Pulpă de curcan la tavă cu cartofi şi rozmarin, o friptură fragedă şi suculentă, plină de arome.
N-am mai pus demult o "reţetă serioasă" pe blog. Aţi putea crede că mâncăm numai deserturi. Nicidecum! Explicatia e alta: de când şi-a intrat vara în drepturi, week-endurile ne prind mai mult hoinărind pe-afară şi mai puţin pe lângă aragaz. Gătesc mai mult seara, târziu când nu mai am lumină pentru fotografii. Iar o friptură, cum e cea de azi trebuie fotografiată imediat ce a ieşit din cuptor, altfel, a doua zi nu mai e deloc fotogenică. Deserturile în schimb, se pot fotografia chiar mai bine peste câteva ore sau a doua zi, când reuşesc să fac rost de ceva timp şi lumină naturală optimă. Aşa că ele apucă să vadă mai des lumina monitorului, iar ciorbele şi felurile principale nu prea.
E o întreagă poveste cu fotografiile culinare şi condiţionările legate de ele, poate am să v-o spun mai la iarnă, când voi sta mai mult în casă, cu laptopul în braţe. Deocamdată însă, vă spun reţeta pulpei de curcan la tavă cu cartofi şi rozmarin. O reţetă 2 in 1, aşa cum îmi place mie, adică legumele servite drept garnitură se gătesc la cuptor în acelaşi timp cu carnea. Simplu şi foarte comod.
Mod de preparare pulpă de curcan la tavă cu cartofi şi rozmarin
Eu am strecurat în tavă si nişte ardei kapia, care alături de usturoi şi rozmarin au lăsat o aromă delicioasă în tavă. Dacă nu-i aveţi, nu-i bai, se poate şi fără ei, dar e de preferat să fie şi ei acolo. Schimbă toată ecuaţia reţetei cu aroma lor de ardei copt.
Mi-e cam greu să dau cantităţi exacte. Calculaţi să zicem, cam 200 g carne crudă şi 2 cartofi de persoană. Friptura merge de minune cu o salată verde alături.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 800 g carne de curcan (pulpă, piept)
- 8 cartofi
- 3-4 ardei graşi (eu am avut kapia)
- 20 ml ulei
- 100 ml de apă
- 4-5 căţei de usturoi
- câteva crenguţe de rozmarin proaspăt
- seminţe de chimen
- piper negru boabe
- boia de ardei dulce
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
- Condimentaţi carnea pe toate părţile.
- Aşezaţi carnea şi legumele în tavă.
- Condimentaţi şi legumele, puneţi usturoiul şi rozmarinul.
- Picuraţi puţin ulei peste cartofi. Turnaţi şi 100 ml de apă.
- Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu sau cu o hârtie de copt şi daţi-o la cuptor pentru 45-50 de minute.
- După acest timp, îndepărtaţi folia de aluminiu şi testaţi cu o furculiţă să vedeţi dacă e suficient de pătrunsă carnea. Lăsaţi friptura la cuptor înca 10-15 minute până se rumeneşte frumos.
- Serviţi friptura imediat, alături de o salată verde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu