Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu căpșuni

Tartă rustică cu căpșuni. Galette cu căpșuni.

Publicat la 11 mai 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

635 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de tartă rustică cu căpșuni sau galette cu căpșuni. Cum să faci o tartă rapidă și delicioasă, cu blat de unt și umplutură bogată și aromată.

În fiecare an apariția căpșunilor proaspete, ale noastre, de la fermele din jurul orașului e o sărbătoare pentru bucătăria mea. Tare multă bucurie îmi aduc fructele acestea și îmi plac atât proaspete, cât și ascunse în deserturi care mai de care mai minunate.

Tartă rustică cu căpșuni

Am folosit căpșunile atât la prăjituri simple, la brioșe sau deserturi la pahar , cât și la torturi sofisticate. Mereu a fost o bucurie să le prepar și o încântare pentru cei care le-au gustat.

Zilele trecute am văzut la Ina Niculescu, doamna cea pricepută de la reteta-video.ro o tartă cu căpșuni și aluat fraged și mi-am dat seama că probabil acesta este unul dintre puținele deserturi care îmi lipsesc din colecția mea de prăjituri cu căpșuni. Această eroare trebuia musai îndreptată, așa că prima dată când am cumpărat căpșuni exact asta am făcut: o tartă rustică 🙂

Tartă rustică cu căpșuni

Genul acesta de tarte, imperfecte, împachetate "neglijent" se numesc de către francezi "galette" și semnifică o plăcintă/tartă rotundă, plată, cu umplutura deschisă sau acoperită cu aluat și făcută de obicei cu fructe de sezon.

? Vezi aici și rețeta de galette cu piersici și struguri ?

În ultimii ani, de când rețeta a început să circule în online-ul românesc, termenul acesta s-a încetățenit și la noi. Când spui "galette" deja cam toată lumea știe la ce să se aștepte: o tartă delicioasă, făcută rapid, nu foarte elegantă, dar extrem de frumoasă într-un mod rustic Trăiască globalizarea cu lucrurile bune pe care ni le-a adus! 🙂

Galette cu capsuni

Mod de preparare tartă rustică cu căpșuni |VIDEO inclus

Așa cum vă spuneam, galette e o tartă simplă și rustică. Marginile vor fi inegale, strâmbe, crăpate. Nici o problemă! Așa trebuie să fie! Dar e musai să fie delicios rumenite și crocante!

Ce este cu adevărat important la desertul acesta sunt ingredientele: de calitate și proaspete. Aluatul se face cu unt gras, umplutura cu multe fructe proaspete și sănătoase.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tartă rustică cu căpșuni

Tartă rustică cu căpșuni

Rețeta de tartă rustică cu căpșuni sau galette cu căpșuni. Cum să faci o tartă rapidă și delicioasă, cu blat de unt și umplutură bogată și aromată.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
aluatul la rece: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluatul

  • 250 g făină tip 000
  • 170 g unt cu 82% grăsime, rece, de la frigider
  • 1 linguriță de zahăr pudră
  • un praf de sare
  • 4-5 linguri de apă foarte rece

umplutura

  • 400 g căpșuni
  • 40 g amidon
  • 70 g zahăr
  • 2 lingurițe coajă rasă de lămâie
  • sucul de la ½ de lămâie
  • 2 crenguțe de cimbrișor
  • 30 g unt

în plus

  • 1 gălbenuș pentru uns aluatul
  • 2 lingurițe de zahăr pentru presărat deasupra

pentru servit (opțional)

  • înghețată de vanilie
  • frișcă
Valori nutriționale
Tartă rustică cu căpșuni
Valori per porție
Calorii
483
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
28
g
43
%
Colesterol
 
72
mg
24
%
Carbohidrați
 
54
g
18
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
15
g
17
%
Proteine
 
6
g
12
%
Vitamina A
 
842
IU
17
%
Calciu
 
26
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Cum se face aluatul pentru tartă rustică cu căpșuni

  • Aluatul pentru tarte cere mult unt foarte rece, de la frigider, tăiat cuburi. Îl vom prelucra la robot, cât mai rapid, nu cu mâna ca să nu încălzim untul cu căldura palmelor. Dacă nu aveți robot, se poate frământa aluatul și ajutându-vă de o furculiță sau două, cum vă e mai ușor. Până la urmă e bine și cu mâna, dacă înțelegeți principiul și vă mișcați foarte repede, să nu înmuiați untul.
  • Aluatul va fi la început foarte nisipos, va părea că nimic nu se leagă. Pe măsură ce adăugăm câte o lingură cu apă foarte rece, lucrurile încep să se schimbe.
  • În funcție de făina și untul folosit, aluatul poate cere mai multă sau mai puțină apă, cam între 4-5 linguri. La mine au fost nevoie de 5 linguri de apă.
  • Când aluatul începe să se adune, trebuie să vă opriți, să nu aduceți în compoziție o umiditate mai mare decât trebuie.
  • Modelați rapid aluatul sub formă de bilă, îl puneți într-o pungă curată și îl lăsați să se odihnească la frigider de cel puțin o oră.

Am făcut fotografii pe parcursul prelucrării aluatului ca să vedeți cum se schimbă textura acestuia și unde trebuie să vă opriți. Desigur, acest lucru se vede și mai bine în videoclipul de pe YouTube, pe care îl găsiți la finalul postării.

făină și unt
aluatul dupa 2 linguri de apa
a doua lingură de apă
aluatul la final
a 5-a lingură de apă

Umplutura pentru tarta rustică cu căpșuni

  • Cât timp stă aluatul la rece, vă puteți ocupa de umplutură.
  • Tăiați căpșunile jumătăți sau sferturi, depinde cât sunt de mari. Dacă sunt foarte mici, le puteți lăsa și întregi.
  • Adăugați zahărul, amidonul, coaja de lămâie și frunzulițe proaspete de cimbrișor.
  • Lăsați și umplutura la rece.

Asamblare și coacere tartă cu căpșuni

  • Scoateți aluatul din frigider, îl frământați scurt ca să devină puțin elastic și îl puneți între 2 foi de hârtie de copt.
  • Îl întindeți cu sucitorul într-o foaie cu diametrul de aproximativ 30 cm și ½ cm grosime.
  • Trageți aluatul cu tot cu foaia de copt în tavă.
  • Puneți umplutura în mijlocul foii. Nu puneți tot siropul pe care l-au lăsat căpșunile pentru că acesta va curge la copt!
  • Adunați marginile în jurul căpșunilor, făcând pliuri, așa cum vedeți în fotografii.
  • Ungeți marginile tartei cu gălbenuș de ou și presărați zahăr de jur împrejur.
  • Tăiați cubulețe cele 30 g de unt și le puneți peste fructe.
  • Cuptorul trebuie să fie preîncins la 220 de grade. Dați tarta la cuptor pentru 10 minute la 220 de grade, apoi coborâți temperatura la 200 de grade și continuați coacerea încă 30 de minute.
  • Vă orientați și în funcție de cuptorul pe care îl aveți. Tarta trebuie să fie rumenită pe margini, iar fructele înmuiate ca la dulceață.
aluat pentru tarta intins intre 2 foi de hartie de copt
aluat întins între foi de copt
tarta rustica unsa cu ou si presarata cu zahar brun
marginile unse cu gălbenuș și presărate cu z

Cum se servește tarta cu căpșuni

  • În mod ideal, ar trebui să lăsați tarta să se răcească înainte de servire, ca să se felieze mai frumos, dar eu una știu cât de greu spre imposibil este acest lucru 😀
  • Serviți tarta cu un glob de înghețată de vanilie sau cu un moț de frișcă.

Noi nu am avut înghețată, așa că am servit-o cu frișcă. Pentru că desigur, nu am avut răbdare să se răcească complet, frișca s-a înmuiat și s-a prelins peste fructe. O greșeală delicioasă! 🙂

Tartă rustică cu căpșuni
Tartă rustică cu căpșuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
    Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
  • Prăjitură cu mascarpone și gem de căpșuni (fără coacere)
    Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
  • prajitura cu capsuni si crema de branza
    Prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
635 shares

Comentarii

  1. Cherei a zis

    mai 11, 2021 at 8:44 am

    Este o reteta minunată ! Multumesc pentru ea !

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 11, 2021 at 8:50 am

      Mă bucur mult că v-a plăcut. Numai bine!

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x