Rețeta simplă și rapidă de prăjitură cu biscuiți și cacao, fără coacere. O rețetă asemănătoare cu salamul de biscuiți, dar în altă prezentare.
Dacă citiți postarea aceasta mai târziu, să știți că ea a fost scrisă în plină perioadă de carantină la domiciliu din cauza COVID19.
Și cum în perioada aceasta, ca toată lumea, am cumpărat și noi ceva mai multe provizii decât de obicei, a trebuit să fac ordine și loc în dulapuri pentru depozitarea noilor produse.
Apropo, dacă și voi vă faceți provizii în perioada aceasta, de aici puteți descărca gratuit listele pentru produsele de bază pe care este bine să le avem în casă, în așa fel încât să ieșim cât mai rar la cumpărături.
Și dacă tot am făcut ordine în dulapuri am găsit....niște biscuiți simpli pe care îi cumpărasem pentru a decora coliva pentru biserică (rețeta aici). Am mai găsit câteva cuburi de rahat rămase de când am făcut cornulețe de post cu borș (rețeta aici), o pungă începută de stafide și alte mărunțișuri care se cereau consumate.
Și ce anume putea să reunească mai bine toate astea decât....da, un salam de biscuiți 🙂
Prăjitura cu biscuiți de astăzi este de fapt un salam de biscuiți într-o altă prezentare. Eu prefer să fac salamul de biscuiți într-o formă de chec. Nu e nici o altă diferență între cele două rețete, dar prăjitura parcă arată mai elegant și îmi e mai ușor să o porționez și să o servesc.
Mod de preparare prăjitură cu biscuiți și cacao
Știți și voi că o prăjitură cu biscuiți reușește, cumva, să fie absolut delicioasă orice i-ai pune și orice i-ai face. Și este la fel de bună și în varianta normală, pregătită cu unt topit, dar și în varianta de post, cu unt de cocos.
De fapt, dacă vă place aroma de cocos, s-ar putea chiar să preferați varianta de post a rețetei. Cum prin dulapuri găsisem și un borcan uitat cu unt de cocos de la Sanovita, am profitat și l-am folosit pe acesta în rețeta de azi. Voi puteți folosi unt normal, cu 82% grăsime.
Mi-a plăcut mult cum a ieșit prăjitura de data aceasta. A avut de toate: rahat, mult miez de nucă și multe stafide îmbătate în rom.
Modul de preparare este foarte simplu: în principiu se face un sirop din apă, cu zahăr, cacao, unt și se toarnă peste biscuiții mărunțiți. Compoziția aceasta se toarnă într-o formă de chec îmbrăcată în folie alimentară și se dă la rece pentru cel puțin 4 ore.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g biscuiți simpli
- 3-4 cuburi de rahat
- 100 g miez de nucă
- 50 g stafide
- rom sau esență de rom - pentru stafide
sirop
- 200 ml apă
- 120 g zahăr
- 2 lingurițe coajă rasă de portocală
- 30 ml rom sau esență de rom
- 100 g unt normal sau unt de cocos pentru varianta de post
- 50 g cacao
decor
- 1 linguriță cacao
- 2 lingurițe decor de zahăr cu cacao - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Puneți stafidele la înmuiat în apă cât să le acopere, în care ați pus puțin rom sau esență de rom.
- Mărunțiți biscuiții, de preferat ar fi să îi rupeți cu mâna. Dacă îi băgați la robot se mărunțesc prea tare.
- Rumeniți nucile în tigaie pentru 2-3 minute, iar după ce se răcesc tocați-le grosier cu un cuțit.
- Rahatul trebuie și el tăiat cubulețe.
- Puneți apa la fiert împreună cu zahărul. După ce se dizolvă zahărul, lăsați siropul să mai fiarbă 5-7 minute ca să se mai lege puțin.
- Puneți untul sau untul de cocos și lăsați-l să se topească în siropul fierbinte.
- Adăugați coaja de portocală și romul, apoi pudra de cacao în ploaie amestecând cu un tel de mână ca să nu facă cocoloașe.
- Lăsați siropul cu cacao să dea 2-3 clocote.
- Puneți într-un bol biscuiții, miezul de nucă, cuburile de rahat și stafidele hidratate și scurse de apă. Amestecați-le.
- Turnați siropul de cacao puțin câte puțin amestecând cu o spatulă să se hidrateze uniform biscuiții.
- În funcție de biscuiții folosiți de voi, este posibil să intre mai puțin sirop, așa că nu îl turnați pe tot deodată.
- Îmbrăcați în folie alimentară o formă de chec. Turnați amestecul de biscuiți și sirop în formă, apăsați cu o lingură să compactați compoziția.
- Acoperiți prăjitura cu folie alimentară și dați forma la rece pentru cel puțin 4 ore, dar de preferat ar fi să lăsați prăjitura la rece de seara până dimineața.
- Răsturnați prăjitura pe un platou și îndepărtați folia alimentară.
- Puneți pudra de cacao într-o strecurătoare de ceai și pudrați prăjitura. Presărați și decorurile de zahăr cu cacao (dacă le folosiți) și prăjitura este gata.
- Păstrați prăjitura la rece până la servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ina a zis
Gustosssss ????
Irina a zis
Nu mi a plăcut mie, ci copiilor ಠ︵ಠ‿ಠ