Păstrăv la cuptor pe pat de ceapă și cartof. O rețetă simplă de pește la cuptor. Pește pe pat de ceapă. Cum se face peștele la cuptor. O rețetă ușoară dar foarte gustoasă.
După cum știți, sunt mare amatoare de pește și fructe de mare. Cu toate că preferatul meu este peștele de Dunăre, cu carnea lui dulce și gustoasă, nu refuz nici alte tipuri de pește: păstrăv, macrou, ton sau butterfish.
Dintre toți, îmi este foarte comod să gătesc păstrăv, pentru că îl găsesc cu ușurință atât congelat, cât și în stare proaspătă, eviscerat și pe alese: mai mare sau mai mic, după cum am nevoie.
Aici găsiți mai multe rețete cu pește și fructe de mare.
În ciuda aparențelor și a multor rețete pe care le vedeți aici, pe site, timpul meu este foarte limitat. De aceea, mai ales când am de gătit carne, prefer rețetele la care murdăresc cât mai puține vase 🙂 și la care garnitura, adică legumele se gătesc în același timp cu carnea.
Ca exemplu, vezi aici rețeta de varză cu macrou la cuptor sau rețeta de crap cu măsline la cuptor.
Nici rețeta de astăzi nu face excepție. Păstrăvul se gătește la cuptor, odată cu ceapa și rondelele de cartofi, iar la final, avem gata totul odată, atât carnea, cât și garnitura și ne putem așeza la masă 🙂
Cartofii vor fi foarte gustoși, fragezi și extrem de aromați de de la ardeiul gras, ceapa și vinul alb, iar sosul care se formează în tavă e o nebunie!
Rețeta seamănă foarte mult cu cea de plachie de pește (vezi aici), doar că i-am adăugat și rondelele de cartofi. E o expresie folosită de gospodine pentru astfel de artificii, se spune că "am mai înmulțit mâncarea" în sensul să fie mai multă, să ajungă 😀
Ei bine, exact asta am făcut și eu și exact din acest motiv: să fie mai multă, să ne rămână și pentru a doua zi de luat la pachetul de la serviciu. Ceea ce vă sfătuiesc și pe voi!
Mod de preparare păstrăv la cuptor pe pat de ceapă și rondele de cartofi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 buc păstrăvi mari (aprox. 600 g/buc)
- 6-7 buc ceapă albă uscată (aprox. 700 g)
- 2 buc ardei gras (de preferat roșu)
- 2 căței de usturoi
- 4-5 cartofi
- 60 ml ulei
- 150 ml sos de roșii (suc de roșii cu pulpă)
- 100 ml vin alb sau roze
- sare, piper, cimbru uscat - după gust
- sucul de la ½ de lămâie
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați ceapa și ardeiul gras și căliți-le 5-6 minute în uleiul încins, amestecând continuu până se înmoaie și ceapa devine ușor sticloasă.
- Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust. Turnați vinul și lăsați ceapa să fiarbă cam 10 minute, apoi puneți sucul de roșii, amestecați și stingeți focul.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
- Curățați cartofii, tăiați-i rondele, presărați cu sare, piper și cimbru și așezați rondelele pe fundul tăvii.
- Turnați ceapa călită peste rondele de cartofi.
- Stropiți păstrăvul cu sucul de lămâie și condimentați-l cu sare, piper și cimbru, apoi puneți-l în tavă peste stratul de ceapă.
- Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu hârtie de copt) și dați-o la cuptor pentru 20 de minute.
- După acest timp, încercați cu o furculiță să vedeți dacă sunt gata cartofii. Dacă nu sunt gata, acoperiți la loc cu folia de aluminiu și mai lăsați tava la cuptor încă 10-15 minute.
- Când cartofii sunt pătrunși, îndepărtați folia de aluminiu, și mai lăsați tava la cuptor încă 10 minute să se rumenească puțin păstrăvul.
- Serviți mâncarea cât e caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu