Rețeta tradițională de mălai dulce cu lapte. Prăjitura mălai dulce, pufoasă și delicioasă, servită cu gem de vișine și frișcă naturală. Cum se face mălai dulce ca în Ardeal.
Cu toate că în zona în care am copilărit eu, prăjiturile cu mălai nu sunt foarte populare, pe mine mă fascinează aceste deserturi. Îmi place gustul și textura pe care mălaiul îl dă oricărui aluat. De culoare nu mai zic! În general deserturile cu mălai sunt galben-aurii, de parcă ar conține particule de aur 🙂
Dintre deserturile care conțin mălai, alivanca este de departe preferata mea. O fac în două variante: alivancă moldovenească simplă sau alivancă cu fructe proaspete.
Tot cu mălai obișnuiesc să fac vara și delicioasa chisăliță cu vișine sau cu caise, un desert simplu și răcoros.
Prăjitura mălai dulce de azi, respectă rețeta originală a acestui desert, așa cum se face în Ardeal. Există variante cu lapte bătut și variante care folosesc lapte dulce. Eu am făcut-o cu lapte dulce.
Eu am servit prăjitura alături de un bol cu frișcă naturală proaspăt bătută și un borcan cu gem de vișine. Fiecare membru al familiei a fost liber să își garnisească felia de mălai dulce cu frișcă și gem după pofta inimii 🙂
Mod de preparare prăjitura mălai dulce cu gem de vișine și frișcă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Pentru o formă rotundă cu diametrul de 20 cm
- 3 ouă
- 80 g zahăr
- 16 g zahăr vanilat Bourbon (2 pliculețe)
- 200 g mălai
- 250 ml lapte 3.5% grăsime
- 80 ml ulei
- 150 g făină
- 8 g praf de copt
- 2 lingurițe coaja rasă de lămâie
- un praf de sare
pentru uns tava
- un cub de unt
- 1 lingură de mălai
pentru servit
- frișcă naturală
- gem de vișine
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Ungeți cu unt și presărați cu mălai o formă (cratiță, tavă) care va merge la cuptor.
- Mixați ouăle cu zahărul și zahărul Bourbon până când se albesc și își dublează volumul, iar zahărul este dizolvat.
- Adăugați uleiul și laptele și omogenizați compoziția.
- Amestecați făina cu mălaiul, praful de copt, sarea și coaja de lămâie și încorporați-le peste compoziția de mai sus.
- Turnați compoziția în tavă și dați prăjitura la cuptor pentru 40-45 de minute, sau până trece testul scobitorii.
- Scoateți prăjitura din formă și lăsați-o să se răcească pe un grătar înainte de a o felia.
- Se servește cu frișcă naturală sau smântână dulce și gem de vișine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă las drept inspirație și două rețete de la prietenele mele într-ale bucătăritului: la Corina-Urecheata găsiți o prăjitură mălai dulce cu lămâie și fistic, iar la Dana-Prăjiturici și altele, găsiți o variantă de sezon, cu prune.
Lasă un comentariu