Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

Ce provizii trebuie să ai în casă pe perioada izolării - 2 liste gratuite

Publicat la 23 martie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

31 shares

Ce provizii trebuie să ai în casă pe perioada izolării. Ce și cât să cumperi? Ce să gătești? Inspirație pentru meniul săptămânal.

Ne aflăm deja sub incidența ordonanței militare care ne limitează deplasările. Deocamdată, acum, când vă scriu, circulația persoanelor pe timp de noapte este interzisă cu excepția câtorva motive justificate, dar cea pe timp de zi este încă permisă, deși recomandarea autorităților este fermă: trebuie să stăm în casă.

Personal, cred că ne așteaptă cât de curând o interdicție de circulație și pe timp de zi, e doar o chestiune de zile până să ne fie adusă la cunoștință.

Sper că între timp mi-ați ascultat sfaturile din acest articol despre COVID-19 și v-ați făcut câteva provizii pentru perioada următoare. Dacă încă nu aveți provizii, sau dacă nu sunt suficiente pentru o perioadă de minim 14 zile, atunci cred că nu trebuie să mai amânați acest lucru, iar postarea de astăzi vă poate fi de ajutor în stabilirea tipurilor de alimente pe care le puteți stoca.

Ce provizii trebuie să ai în casă - supermarket

Ce provizii trebuie să ai în casă în perioada de izolare

Deși fiecare familie are preferințele și obiceiurile ei alimentare, acum nu prea mai e loc de mofturi. Poate nici nu mai găsim în magazine tot ce ne plăcea cândva sau sunt produse pe care le iubim, dar care expiră foarte repede, așadar nu le putem stoca pe termen lung.

Există și câteva alimente de bază, în general produse locale, tradiționale, cu termen lung de garanție care nu ar trebui să lipsească din nicio cămară.

Ce provizii trebuie să ai în casă - piață

Trebuie să ne gândim bine și să ajungem, poate, la un compromis între ceea ce ne-ar plăcea nouă să mâncăm și ceea ce găsim și ceea ce este potrivit având în vedere situația în care ne aflăm.

Pentru o perioadă ar fi bine să renunțăm la alimentele exotice sau la cele bio, organice, cum s-or mai numi și să revenim la ingrediente și mâncăruri simple. Firește, fiecare știe ce cheltuieli și ce stil de viață poate susține în această perioadă.

Eu v-am pregătit o listă de alimente de bază, împărțite pe categorii. Nu trebuie decât să o scoateți la imprimantă sau să o salvați în telefon și să plecați cu ea la cumpărături.

La fiecare categorie am lăsat o poziție pe care să o completați voi, în cazul în care aveți și alte preferințe care nu sunt trecute în listă.

Bifați doar acele alimente pe care le consumați în mod obișnuit. Evident că nu veți cumpăra, spre exemplu, mazăre dacă nu vă place sau cafea dacă nu beți. Nici faină fără gluten sau îndulcitori pentru diabetici dacă nu aveți probleme medicale.

Click pe fotografia de mai jos pentru a descărca listele - 3 pagini

Ce provizii trebuie să ai în casă

Dacă din orice motiv considerați că listele propuse de mine nu vă sunt de folos în acest format, am pregătit mai jos și un format de listă "în alb" pe care să o configurați voi după nevoile proprii.

Click pe fotografia de mai jos pentru a descărca lista "în alb"

Ce provizii trebuie să ai în casă

Cât de mult cumpărăm

Aceasta poate părea o întrebare dificilă: cât de mult e prea mult? Sau dacă este prea puțin?

Ce provizii trebuie să ai în casă

Totul ține de numărul de persoane din familia voastră, de obiceiurile de consum și de spațiul de depozitare de care dispuneți.

Nu vă aprovizionați în exces. Alimentele au totuși o perioadă de garanție și condiții de depozitare care trebuiesc respectate.

De exemplu, dacă nu aveți un congelator mare, atunci va fi dificil să depozitați cantități mari de carne și legume congelate. Puteți opta în acest caz să congelați doar carnea, iar legumele să le cumpărați în stare uscată sau conservate la borcan sau cutie metalică.

Voi da din nou ca exemplu mazărea pe care o găsim și congelată, dar și uscată sau la borcan. Ciupercile la fel, le putem cumpăra congelate, la conservă sau deshidratate. Adaptați-vă, așadar la spațiul disponibil.

De asemenea, dacă știți că nu vă plac aluaturile, că nu faceți pâine de casă, cozonaci, gogoși, prăjituri, nu are rost să vă încărcați cămara cu 5 pungi de făină.

Ce mâncăruri facem în perioada de izolare

Așa cum spuneam, poate că ar fi bine să ne întoarcem la mâncăruri simple, din ingrediente preponderent locale, hrănitoare și versatile.

Pâinea

Pâine cu făină de secară și semințe

Voi milita întotdeauna pentru pâinea de casă, așa că ar fi foarte bine dacă ați profita de această perioadă ca să descoperiți că maiaua naturală pentru pâine nu e deloc greu de făcut și ca e chiar foarte bine să nu mai depinzi de drojdia din comerț

Vezi aici cum se face maiaua naturală - rețeta explicată pas cu pas.

Supe și ciorbe

Supele și ciorbele vor fi salvatoare în perioada asta. Vom sta mai mult pe loc, vom face puțină mișcare, așa că e bine să ne hidratăm cu o mâncare lichidă la prânz.

În plus, supele și ciorbele sunt ușor de făcut, poți face o cantitate mai mare, pentru 3-4 zile, sunt hrănitoare, dar și destul de dietetice.

Sunt peste 60 de rețete de supe și ciorbe pe blog, aveți așadar inspirație berechet! 🙂

Feluri de bază

Alegeți mâncăruri ușoare dar hrănitoare. Dacă țineți post în perioada aceasta, aici găsiți o colecție foarte bogată de mâncăruri de post. Iar pentru ceilalți, avem o categorie de mâncăruri cu carne delicioase și ușor de făcut.

Peștele nu ar trebui să ne lipsească în perioada asta, deși e mai dificil de găsit și de păstrat. Dacă aveți totuși suficient loc pentru el în congelator, să știți că sunt foarte mândră de colecția mea de rețete cu pește și fructe de mare și veți găsi în ea inspirație valoroasă.

Pe blog mai găsiți rețete de paste, rețete gata în 30 de minute sau rețete pentru vegetarieni.

Mic dejun, aperitive, gustări

Personal, nu masa de prânz mi se pare cea mai dificilă, ci micul dejun, cina și ronțăielile pe fond de stres, de care cred că nu avem cum să scăpam.

Pentru aceste mese, găsiți inspirație în categoria de aperitive de pe blog. De la grisine până la sărățele, acolo găsiți de toate.

Desert

Cu toate că vom avea timp berechet pentru rețete sofisticate, s-ar putea ca acum să ne lipsească multe dintre ingredientele necesare unor astfel de deserturi.

Dar e o ocazie bună să redescoperim cât de bune sunt deserturile simple, tradiționale cu care am crescut mulți dintre noi. Haideți să facem clătite, papanași, alivancă și lichiu. Ce ziceți? 🙂

Pe blog veți găsi o mulțime de prăjituri și torturi. Dacă aveți la îndemână ingrediente precum unt, frișcă, ciocolată, vanilie, ar fi minunat să vă răsfățați familia cu deserturi deosebite în perioada aceasta. Ar trece mai ușor.

Băuturi

limonada cu rozmarin si fructe goji
limonadă cu goji

O băutură poate fi cel mai rapid răsfăț de care dispuneți. Nu subestimați puterea unei băuturi de a vă face să vă simțiți mai bine, mai optimiști!

În plus, vă veți confrunta de multe ori cu situația în care nu veți mai ști cum să îi liniștiți pe cei mici. O ciocolată caldă, un suc de fructe, o limonadă sau o oranjadă, îi poate bucura și îi poate potoli pentru o perioadă.

Găsiți pe blog multe idei de băuturi calde sau băuturi reci.

Planificarea meniului săptămânal

Este posibil să vă treziți cu atât de multe provizii încât să vă simțiți copleșiți de atâtea pungi, cutii și cutiuțe și să nu știți în ce ordine să le consumați.

Și cu toate că aparent aveți timp berechet pentru gătit, lucrurile pot să nu stea, totuși, atât de simplu. Fie lucrați de acasă - așa, ca mine- deci totuși, nu aveți timp liber, fie cei mici nu vă dau pace, fie pur și simplu nu aveți chef de gătit.

Planificarea în avans a meniului, bazat pe proviziile deja făcute s-ar putea să vă ajute mult. Pe de o parte pentru că vă puteți planifica să le consumați cu prioritate pe cele care expiră primele, pe de altă parte pentru că în felul acesta veți putea avea mese echilibrate, din toate grupele de alimente, ca să nu ajungeți în situația să mâncați doar conserve sau doar uscături.

Am pe blog un articol pe tema meniului săptămânal, îl găsiți aici.

Meniul saptamanii

Dragii mei, m-am străduit să vă fiu de folos încercând să vă lămuresc cu privire la ce provizii trebuie să ai în casă în perioada aceasta grea și urâtă. Sper să fi reușit. Dacă vă pot ajuta cu ceva: idei, informații, aici sunt!

Și nu uitați: atunci când mergeți la cumpărături alegeți la raft producătorii români. Iar dacă doriți să comandați unele produse la domiciliu, în acest articol găsiți tabele cu producători care livrează fie local, fie național. Luați legătura cu ei și ajutați-vă unii pe alții!

Aveți grijă de voi și de cei dragi! Stați în casă, străduiți-vă să vă ocupați de lucruri care vă plac și pentru care până acum nu aveați timp niciodată. Unul dintre ele poate fi gătitul 😉

Să ne auzim cu bine!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
31 shares

Comentarii

  1. Emilia a zis

    martie 24, 2020 at 6:44 am

    Foarte folositoare lista

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 24, 2020 at 7:13 am

      Sănătate! Aveți grijă de dumneavoastră!

      Răspunde
  2. Roxana a zis

    martie 23, 2020 at 1:12 pm

    Foarte folositor! Multumesc din suflet! Sanatate multa!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 23, 2020 at 3:00 pm

      Cu drag!
      Sănătate și numai bine!

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.