Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Mucenici muntenești fierți în sirop cu nucă și scorțișoară

Publicat la 5 martie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1324 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară, un desert tradițional, delicios și ușor de făcut. Cât se fierb mucenicii, ce arome se folosesc la sirop, cum se servesc mucenicii muntenești fierți.

Galațiul fiind situat la granița dintre Muntenia și Moldova, aici, la noi, se fac aproape în egală măsură și mucenici muntenești fierți, dar și din cei moldovenești, copți din aluat dospit.

Dacă ar fi să aleg între cele două feluri de mucenici, nu cred că aș ști să spun care sunt mai buni. Mucenicii moldovenești (rețeta aici) sunt minunați, aurii și pufoși, dar cei fierți se fac mai ușor și mai rapid.

Iar dacă siropul este îndeajuns de aromat și mai ales dacă îi servim cu multă nucă, mucenicii muntenești fierți sunt într-adevăr un desert absolut deosebit.

Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat
Mergi direct la:
  • Tradiția mucenicilor
  • Din ce se fac mucenicii fierți
  • Ce arome folosim la siropul pentru mucenici?
  • Cum pregătim nuca pentru mucenicii fierți?
  • Rețete asemănătoare
  • Mod de preparare mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tradiția mucenicilor

După cum probabil știți, Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe data de 9 martie, atunci când se încheie perioada babelor. Mucenicii fierți în supa dulce și aromată simbolizează jertfa celor 40 de soldați creștini care au fost aruncați în apele înghețate ale Sevastiei.

De ce au mucenicii noștri forma cifrei 8? Ei bine, sunt mai multe ipoteze, dar cea care m-a convins și cu care eu una am căzut de acord este aceea că cifra 8 reprezintă o stilizare a formei umane.

Din ce se fac mucenicii fierți

Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat

Mucenicii care se folosesc la fiert se pot face și acasă, dintr-un aluat simplu, cu apă și făină sau dacă nu este post, îi puteți face după rețeta de tăieței de casă cu ou.

Totuși, cel mai simplu este, să cumperi o punguță de mucenici uscați, care sunt, la urma urmei, niște paste în forma cifrei 8. Eu am cumpărat o pungă de 200 de grame din care au rezultat 4 porții generoase de mucenici fierți în sirop aromat.

Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat

Ce arome folosim la siropul pentru mucenici?

Reușita rețetei de mucenici fierți are 2 mari componente care pot face diferența între o ciorbă dulce și fără noimă și un desert delicios: siropul în care fierbem mucenicii și nuca.

Firește, pentru sirop nu poate fi o rețetă standard, ci e o problemă de gust. Unii vor mai mult lichid, alții mai puțin. Pentru unii - așa ca mine 🙂 - aromele nu-s niciodată prea multe sau prea intense, alții însă îl doresc mai light sau nu agrează anumite arome. Înainte să mă apuc de treabă mi-am aliniat mirodeniile și am decis ce anume să folosesc pentru sirop. Am ales: semințele unei păstăi de vanilie (puteți înlocui cu zahăr vanilat Bourbon), coji de citrice și un baton de scorțișoară. La final am turnat și puțin rom, ca să fie tacâmul complet. Siropul meu a fost minunat de aromat!

Vezi aici cum se face coaja de lămâie rasă păstrată la borcan. În mod similar se poate păstra și coaja de portocală. Iar aici vedeți cum se face coaja uscată și măcinată de portocală. La fel se poate usca și măcina și coaja de lămâie. Desigur, dacă găsiți citrice bio e cel mai bine.

Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat
Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat

Vă sfătuiesc să folosiți și voi exact aromele care vă plac cel mai mult, eventual să gustați siropul și să mai suplimentați una sau alta, după gustul vostru. Eu una aș zice că dintre toate, scorțișoara nu trebuie să lipsească, dar voi faceți cum vă place. Siropul este exact cheia succesului. Dacă siropul vă place, vă vor plăcea și mucenicii! 😉

Cum pregătim nuca pentru mucenicii fierți?

La rețeta de mucenici fierți, mai mult decât la cei copți, nuca este foarte importantă. Dacă la cei copți ne bucurăm mai mult de aluatul pufos și parfumat, iar nucă avem doar deasupra, presărată în strat subțire, la varianta mucenicilor fierți, nuca este esențială.

Cât timp stau mucenicii la umflat, rumeniți miezul de nucă în tigaie sau la cuptor. Lăsați-l să se răcească, apoi frecați miezul între palme ca să îndepărtați coaja amară, care după coacere se desprinde destul de ușor.

Acum miezul de nucă va fi crocant, aroma se intensifică după coacere și va avea un gust perfect! Măcinați-l la chopper, dar nu foarte mărunt, ci un pic mai grosier.

Eu obișnuiesc să pun în oala cu sirop cam ⅓ din miezul de nucă măcinat, cât să dau ceva mai multă consistență siropului.

Restul o pun într-un bol pe care îl duc la masă și fiecare își pune în farfurie atât cât dorește. În acest fel, miezul de nucă nu se înmoaie, ci rămâne crocant și delicios.

mucenici

Rețete asemănătoare

  • Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
  • Negresa de post cu gem de caise si migdale
    Negresă de post cu gem de caise și migdale

Mod de preparare mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

mucenici

Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară

Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară, un desert tradițional, delicios. Cât se fierb, ce arome folosim la sirop.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Așteptare: 1 hour hour
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g mucenici uscați
  • 200 g zahăr ((sau mai mult, mai puțin, după gust))
  • semințele unei păstăi de vanilie ((sau zahăr vanilat Bourbon))
  • 20 g coajă rasă de lămâie ((cam 2 lingurițe))
  • 20 g coajă rasă de portocală ((2 lingurițe))
  • un baton de scorțișoară ((sau 1 linguriță pudră))
  • 2 lingurițe de rom ((sau esență de rom))
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 2 litri de apă
  • aprox. 250 g miez de nucă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți zahărul și mirodeniile (mai puțin romul) într-o crăticioară încăpătoare, de preferat cu pereți mai groși (eu am folosit un ceaun mic de fontă în care fac mămăliga).
  • Turnați apa și puneți vasul pe foc mediu și lăsați siropul să dea câteva clocote. Acum este momentul să gustați și să decideți dacă vă place gustul sau doriți să mai adăugați zahăr sau vreo mirodenie aromată. 
  • Adăugați mucenicii uscați în siropul clocotit și lăsați-i la fiert timp de 5-10 minute amestecând din când în când ca să nu se lipească unul de altul. Eu așa am procedat, dar e bine să citiți și instrucțiunile de pe pachetul cumpărat. Fiecare producător poate are alte instrucțiuni.
  • Stingeți focul, acoperiți vasul cu un capac și lăsați siropul și mucenicii să se răcească lent. Mai amestecați din când în când pentru că au tendința să se lipească între ei.
  • Între timp prăjiți puțin miezul de nucă într-o tigaie, lăsați-l să se răcească, apoi frecați-l între palme pentru a îndepărta coaja care este ușor amăruie. Măcinați miezul de nucă grosier folosind un chopper sau o râșniță.
  • Înainte de servire îndepărtați batonul de scorțișoară și adăugați în sirop romul și cam ⅓ din nuca prăjită și măcinată. 
  • Puneți restul de nucă măcinată într-un bol și duceți-l la masă odată cu mucenicii, astfel încât fiecare să își poată pune nucă crocantă după pofta inimii.
Valori nutriționale
Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară
Valori per porție
Calorii
532
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
28
g
43
%
Carbohidrați
 
66
g
22
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
35
g
39
%
Proteine
 
11
g
22
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat

Sincer, nu știu ce se urează de sărbătoarea mucenicilor, dar eu vă doresc să faceți mucenici după gustul vostru și să vă bucurați de ei împreună cu cei dragi.

Și de veți împărți unui sărman vreo străchioară de mucenici în amintirea celor dragi plecați într-o lume mai bună, și mai bine va fi! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
1324 shares

Comentarii

  1. Loredana a zis

    martie 05, 2022 at 8:58 pm

    5 stars
    Foarte buni mi-au ieșit. Mulțumesc pentru rețetă. Voi incerca și altele.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 06, 2022 at 8:01 am

      Cu mult drag! Mulțumesc și eu!

      Răspunde
  2. Antonia a zis

    martie 08, 2020 at 10:40 am

    Buna! Cata nuca se pune, poate scrie undeva si nu vad eu.... mersi!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2020 at 3:32 pm

      Cam 250g am folosit eu.

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x