Pulpă de ied la cuptor cu legume, o rețetă savuroasă și ușor de făcut, perfectă pentru masa de Paște sau pentru orice altă sărbătoare în familie.
Pentru că se apropie Paștele, și pentru că unii dintre noi preferă pentru masa de sărbătoare carnea de ied în locul celei de miel, m-am gândit să vă arăt două rețete absolut savuroase.
Prima rețetă, cea de astăzi, este cea mai simplă și mai ușor de făcut friptură de ied care poate exista. Carnea stă la marinat câteva ore, apoi merge la cuptor împreună cu legumele.
În acest fel, avem gata și friptura, dar și garnitura, ambele odată. Stăm mai puțin în bucătărie și mai fără grijă. Friptura la cuptor nu ne solicită prea mult, așa că avem timp pentru celelalte milioane de treburi pe care le avem de obicei de terminat înaintea marilor sărbători 😉
Ca să grăbesc procesul de marinare a cărnii, eu am folosit aparatul de vidat (am acest model de la Gorenje). Aparatul de vidat e foarte util la casa omului, nu doar pentru marinarea cărnurilor, ci și pentru păstrarea legumelor, fructelor, brânzeturilor, etc. Eu îl folosesc cel mai mult pentru a vida alimente (chifteluțe, sarmale, cârnați) atunci când îi trimit pachete fiului meu. Știu că ajung în siguranță, nu miroase nimic, nu se sparg pungile, e metoda perfectă.
Dar revenind la friptura noastră de azi....pentru că aparatul de vidat extrage aerul din pungă, porii cărnii se deschid, iar aromele din marinadă pătrund mai repede și mai profund în fibrele cărnii. Astfel procesul de marinare este mai rapid. Două sau trei ore sunt suficiente, față de 8-12 ore prin metoda clasică
Dacă nu aveți un aparat de vidat, nu este nici o problemă, rețeta se poate face exact la fel, doar că va trebui să lăsați mai mult timp carnea la marinat, de exemplu de seara până dimineața sau invers.
După ce am marinat carnea, am pus-o în tavă peste legumele deja pregătite. Am acoperit-o cu o folie de aluminiu și am dat-o la cuptor pentru 2 ore, apoi încă 30 de minute am lăsat-o la cuptor descoperită, ca să se rumenească deasupra.
Asta e tot! Un fel principal gătit simplu, rapid, dar nu vă spun ce de arome! Carnea de ied gătită în acest fel la cuptor a fost extraordinar de fragedă și de aromată, se topea în gură! Legumele au fost și ele bine pătrunse, rumenite, minunate!
Nu mai aveți nevoie lângă o asemenea friptură de ied la cuptor, decât de o salată cu multă ceapă verde și ridichi și de un pahar cu vin roșu 🙂
Dacă totuși preferați carnea de miel pentru masa de Paște, o puteți pregăti după exact aceeași rețetă sau vă las pentru inspirație alte câteva idei de rețete cu carne de miel (click aici).
Vă las mai jos alte două rețete cu carne de ied, poate veți dori să vă inspirați sau să le încercați. Click pe fotografii pentru a ajunge la rețete:
Mod de preparare pulpă de ied la cuptor cu legume
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1.5 kg carne de ied (pulpă)
- 4 cartofi
- 4 morcovi
- 2 ardei gras
- 6 căței de usturoi
- 50 ml de ulei
- sare, piper, semințe de chimen, cimbru, rozmarin-după gust
pentru marinadă
- 150 ml vin alb
- 50 ml ulei
- 4 căței de usturoi
- 2 linguri de muștar
- 1 linguriță boia de ardei
- 1 linguriță cimbru uscat
- rozmarin proaspăt
- 1 linguriță semințe de chimen
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Puneți la un loc într-un vas toate ingredientele pentru marinadă (cu usturoiul trecut prin presă) și amestecați să se omogenizeze și să se întrepătrundă aromele.
- Dacă folosiți un aparat de vidat, puneți carnea în punga, turnați marinada, frecați puțin să se distribuie pe toată suprafața cărnii, apoi vidați și sigilați punga. Lăsați carnea la marinat într-un loc răcoros, dar nu la frigider, timp de 3 ore.
- Dacă nu folosiți un aparat de vidat, puteți folosi o punga cu zip în care să păstrați carnea sau o cutie de plastic cu capac. Lăsați carnea la marinat cel puțin 8 ore, într-un loc răcoros. Dacă o păstrați la frigider, va trebui să lăsați carnea 1-2 ore pe blatul din bucătărie pentru a ajunge la temperatura camerei. Nu băgați carnea rece direct la cuptor!
- Aprindeți cuptorul la 170 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă potrivită ca mărime. Asta doar pentru a avea mai puțin de frecat ulterior, când va trebui să spălați vasele.
- Prelingeți un fir de ulei peste legumele curățate și tăiate bucăți mari, apoi le condimentați cu ingredientele din listă sau cu cele care vă plac vouă.
- Puneți pulpa de ied peste legumele din tavă și turnați peste ea restul de marinadă care a rămas în pungă sau în vas.
- Acoperiți cu o folie de aluminiu și dați tava la cuptor pentru 2 ore. Îndepărtați folia, măriți temperatura cuptorului la 200 de grade și mai lăsați friptura la cuptor încă 20-30 de minute ca să se rumenească deasupra.
- Serviți friptura de ied caldă, alături de o salată de primăvară cu multă ceapă verde și ridichi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu