbie afumată
- sărățele cu untură și iaurt
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
Rețeta Video
Ingrediente
dimensiune tavă - aprox. 40x30 cm
pentru blat
- 300 ml lapte (3,5% grăsime)
- 100 g unt (80-82% grăsime)
- 100 g făină
- 5 ouă
- un praf de sare
umplutură pate de ficat (pentru ½ de blat)
- 200 g pate de ficat
- 50 g unt (80-82% grăsime, foarte moale)
- opțional - sare, piper (după gust)
- gogoșari în oțet tăiați cubulețe mici
umplutură de brânză (pentru ½ de blat)
- 150 g brânză de vaci (brânză dulce) grasă
- 70 g unt (80-82% grăsime, foarte moale)
- sare, piper, chimen, boia (după gust)
- măsline negre, tăiate cubulețe
Instrucțiuni de preparare
blatul de ruladă
- Punem la încălzit laptele împreună cu untul tăiat cuburi şi un praf de sare. Când untul s-a topit şi laptele începe să se umfle, turnăm făina, toată odată, în timp ce amestecăm energic cu un tel ca să nu se formeze cocoloaşe.
- Vom obţine un aluat omogen, dar lipicios. Continuăm să amestecăm menţinând cratiţa pe foc, încă 2-3 minute, până când simţim că aluatul s-a mai uscat şi nu se mai lipeşte de oală.
- Lăsăm aluatul să se răcească, apoi adăugăm gălbenuşurile pe rând, mixând după fiecare să se încorporeze uniform.
- Batem albuşurile spumă şi încorporăm spuma în aluat cu telul de mână și mişcări uşoare, de jos în sus.
- Turnăm aluatul în tavă şi îl nivelăm. Coacem blatul de ruladă în cuptorul preîncălzit la 175 de grade pentru 20-25 de minute până când trece testul cu scobitoarea şi îl simţim la mână că este uscat şi elastic.
- Lăsăm blatul să se răcorească în tavă timp de 5 minute, apoi îl răsturnăm pe un șervet de bucătărie umezit. Îndepărtăm hârtia de copt și rulăm blatul ajutându-ne de prosopul umed. Îl păstrăm aşa rulat până când se răceşte de tot şi e gata de umplut.
umplere
- Pentru umpluturi, mixăm ingredientele din listă: pate+unt și brânză+unt și condimentăm după gust.
- Desfacem blatul din prosop și îl tăiem în 2 părți egale. Jumătate de blat îl umplem cu cremă de pate, presărăm cuburi de gogoșari și rulăm. Cealaltă jumătate o umplem cu cremă de brânză și presărăm cuburi de măsline. Ţinem ruladele la frigider 2-3 ore înainte să le feliem.
Bine de știut:
- cremă de brânză cu boia de ardei şi chimen,
- pastă de ton cu muştar,
- pate de ficat făcut în casă frecat cu puţin unt şi cubuleţe de gogoşari în oţet,
- cremă fină de brânză cu ardei gras şi bucăţele de măsline,
- pastă de măsline,
- pastă de creier,
- icre de peşte.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la rulada aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat!
Elena Drelciuc a zis
Cât lapte,cât unt?Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Aveți toate cantitățile în cardul rețetei de la finalul postării.
Lubita a zis
Mai departe cum se umple că nu am făcut niciodată si mi-aş dori aşa ceva!multumesc!
Iuliana a zis
Desfacem blatul din prosop, întindem peste blat umplutura dorită (cremă de brânză, pate de ficat frecat cu unt, pastă de măsline, etc.) şi rulăm blatul la loc, de data asta fără ajutorul prosopului umed.
Ţinem rulada la frigider 2-3 ore înainte să o feliem.