Rețeta de compot de struguri albi, 100% natural, fără conservanți. Cum se face compotul din boabe de struguri pentru iarnă.
Dintotdeauna, una dintre slăbiciunile mele alimentare a fost să mănânc compot cu biscuiți. Iar dacă e pe alese, compotul de struguri e preferatul meu.

E mai puțin aromat decât alte compoturi, îl prefer mai puțin dulce, cu mai puțin sirop și cât mai multe boabe suculente de struguri. Cel puțin în toiul iernii, o cană de compot de struguri are un farmec aparte, parcă e mai minunat decât oricare altul.

Ce tip de struguri se folosește la compotul pentru iarnă
La acest compot se folosesc struguri de masă, cu boabele mari și pielița mai groasă decât a strugurilor pentru vin și care nu pocnesc cu ușurință la fiert.
Se poate face compot din struguri de masă albi sau negri. Eu prefer să îl fac din struguri albi. Dacă găsiți un soi de struguri cu cât mai puțini sâmburi e perfect.
Dacă și vouă vă plac compoturile naturale făcute în casă, vă recomand să încercați și compotul de prune (rețeta aici) sau compotul de gutui (rețeta aici).
Mod de preparare compot de struguri pentru iarnă

Pentru compotul de struguri am folosit borcane mici, de 350 de grame. După ce le-am sterilizat, le-am umplut cât mai bine cu boabe de struguri, apoi am turnat apă și am pus în fiecare borcan câte o linguriță de zahăr.
Dacă folosiți borcane mai mari, de 800 g, puneți cam o lingură de zahăr în fiecare.
Totuși, bucătăria nu e chiar farmacie, va trebui să vă folosiți puțin flerul de gospodine și să vă adaptați cantitatea de zahăr și în funcție de cât de dulci sunt strugurii, poate unii sunt mai acrișori și atunci e nevoie să puneți câte un vârf de lingură de zahăr în plus.
Nu vă faceți griji, vom fierbe borcanele cu compot timp de 30 de minute, apa va clocoti în interior, așa că e practic imposibil ca zahărul să rămână nedizolvat.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Compot de struguri albi pentru iarnă
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 800 g struguri
- 1 litru apă
- 4 lingurițe de zahăr (sau mai mult, după gust)
- Opțional: scorțișoară, cardamon, păstaie de vanilie)
Instrucțiuni de preparare
- Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil sterilizate (băgate în cuptor la 150 de grade pentru 15 de minute)
- După ce borcanele sterilizate s-au răcit, umpleți-le cât de bine puteți cu boabe de struguri. Strugurii trebuie să fie sănătoși și bine spălați înainte.
- Umpleți borcanele cu apă.
- În fiecare borcan puneți o linguriță de zahăr, sau mai mult, după gust și după cât de dulci sunt strugurii voștri.
- Opțional, mai puteți adăuga: semințe de cardamon sau de vanilie sau batoane de scorțișoară.
- Puneți capacele, înfășurați borcanele în ziare și puneți-le la fiert la bain marie pentru 30 de minute cronometrate din momentul în care începe să fiarbă apa.
- Lăsați borcanele să se răcească în apa în care au fiert, apoi le puteți muta în cămară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Vartolomei a zis
Foarte simplu și eficient!;;
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că vă place!