Rețeta simplă și delicioasă de crap pe varză, gătit la cuptor. Cum se face peștele la cuptor pe pat de varză dulce sau murată.
Pe la noi, pe aici, tot ce e cu pește e bun. Dar dacă e și cu pește, și cu varză, e suprem! 🙂
Nu știu de ce unora li se pare ciudată alăturarea de pește cu varză. Probabil că mâncarea asta nu se face prin alte zone ale țării. Eu o știu de când eram mică, pe la noi e un fel de delicatesă locală. Se face îndeosebi toamna spre iarnă, cu rondele de crap. Dar dacă mă întrebați pe mine, orice alt pește gras merge la fel de bine.
Eu o mai fac și cu macrou, uneori, când nu am crap. Vezi cu un click pe fotografia de mai jos rețeta de varză cu macrou la cuptor. Foarte gustoasă și ea!
Rețeta de crap pe varză la cuptor e una dintre acelea care îți merge direct la suflet pentru că este extraordinar de gustoasă. Eu ador mirosul ei atunci când o scot din cuptor. Miroase a varză călită și a pește la cuptor în același timp. Vă puteți imagina ceva mai minunat? 🙂
Noi facem mâncarea asta mai ales în Postul Crăciunului când sunt atât de multe dezlegări la pește, varza din borcan s-a murat și e numai bună, dar mai găsim și varză dulce în piață dacă dorim să le combinăm.
Mod de preparare crap pe varză la cuptor
Pentru rețeta de azi am folosit o varză proaspătă micuță și un borcan de varză murată cu morcov și chimen dintre cele puse în cămară astă toamnă când am fost mare gospodină 😉
Combinația a fost de vis! Nici prea acră, nici prea dulce și potrivit de sărată. Desigur, voi puteți folosi doar varză dulce, sau doar varză murată. Cea murată, în funcție de cât e de sărată, e posibil să trebuiască lăsată câteva ore la desărat.
Vă scriu mai jos cantitățile folosite de mine și cum am preparat-o. Sper să o încercați și să veniți să îmi spuneți cum v-a plăcut 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 rondele mari de crap (aprox. 1 kg)
- 1 kg varză (dulce, proaspătă)
- aprox 400 g varză murată
- 50 ml ulei
- 2 buc ceapă uscată
- 1 ardei gras
- 200 ml sos de roșii (pastă de roșii, bulion)
- sare și piper după gust
- frunze de dafin și cimbru uscat
- mărar proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Presărați peștele cu sare și piper și lăsați-l la rece cât timp vă ocupați de varză.
- Tocați varza fideluță. Varza proaspătă o presărați cu sare și o frecați puțin cu mâinile ca să își lase apa și să se mai înmoaie. Dacă folosiți și varză murată, aceasta este deja sărată, deci atenție la cantitatea de sare pe care o adăugați!
- Într-un vas încăpător puneți la călit în ulei ceapa și ardeiul gras tocate mărunt.
- Puneți și varza tocată peste legumele călite, sosul de roșii, cimbru și una, două frunze de dafin.
- Puneți varza într-o tavă, o acoperiți cu un capac sau cu o folie de aluminiu și o lăsați la cuptor la 200 de grade pentru 30 de minute.
- Îndepărtați capacul sau folia de aluminiu, măriți temperatura la 250 de grade și mai lăsați varza încă 15-20 de minute, până când începe să se rumenească.
- Scoateți tava din cuptor și puneți peștele deasupra uns cu puțin ulei. Dacă aveți un pic de sos în tavă, turnați cu o lingură peste pește, va căpăta un gust mai bun.
- Dați din nou tava la cuptor pentru 15-20 de minute până când peștele este gătit și rumenit (depinde și de grosimea rondelelor)
- Serviți crapul pe varză cât e cald, presărat cu mărar proaspăt tocat, cu mămăliguță sau cu pâine proaspătă și ardei iute alături.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu