Cum să vă explic eu cât de bună e prăjitura cu gem de prune şi nuci ca să vă conving să o faceţi? E ca la mama acasă. Sau ca la bunici. Sau e ca şi cum ai mânca pâine unsă cu unt şi gem, dar într-o altă prezentare şi prelucrare. Căci până la urmă cam atât ne trebuie ca să facem prăjitura asta: făină, unt, gem de prune şi ceva adaosuri minunate menite să îi dea un plus de texturi şi arome: miez de nucă mărunţit şi coajă rasă de lămâie.
Aluatul prăjiturii este dens, sfărâmicios şi seamănă oarecum cu un aluat clasic de tartă la care însă nu am folosit ou. Am modificat puţin reţeta pentru că şi această prăjitură am făcut-o tot folosind produse fără gluten în cadrul campaniei “Gătim românește și fără gluten cu Schar”. Am aflat că unele dintre persoanele cu intoleranţă la gluten, au din păcate intoleranţă şi la ouă. Aşa că am gândit reţeta asta astfel încât să le vin în ajutor cu o idee uşoară şi delicioasă pe care să o poată pune în aplicare.
Gemul de prune, pe care l-am pus la cămară ca furnicuţele, astă toamnă, e un deliciu acum, mai ales în combinaţie cu miezul de nucă şi cu puţină coajă rasă de lămâie care să îi potenţeze aroma.
Am explicat mai jos, la modul de preparare că sunt 2 variante de a decora prăjitura asta. Fie faceţi un grilaj din aluat, aşa cum vedeţi în poze, fie băgaţi aluatul la congelator pentru 10-15 minute, apoi îl daţi pe răzătoarea cu găuri mari şi îl presăraţi peste umplutură. La cuptor va deveni crocant şi delicios. Procedaţi cum vă place sau cum vi se pare mai uşor. Prăjitura asta e superbă şi extraordinar de bună, orice metodă aţi aplica!
Mod de preparare prăjitura cu gem de prune şi nuci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă de 25x15 cm sau o formă rotundă de aprox. 20 cm
aluatul
- 200 g unt rece cu min. 65% grăsime
- 200 g făină (Mix Patisserie de la Schar)
- 3 linguriţe rase de zahăr pudră
- 1 linguriţă rasă de praf de copt (fără gluten)
- 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- la nevoie - 1 sau 2 linguriţe de apă rece
umplutura
- aprox. 200 g gem de prune
- 70 g miez de nucă
- 1-2 linguri de pesmet (Pan Grati, fără gluten de la Schar, în funcţie de cât de lichid este gemul)
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
în plus - opţional, pentru aspect
- 1 linguriţă de miere
- 1 linguriţă de zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
- Tăiem untul rece cuburi şi îl amestecăm cu toate ingredientele din lista pentru aluat (mai puţin apa!).
- Începem să frământăm şi vom obţine un aluat nisipos care cel mai probabil nu va da semne că vrea să se lege.
- Adăugăm 1 linguriţă de apă rece şi continuam să frământăm. Dacă tot nu se leagă aluatul, mai adaugăm şi a doua linguriţă de apă. Acum sigur se va lega!
- Nu frământăm prea mult, ci doar până obţinem o bilă de aluat omogen care nu se mai lipeşte de mâini.
- Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl lăsăm să se odihnească la frigider pentru cel puţin 30 de minute.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi aducem la îndemână forma pe care vrem să o folosim. Nu e nevoie să ungeţi forma, aluatul are foarte mult unt şi nu se va lipi.
- Scoatem aluatul din frigider şi dăm deoparte cam un sfert din el. Îl vom folosi la grilajul de deasupra.
- Presărăm puţină făină pe blatul de lucru şi întindem cu sucitorul o foaie de dimensiunea tăvii şi de aprox. ½ cm grosime.
- Aşezăm foaia în tavă si o înţepăm din loc în loc cu furculiţa. Dăm tava la cuptor pentru 20 de minute.
- Între timp tocăm miezul de nucă cu cuţitul. Nu trebuie să fie foarte mărunt., e foarte plăcut să găseşti bucăţele crocante de nucă în umplutură.
- Amestecăm gemul de prune cu coaja rasă de lămâie, pesmetul şi cu nuca mărunţită. În funcţie de cât de uscat sau de lichid e gemul vostru, e posibil să intre mai puţin sau mai mult pesmet. Consistenţa umpluturii trebuie să fie groasă ca o cremă, să nu curgă. Dacă umplutura e prea umedă, va înmuia blatul.
- Scoatem forma din cuptor şi întindem gemul în strat uniform peste blat.
- Din aluatul păstrat deoparte formăm grilajul de deasupra. La fel de bine puteţi băga aluatul la congelator să se întârească puţin şi apoi îl daţi pe răzătoarea cu găuri mari şi îl presăraţi peste umplutură. La copt va forma un strat crocant şi delicios. Procedaţi cum vi se pare mai uşor.
- Amestecăm 1 linguriţă de miere cu 2 linguri de apă şi ungem cu o pensulă grilajul de deasupra, apoi presărăm puţin zahăr tos. În acest fel grilajul va căpăta o nuanţă rumenă şi frumoasă. Dacă alegeţi metoda cu aluatul dat pe răzătoare, săriţi peste acest pas.
- Dăm din nou prăjitura la cuptor pentru 20 de minute.
- Lăsăm prăjitura să se răcească, o pudrăm cu puţin zahăr pudră (opţional), apoi o porţionăm şi o servim celor dragi. E bună şi când este caldă, dar mare atenţie, umplutura frige foarte tare!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:
Reţete sărate:
- Gulii pane făcute la cuptor
- Ciorbă de fasole verde cu rântaş
- Sandviş de post cu chifteluţe din legume
Deserturi:
- Biluţe din biscuiţi cu vişine
- Melcişori cu nucă şi scorţişoară
- Prăjitura semiluna cu nucă (de post)
- Eclere şi choux a la creme cu căpsuni
Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici). Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?
Lasă un comentariu