Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Înghețată

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta)

Publicat la 8 noiembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

249 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta), un desert simplu, rapid, dar plin de arome și surprinzător.

Demult nu m-a mai entuziasmat atât de tare un desert aşa cum mi s-a întâmplat atunci când am mâncat Ashta, minunata budincă libaneză de lapte cu parfum de flori de portocal şi de trandafiri!

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

În urmă cu două săptămâni am fost invitată să particip la evenimentul Chef pentru o zi la Galaţi, eveniment organizat de Selgros România. Ei bine, la acel eveniment ni s-a servit la desert această budincă libaneză de care s-au îndrăgostit toţi cei prezenţi.  Violeta de la Caietul cu Reţete a povestit pe blogul ei mai multe despre seara respectivă si tot acolo puteţi vedea în fotografii şi budinca libaneză care ne-a încântat la finalul mesei.

Am venit acasă ferm hotărâtă să fac şi eu budinca. Din fericire am găsit destul de ușor ingredientele, așa că m-am pus pe treabă.

Dacă și voi sunteți amatori de astfel de deserturi la pahar simple și bune, vă las mai jos câteva rețete pe care poate veți dori să le încercați:

  • cremă catalană
  • budincă de ovăz cu fructe colorate
  • tiramisu la pahar
  • eton mess

Mod de preparare budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta)

Pe vremuri libanezii făceau budinca asta dintr-un fel de lapte coagulat, aşadar nu avea chiar o textură foarte fină. În vremurile noastre se foloseşte o combinaţie de lapte gras şi smântână pentru frişcă. Pentru a imita textura de pe vremuri, reţeta libaneză (pe care am găsit-o aici ) recomandă folosirea miezului de pâine, care înmuiat în lapte fierbinte ar da ceva consistenţă budincii.

Mie nu mi-a surâs ideea cu pâinea în desert. Probabil că budinca ar fi fost bună la gust, eu însă aveam cumva în minte desertul de la restaurant care era nemaipomenit de fin şi de delicat.

Am modificat puţin reţeta găsită pe site-ul libanez. Am renunţat la miezul de pâine, dar a trebuit să măresc în schimb cantitatea de amidon şi am folosit  mai multă apă de flori de portocal şi de trandafir pentru că nu mi s-a părut suficient de aromată pentru gustul meu.

În rest, reţeta este foarte, foarte simplă şi rapidă. Doar timpul de aşteptare să se răcească şi să se închege budinca e atât de luuuung! 🙂

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane (Ashta)

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 600 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 400 ml smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
  • 50 g zahăr
  • 50 g amidon
  • 1-2 linguri de apă de trandafiri
  • 1-2 linguri de apă de flori de portocal
  • 2 banane

pentru servit

  • aprox. 50 g fistic crud
  • aprox. 100 ml de miere

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi la fiert laptele, smântâna pentru frişcă şi zahărul. Amestecaţi din când în când să se dizolve zahărul şi să nu se lipească de fundul cratiţei.
  • Separat dizolvaţi amidonul în aprox. 50 ml de apă rece.
  • Când laptele începe să se umfle, turnaţi amidonul şi amestecaţi cu un tel de mână.
  • Daţi budinca deoparte şi când s-a răcit de tot, adăugaţi apa de flori de portocal şi apa de trandafiri. Vă recomand să puneţi pentru început câte o lingură din fiecare, omogenizaţi şi gustaţi. Dacă doriţi budinca mai aromată, mai adăugaţi câte o lingură din fiecare apă, aşa cum am făcut eu.
  • Puneţi budinca în forme şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 4 ore, timp în care se va mai întări.
  • Înainte de servire, tăiaţi banana rondele, presăraţi fistic şi stropiţi cu miere de albine după gust.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Budincă libaneză de lapte cu fistic şi banane

Sper să vă placă reţeta şi să încercaţi şi voi budinca libaneză de lapte cu fistic şi banane! Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 cescute cu inghetata de fructe: zmeură, afine și banane
    Înghețată de fructe congelate cu lapte praf - rețeta fără ouă sau frișcă
  • inghetata tiramisu
    Înghețată Tiramisu cu mascarpone și lapte condensat
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
  • Inghetata de casa cu zmeura
    Înghețată de casă cu zmeură - cea mai simplă rețetă
249 shares

Comentarii

  1. Mirela Hriscu a zis

    august 06, 2023 at 2:39 pm

    Bună ziua!
    Unde ați găsit în Galați apă de flori de portocal și trandafiri?
    As vrea să încerc rețeta.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 06, 2023 at 3:26 pm

      Le găsiți sigur pe amândouă la Carrefour-ul mare de la mall. Costă 13.90 Ron/bucată, se pot comanda și prin Bringo.
      Din câte îmi amintesc, le-am văzut și la Selgros, dar nu sunt chiar foarte sigură.
      Succes!

      Răspunde
      • Mirela Hriscu a zis

        august 06, 2023 at 9:34 pm

        Mulțumesc!!!

        Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x