Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu prune

Prăjitura cu gem de prune şi nuci (fără gluten)

Publicat la 26 martie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

207 shares
Mergi la rețetă

Cum să vă explic eu cât de bună e prăjitura cu gem de prune şi nuci ca să vă conving să o faceţi? E ca la mama acasă. Sau ca la bunici. Sau e ca şi cum ai mânca pâine unsă cu unt şi gem , dar într-o altă prezentare şi prelucrare. Căci până la urmă cam atât ne trebuie ca să facem prăjitura asta: făină, unt, gem de prune şi ceva adaosuri minunate menite să îi dea un plus de texturi şi arome: miez de nucă mărunţit şi coajă rasă de lămâie.

prajitura cu gem de prune si nuci

Aluatul prăjiturii este dens, sfărâmicios şi seamănă oarecum cu un aluat clasic de tartă la care însă nu am folosit ou. Am modificat puţin reţeta pentru că şi această prăjitură am făcut-o tot folosind produse fără gluten în cadrul campaniei  “Gătim românește și fără gluten cu Schar” . Am aflat că unele dintre persoanele cu intoleranţă la gluten, au din păcate intoleranţă şi la ouă. Aşa că am gândit reţeta asta astfel încât să le vin în ajutor cu o idee uşoară şi delicioasă pe care să o poată pune în aplicare.

Gemul de prune, pe care l-am pus la cămară ca furnicuţele, astă toamnă, e un deliciu acum, mai ales în combinaţie cu miezul de nucă şi cu puţină coajă rasă de lămâie care să îi potenţeze aroma.

Am explicat mai jos, la modul de preparare că sunt 2 variante de a decora prăjitura asta. Fie faceţi un grilaj din aluat, aşa cum vedeţi în poze, fie băgaţi aluatul la congelator pentru 10-15 minute, apoi îl daţi pe răzătoarea cu găuri mari şi îl presăraţi peste umplutură. La cuptor va deveni crocant şi delicios. Procedaţi cum vă place sau cum vi se pare mai uşor. Prăjitura asta e superbă şi extraordinar de bună, orice metodă aţi aplica!

prajitura cu gem de prune si nuci

Mod de preparare prăjitura cu gem de prune şi nuci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

prajitura cu gem de prune si nuci

Prăjitura cu gem de prune şi nuci (fără gluten)

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o tavă de 25x15 cm sau o formă rotundă de aprox. 20 cm

aluatul

  • 200 g unt rece cu min. 65% grăsime
  • 200 g făină (Mix Patisserie de la Schar)
  • 3 linguriţe rase de zahăr pudră
  • 1 linguriţă rasă de praf de copt (fără gluten)
  • 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie
  • un praf de sare
  • la nevoie - 1 sau 2 linguriţe de apă rece

umplutura

  • aprox. 200 g gem de prune
  • 70 g miez de nucă
  • 1-2 linguri de pesmet (Pan Grati, fără gluten de la Schar, în funcţie de cât de lichid este gemul)
  • 1 linguriţă coajă rasă de lămâie

în plus - opţional, pentru aspect

  • 1 linguriţă de miere
  • 1 linguriţă de zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiem untul rece cuburi şi îl amestecăm cu toate ingredientele din lista pentru aluat (mai puţin apa!).
  • Începem să frământăm şi vom obţine un aluat nisipos care cel mai probabil nu va da semne că vrea să se lege.
  • Adăugăm 1 linguriţă de apă rece şi continuam să frământăm. Dacă tot nu se leagă aluatul, mai adaugăm şi a doua linguriţă de apă. Acum sigur se va lega!
  • Nu frământăm prea mult, ci doar până obţinem o bilă de aluat omogen care nu se mai lipeşte de mâini.
  • Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl lăsăm să se odihnească la frigider pentru cel puţin 30 de minute.
  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi aducem la îndemână forma pe care vrem să o folosim. Nu e nevoie să ungeţi forma, aluatul are foarte mult unt şi nu se va lipi.
  • Scoatem aluatul din frigider şi dăm deoparte cam un sfert din el. Îl vom folosi la grilajul de deasupra.
  • Presărăm puţină făină pe blatul de lucru şi întindem cu sucitorul o foaie de dimensiunea tăvii şi de aprox. ½ cm grosime.
  • Aşezăm foaia în tavă si o înţepăm din loc în loc cu furculiţa. Dăm tava la cuptor pentru 20 de minute.
  • Între timp tocăm miezul de nucă cu cuţitul. Nu trebuie să fie foarte mărunt., e foarte plăcut să găseşti bucăţele crocante de nucă în umplutură.
  • Amestecăm gemul de prune cu coaja rasă de lămâie, pesmetul şi cu nuca mărunţită. În funcţie de cât de uscat sau de lichid e gemul vostru, e posibil să intre mai puţin sau mai mult pesmet. Consistenţa umpluturii trebuie să fie groasă ca o cremă, să nu curgă. Dacă umplutura e prea umedă, va înmuia blatul.
  • Scoatem forma din cuptor şi întindem gemul în strat uniform peste blat.
  • Din aluatul păstrat deoparte formăm grilajul de deasupra. La fel de bine puteţi băga aluatul la congelator să se întârească puţin şi apoi îl daţi pe răzătoarea cu găuri mari şi îl presăraţi peste umplutură. La copt va forma un strat crocant şi delicios. Procedaţi cum vi se pare mai uşor.
  • Amestecăm 1 linguriţă de miere cu 2 linguri de apă şi ungem cu o pensulă grilajul de deasupra, apoi presărăm puţin zahăr tos. În acest fel grilajul va căpăta o nuanţă rumenă şi frumoasă. Dacă alegeţi metoda cu aluatul dat pe răzătoare, săriţi peste acest pas.
  • Dăm din nou prăjitura la cuptor pentru 20 de minute.
  • Lăsăm prăjitura să se răcească, o pudrăm cu puţin zahăr pudră (opţional), apoi o porţionăm şi o servim celor dragi. E bună şi când este caldă, dar mare atenţie, umplutura frige foarte tare!

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

prajitura cu gem de prune si nuci

Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:

Reţete sărate:

  • Gulii pane făcute la cuptor
  • Ciorbă de fasole verde cu rântaş
  • Sandviş de post cu chifteluţe din legume

Deserturi:

  • Biluţe din biscuiţi cu vişine
  • Melcişori cu nucă şi scorţişoară
  • Prăjitura semiluna cu nucă (de post)
  • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?

prajitura cu gem de prune si nuci

Poftă bună la prăjitura cu gem de prune şi nuci!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • felie de prăjitură pandișpan cu prune și brânză de vaci
    Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci - rețeta video de prăjitură cu prune
  • Barcute din foietaj umplute cu gem
    Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
  • Mancare de prune uscate cu zahar ars
    Mâncare de prune uscate cu zahăr ars
207 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x