Astăzi v-am adus o rețetă simplă, simplă de tot de prăjitură vegană cu glazură de ciocolată și cremă de cocos. Privite de la distantă, prăjiturelele astea seamăna cu Amandinele sau cu prăjitura Boema, cea pe care o găseam pe vremuri la cofetărie și era minunată. Minunată este și prăjitura vegană de azi. Deserturile vegane sunt mereu surprinzătoare. Te-ai aștepta ca o prăjitură bună să conțină neapărat unt, smântână și ouă, dar iată ca nu e întotdeauna așa.
Observați că tot spun "prăjitură vegană" când la fel de bine aș putea să spun "de post. Din punct de vedere strict alimentar, atât stilul de viață vegan, cât și posturile ortodoxe au aceleași restricții asumate, doar motivația e diferită. O prăjitură delicioasă și ciocolatoasă cum este cea de azi e un răsfăț al simțurilor oarecum incompatibil cu noțiunea de post. Dar așa cum am spus și la rețeta de cupe de ciocolată cu cremă de cocos și fructe uscate, ce te faci dacă ziua ta de naștere pică mereu în Postul Paștelui și ai musafiri la masă? Sau dacă nu e post, dar ai musafiri care au un stil de viață vegan? Si într-un caz și în celălalt, încerci totuși să faci ceva bun, festiv, la care să nu folosești produse de origine animală, nu-i așa? 🙂
Si încă o observație: am întâlnit de multe ori noțiunea de "frișcă de cocos" cu care personal nu sunt de acord. Am explicat aici ce este și cum se face frișca. Se face din smântână dulce și atât. De aceea am preferat noțiunea de "cremă de cocos" care mi se pare a fi cea corectă și oricum, mult mai aproape de realitate.
Mod de preparare prăjitură vegană cu ciocolată şi cremă de cocos
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pentru măsurat am folosit o cană de 250 ml
- 1 cană de faină
- 3 linguri cacao neagră
- ½ cană de zahăr
- 1 cană de apă minerală
- 2 linguri rom ((sau coniac, whisky, esenţă de rom, etc))
- ½ cană de ulei
- 1 linguriţă de praf de copt
- un praf de sare
glazura
- 80 g ciocolată neagră
- 1 lingură ulei
crema de cocos
- 200 ml lapte de cocos (doar partea solidă)
- 2 linguriţe de zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de 20x25 cm care va merge la cuptor.
- Mixaţi într-un bol apa, uleiul şi zahărul, până când acesta este dizolvat.
- Adăugaţi romul, apoi făina cernută împreună cu praful de copt, pudra de cacao şi un praf de sare. Omogenizaţi compoziţia.
- Turnaţi aluatul în tavă şi daţi blatul la cuptor pentru 30 de minute. La final blatul va rămâne puţin umed datorită uleiului din compoziţie.
- Fiind foarte fraged, lăsaţi blatul să se răcească în tavă 10 minute, apoi îl scoateți cu tot cu hârtia de copt și îl lăsaţi să se răcească complet pe un grătar înainte de a-l tăia în bucăți potrivite.
glazura
- Topiți ciocolata la bain marie sau la cuptorul cu microunde lăsând-o de 3 ori câte minut. Adăugați uleiul, omogenizați și cât ciocolata e încă fluida, turnați-o peste blatul tăiat cuburi, lăsând-o să curgă și pe margini.
crema de cocos
- Conserva de cocos trebuie să fi stat la frigider cel puțin 4 ore înainte de a începe să faceți crema.
- Scurgeți foarte bine partea lichidă a conservei (nu o aruncați, o puteți folosi la un smoothie!).
- Mixați partea solidă împreună cu zahărul pudră, scurt doar cât să se omogenizeze și să capete crema puțină formă.
- Decorați prăjiturile glazurate cu ciocolată folosind un poș cu dui stelat, apoi păstrați-le la frigider până la servire.
- Înainte de servire, le puteți presăra cu decoruri de ciocolată sau cu puțină ciocolată rasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu