Rețeta de macrou la cuptor cu sos de roșii este una dintre cele mai simple si mai gustoase rețete cu pește. O veți face de multe ori!
Dragilor, azi am pentru voi o rețetă minunată, ușoară atât la propriu, cât și la figurat și potrivită în multe situații: macrou la cuptor cu sos bogat de roșii. Macroul gătit în acest fel este ideal pentru masa de prânz, alături de un piure de cartofi, cartofi natur sau de o garnitură de orez. Firește că este foarte potrivit și pentru cină.
Se pregătește simplu și rapid, e genul de rețetă care nu te ține mult în bucătărie, dar care reușește să fie pe gustul tuturor celor care se adună în jurul mesei.
De ce îmi place să gătesc macrou la cuptor cu sos de roşii
Pentru mine peştele acesta cel mai uşor de preparat și am mereu grijă să am un pachet cu macrou în congelator. Are câteva avantaje pe care nu toți peștii ni le oferă:
- nu are solzi - așadar mai puțină muncă pentru noi. Nu ne rămâne decât să îndepărtăm capul și înotătoarele și să îl spălăm foarte bine la interior, mai ales în zona coloanei.
- nu are oase mari - asta îl face foarte potrivit și pentru acele persoane care nu prea iubesc peștele exact din cauza oaselor.
- este unul dintre cei mai sănătoși pești - fiind un pește oceanic care trăiește în bancuri, macroul din magazine va fi mereu pește de captură, nu de cultură. E unul dintre puținii pești pe care avem ocazia să îi consumăm pescuiți direct din mediul lor natural și nu din crescătorii.
- e foarte bogat în acizi graşi şi Omega 3 - cu atât mai bine pentru sănătatea noastră, iar asta nu o spun eu, ci o spun la unison cercetătorii, medicii și nutriționiștii!
- este un pește ieftin și la îndemână - cu toate că are atâtea calități, se pare că Planeta Pământ este încă generoasă cu noi și ne oferă cantități mari din acest pește extraordinar. Găsim macrou cu ușurință în aproape orice magazin și e unul dintre cei mai ieftini pești.
Macroul este un pește gras, după mine, sosul de roșii "îl îmbracă" cel mai bine și îi aduce aciditatea și gustul ușor acrișor de care are nevoie. L-am gătit de multe ori în acest fel. De data aceasta, de la fetele de la Savori Urbane am "împrumutat" ideea de a adăuga în sos și câteva roșii uscate tăiate mărunt. O idee grozavă, care aduce și mai multă savoare acestei rețete.
Găsiți pe blog rețeta de roșii uscate în cuptorul de acasă. Vă asigur că se fac incredibil de ușor și sunt net superioare celor cumpărate.
Cum servim acest macrou la cuptor cu sos de roşii
În primul rând îl servim cât este încă cald, imediat ce îl scoatem din cuptor. Atunci este suculent, fraged și plin de arome.
După cum vedeți în fotografii, eu i-am pus alături un piure de cartofi, dar la fel de bun va fi și cu o garnitură de cartofi natur, orez sau o mămăliguță caldă.
Dacă este perioadă de post cu dezlegări la pește, puteți face un piure de cartofi de post (rețeta aici).
Mod de preparare macrou la cuptor cu sos de roşii (VIDEO inclus)
Rețeta cu macrou de astăzi se face foarte ușor, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi 😉 Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Macrou la cuptor cu sos de roşii
Rețeta Video
Ingrediente
cantităţi pentru 2 porţii
- 2 buc macrou proaspăt sau congelat ((aprox. 600 g în total))
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- 5-6 căței de usturoi
- 200 ml suc de roșii
- 1 linguriță oregano uscat
- sare și piper - după gust
- 3-4 buc roșii uscate (opțional)
- câteva frunze de salvie (opțional)
- câteva felii de lămâie (opțional)
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Dacă folosiți macrou congelat, lăsați-l la dezgheţat într-un vas cu apă rece. În aproximativ 20 de minute vă puteţi apuca să-l spălaţi şi să-l curăţaţi. E de preferat să îndepartați capul și înotătoarele, dar nu e obligatoriu.
- Condimentaţi peștele cu sare, piper şi oregano uscat, atât la interior cât şi la exterior şi aşezaţi-l într-o tavă unsă cu puțin ulei.
- Tăiați mărunt usturoiul. Puneți în interiorul fiecărui pește ½ de cățel de usturoi și frunze de salvie.
- Tăiați mărunt și roșiile uscate, dacă le folosiți.
- Într-un vas puneți sucul de roșii, sare, piper, oregano, usturoiul tocat și roșiile uscate tăiate.
- Dacă folosiți un suc de roșii concentrat, adăugați cam cu 150 ml de apă.
- Turnați sosul în tavă, peste pește. Tot în tavă mai puneți frunze de salvie și 2-3 felii de lămâie cu tot cu coajă.
- Stropiți peștele cu 2-3 linguri de sos și dați tava la cuptor pentru maxim 20 de minute.
- Se servește imediat alături de garnitura preferată și presărat cu pătrunjel proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte rețete de pește la cuptor pe care veți dori să le încercați
Peștele este minunat, sănătos și delicios, oricum ar fi gătit. Totuși, e mai simplu să îl gătim la cuptor. Gustul e mai intens, iar peștele are ocazia să împrumute din aromele celorlalte ingrediente din tavă. Vă las mai jos câteva idei pe cât de ușor de preparat, pe atât de gustoase. Sigur veți dori să le încercați!
- doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin
- pește în crustă de sare cu ierburi aromatice
- somon în crustă de pesmet la cuptor
- biban de mare la cuptor cu sos de lămâie
Această rețetă a fost publicată pe blog în ianuarie 2014 și actualizată 7 ani mai târziu, în iulie 2021 🙂
gheorghe-nicolae stoian
hmm mor de pofta...pana se face. Am adaugat niste ciuperci si ardei gras cubulete..sper ca nu dau totul peste cap, sunt curios cum va iesi...inca 10 minute lungi de asteptat deja miroase bien.,
Iuliana
Cred ca va fi si mai bun cu ciuperci si ardei gras. Pofta buna! 🙂
Mariana
Mulțumesc pentru rețete le am pregătit și sunt foarte gustoase!!!
Iuliana
Ma bucur ca ti-au placut, Mariana! Te mai astept pe la mine 🙂
Denis
Tin dukan, ce coincidenta. Multumesc pentru reteta
Iuliana
Spor la pierdut kilograme! 🙂
simonacallas
Mi-ai adus aminte ca nu am mai mancat de multa vreme macrou, si e unul din favoritii mei in materie de peste 🙂 E delicios preparatul tau, felicitari!