Trigoane cu brânză de vaci și stafide, crocante și delicioase. Trigoane din foi de plăcintă. Plăcintă cu brânza de vaci sunt formă de trigoane.
Cred că deja este evident cât de mult îmi plac trigoanele crocante făcute din foi de plăcintă cu diferite umpluturi. Aceasta este a cincea rețetă de trigoane de pe blog și nu vă pot promite că va fi și ultima 😀
Îmi plac trigoanele pentru că sunt "aceeași Mărie cu altă pălărie", adică, în traducere sunt o plăcintă deja porționată și care poate fi servită mai comod și mai elegant, mai ales dacă avem musafiri.
Mai am în palmares trigoane umplute cu: dovleac, mere, ciuperci și brânză sărată. După cum vedeți în galeria de mai jos, toate-s frumoase, toate-s crocante și toate-s bune rău!
Vă las și linkuri către rețetele lor, aici:
- Trigoane cu dovleac și scorțișoară
- Trigoane cu mere și nuci
- Trigoane cu ciuperci
- Mini-trigoane cu brânză sărată
Trigoanele de astăzi, cu brânză de vaci și stafide, sunt preferatele mele și cele pe care le fac cel mai des. Culmea, iată că tocmai ele au ajuns ultimele pe blog!
Sunt minunate, parfumate cu vanilie și coajă rasă de lămâie, aurii și micuțe. Sunt perfecte la micul dejun cu lapte sau cu ceai, sunt bune și seara la cină cu un iaurt, dar le puteți pune și în pachetul pentru școală sau serviciu.
Nu am încercat niciodată să fac trigoane cu foi de plăcintă făcute în casă. De fapt eu nu prea fac foi pentru plăcintă acasă. O să râdeți, dar așa bloggeriță de food cum mă vedeți, uite că nu am încredere în abilitățile mele de a face foi atât de subțiri și de fine.
Iar dacă nu sunt subțiri și fine, trigoanele nu ies crocante așa cum îmi plac mie. Așadar, trăiască producătorii de foi de plăcintă, căci din punctul meu de vedere fac o treabă foarte bună! 🙂
Mod de preparare trigoane cu brânză de vaci în foi de plăcintă
Trigoanele sunt la fel de ușor de făcut ca orice plăcintă cu brânză, doar modul de înfășurare este altul. Sunt un desert relativ dietetic, dacă folosiți o brânză de vaci slabă.
Brânza folosită de mine a avut 8% grăsime, iar zahăr am pus destul de puțin, doar 40 de grame la o tavă de trigoane. Hai că nu e rău! Dacă le doriți mai dulci, va trebui să suplimentați cantitatea trecută la ingrediente.
O precizare importantă: nu puneți zahărul în amestecul de brânză și ouă pentru că va lichefia brânza, mai ales dacă e o brânză mai slabă. Puneți zahărul direct pe foile de plăcintă, chiar înainte să împachetați trigoanele și o să fie foarte bine.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Trigoane cu brânză de vaci în foi de plăcintă
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 1 pachet foi de plăcintă (am folosit Morărița - 400 g )
- 50 g stafide
- 10 ml rom (sau o sticluță de esență de rom)
- 220 g brânză de vaci grasă
- 2 ouă întregi
- 40 g zahăr tos (mai mult dacă le doriți mai dulci)
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 50 ml ulei
- 1 gălbenuș pentru uns deasupra
- zahăr pudră pentru finisat - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Dacă este cazul, foile de plăcintă trebuiesc dezghețate înainte să vă apucați de treabă.
- Puneți stafidele la înmuiat în apă călduță cu puțin rom. Ar trebui să stea la înmuiat cam jumătate de oră ca să se hidrateze.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Amestecați brânza de vaci cu ouăle bătute, un praf de sare, coaja de lămâie și extractul de vanilie. Nu puneți zahărul tos în acest amestec, pentru că va înmuia brânza!
- Adăugați în amestecul de mai sus stafidele hidratate și bine scurse de apă.
- Luați o foaie de plăcintă, o ungeți cu puțin ulei folosind o pensulă și peste ea suprapuneți încă o foaie. Ungeți și a doua foaie cu ulei.
- Tăiați cele 2 foi suprapuse pe lungime, în 4 fâșii egale.
- Puneți câte o lingură din compoziția de mai sus pe capătul fiecărei fâșii. Peste brânză puneți câte o linguriță de zahăr și imediat împachetați fâșiile în formă de triunghi.
- Așezați trigoanele în tavă. Nu cresc prea mult la copt, așa că nu trebuie să lăsați foarte mult loc între ele. Mie mi-au încăput toate într-o singură tavă. Dacă nu vă încap, le coaceți în două serii, dar aveți grijă să le umpleți cu brânză exact înainte de coacere.
- Ungeți trigoanele cu gălbenuș de ou și presărați puțin zahăr tos deasupra. Se va carameliza și va da gust și aspect frumos.
- Coaceți trigoanele pentru 30-35 de minute, în funcție de cuptor, până când sunt rumenite.
- Se servesc calde sau reci, presărate opțional cu zahăr pudră.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vedeți și varianta video a rețetei pe contul de YouTube al blogului. Click pe fotografia de mai jos. ⬇️
Lasă un comentariu