Rețeta de galette cu piersici și struguri. Cum se face plăcinta cu piersici. Aluat pe bază de unt pentru plăcintă. Cum se face cea mai simplă plăcintă cu fructe.
Termenul franțuzit „galette” definește o plăcintă rustică, adică una căreia nu-i acorzi prea mare atenție. Galette trebuie să fie simplă, cu ingrediente puține, ușor de făcut, fără pretenții de aspect sau decor. E ceva ce faci repede și – cel puțin din experiența mea – o mănânci și mai repede, eventual direct din tavă, de pe hârtia de copt 🙂
Acestei postări am vrut inițial să îi pun titlul „Adevărul despre galette cu piersici” 😀 Asta pentru că eu cred că este un adevăr de spus și de știut despre plăcinta asta cu fructe înainte să te apuci de treabă.
Adevărul – vorbesc despre adevărul meu, nu despre ăla absolut – este că nu i-am dat prea multe șanse. Nu șanse de reușită, că în privința asta nu e mare lucru să împachetezi alandala niște fructe într-un aluat. Reușita unei galette este aproape sigură, chiar de-ai avea 2 mâini stângi și chiar de-ar fi prima dată când intri într-o bucătărie. Adevărul pe care îl am eu de spus, este acela că nu i-am dat prea multe șanse să ne placă. Mai ales soțului, că eu sunt mai obișnuită să mă sacrific și să consum eșecurile din bucătărie 😀
Adică na, aveam un guguloi de aluat lipicios și un castron cu niște felii de piersici și câteva boabe de struguri pe care foarte bine le-am fi putut mânca așa, pur și simplu, că tot bune erau. Urma să înfășor bietele și delicioasele fructe într-un aluat cam ca cel de fursecuri. Nu arăta deloc promițător, nici rustic, nici apetisant. Plus că boabele de struguri n-au prea vrut să stea unde le puneam eu și le-am fugărit prin toată tava Hm!
Dar toate temerile au început să mi se risipească la vreo 20 de minute după ce am băgat plăcinta în cuptor, când a început să miroasă fabulos și delicios a unt, a coajă de lămâie și a vanilie. Si a fructe caramelizate. E una din acele situații în care mi-e ciudă că nu am bucătărie „open space” să se parfumeze toată casa, ba chiar și scara blocului!
Nici când am scos-o din cuptor nu pot zice că era cine știe ce frumusețe. Dar plăcinta asta cu fructe își arată valoarea abia când o tai și guști din prima felie. Abia atunci înțelegi că ingredientele simple puse laolaltă dau cele mai fabuloase mâncăruri. Gustul de unt din crusta aia rumenită e minunat! Fructele se coc practic în suc propriu și își intensifică aroma. Are texturi contrastante: aluatul crocant și fructele moi. E nemaipomenită!
Vă spun sincer, că la noi nicio altă plăcintă nu s-a terminat atât de repede precum această galette cu piersici. Rețeta am găsit-o la Alina de la Ciocolată și vanilie și n-am umblat aproape deloc la ea. Am pus doar iaurt în loc de lapte bătut și struguri în loc de cireșe. În rest, e identică. Sper să o încercați și voi. Vă aștept cu impresii! 🙂
MOD DE PREPARARE GALETTE CU PIERSICI ȘI STRUGURI
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 200 g făină tip 000
- 40 g zahăr
- un praf de sare
- 110 g unt rece, tăiat cuburi
- 50 ml iaurt gras
- un gălbenuș
- 3 piersici
- câteva boabe de struguri
- 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
- sucul și coaja de la o lămâie
- în plus – un ou pentru uns aluatul și o linguriță de zahăr tos pentru presărat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Puneti într-un bol: untul, făina, zahărul și sarea. Amestecați până obțineti un aluat nisipos care vă curge printre degete. E de preferat să amestecați la robot sau cu o furculiță pentru a nu încălzi untul cu mâinile.
- Adăugați iaurtul și gălbenușul de ou și încorporați-le încet, până când aluatul se leagă și începe să prindă formă. Nu amestecați mai mult.
- Strângeți aluatul într-o bilă, băgați-l într-o pungă și dați-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute (eu l-am lăsat vreo 2 ore că am avut treabă în timpul ăsta)
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă potrivită ca mărime (tava cuptorului e perfectă).
- Curățați piersicile și tăiați-le felii. Amestecați-le cu zahărul vanilat, sucul și coaja de lămâie.
- Întindeți aluatul într-o formă oarecum rotundă. Eu l-am întins cu sucitorul direct pe hârtia de copt.
- Puneți piersicile și strugurii în mijlocul foii de aluat și strângeți marginile în jurul lor, așa cum puteți, nu vă stresați pentru formă sau aspect.
- Ungeți marginile aluatului cu ou bătut și presărați puțin zahăr.
- Dați plăcinta la cuptor pentru 30-40 de minute, până când aluatul este copt și rumenit frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nico
Bună, câte minute se tine la cuptor ?
Iuliana
Cam 30-40 de minute. Când aluatul e rumenit, e gata.