Rețeta tradițională de mucenici moldovenești cu miere și nucă. Cum să faci cei mai pufoși și cei mai aromați mucenici din aluat de cozonac.
Dragii mei, iată că a venit din nou vremea să ne gândim la mucenici! Asta de fapt înseamnă că....vine primăvara! ?
Urmează un șir de sărbători minunate: Dragobetele, mărțișoarele, apoi zambilele și ciocolata primită în dar de 8 Martie 😉
Și apoi, în sfârșit, 9 martie, ziua mucenicilor când în cel puțin jumătate de țară miroase a aluat dulce și bun, parfumat cu vanilie și coajă de lămâie. Când ne "murdărim" de miere pe degete și ne curge nuca crocantă peste tot, dar nu e deloc motiv de supărare, ci de bucurie!
Știu că sunt zone din țară în care nu se fac mucenici. În alte zone se fac doar mucenici muntenești, din cei fierți, la care aromele din sirop sunt tot secretul. Minunați și aceea! Rețeta mea de mucenici muntenești fierți e aici.
Din fericire pentru mine, locuiesc la confluența Moldovei cu Muntenia și implicit la granița dintre mucenicii copți și cei fierți. Pe la noi, pe aici se fac ambele variante și mie îmi plac amândouă.
Totuși, nimic nu egalează dimineața de 9 martie petrecută cu o cafea într-o mână și un mucenic pufos și dolofan în cealaltă mână.
În anii în care sărbătoarea celor 40 de mucenici pică în postul Paștelui, firește că respect rânduiala. Am trei rețete de mucenici din aluat de post:
- mucenici (sfințișori) de post
- mucenici de post umpluți cu nucă și ciocolată
- mucenici de post din aluat cu suc de portocale
Mod de preparare mucenici moldovenești cu miere și nucă
Anul acesta încă nu a început postul, așa că bucurie mare, facem mucenici de dulce, din aluat de cozonac. Pufoși, rumeni, aromați și minunați! Să trecem la treabă! 🙂
Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești cu miere și nucă (de dulce)?
Dacă ați făcut vreodată cozonac, atunci rețeta de azi nu mai are niciun secret pentru voi. Aluatul pentru mucenici este ca un aluat de cozonac, dospit cu drojdie, cu ouă, lapte și ceva grăsime (unt+ulei).
Aluatul trebuie frământat suficient cât să dezvoltăm rețeaua de gluten care face ca aluatul să fie pufos și să se desfacă în fâșii.
Dacă frământați la mână, 15 minute vor fi suficiente pentru cantitățile din rețeta de mai jos. Dacă frământați la robot sau la mașina de făcut pâine, aluatul va fi gata în 7-8 minute.
Ca și aluatul de cozonac, și cel pentru mucenici va avea parte de 2 dospiri: una după frământare, a doua, mai scurtă, după ce formăm mucenicii și îi așezăm în tavă.
În acest fel ne asigurăm că avem un aluat bine dospit și mucenici pufoși care se vor păstra fragezi și a doua zi. Dacă mai rămân! 😉
Cum modelăm mucenicii?
Cea mai ușoară metodă, fără să ne complicăm să împletim cine știe cum aluatul este cea pe care ți-o arăt în filmulețul de mai jos. Simplu, rapid și eficient!
Cum și cu ce ungem mucenicii? Cum pregătim nuca?
Mucenicii se ung cu miere cât sunt încă fierbinți și se presară cu miez de nucă măcinat sau tocat grosier din cuțit.
Mierea trebuie să fie lichidă ca să o puteți aplica ușor cu o pensulă de bucătărie. Dacă cumva aveți miere cristalizată sau groasă, întărită, o puteți încălzi scufundând borcanul în apă clocotită sau să îl introduceți pentru câteva secunde în cuptorul cu microunde.
Super-pont: dacă rumeniți miezul de nucă în tigaie înainte să îl măcinați, acesta va fi mai crocant și va avea un gust mai bun și o aromă mai intensă.
Eu îl rumenesc de fiecare dată, apoi îi îndepărtez cojițele acelea fine și uscate pentru că sunt amare și inestetice.
Iar ca să rămână crocant, prefer să îl toc cu cuțitul, nu să îl macin la robot.
Dacă veți urmări rețeta video postată imediat sub rețeta scrisă de mai jos, veți vedea trucul meu pentru a îndepărta cojițele uscate de miez de nucă 😉
Iar dacă vă ajută rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să fiți siguri că nu ratați niciuna. Postez rețete video noi de 2 ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mucenici moldovenești cu miere și nucă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluatul
- 600 g făină tip 000
- 120 g zahăr
- 40 g unt (cu 82% grăsime)
- 30 ml ulei
- 270 ml lapte (cu 3.5% grăsime)
- 2 ouă
- 7 g drojdie uscată (eu am folosit Dr Oetker)
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 5 g sare
deasupra
- 1 gălbenuș
- 1 lingură lapte
- 50 g miez de nucă
- 50 g miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Începeți prin a topi untul. Lăsați-l să se răcească.
- Cerneți făina într-un bol încăpător sau direct în vasul mixerului. Adăugați drojdia uscată, zahărul, sarea, laptele și cele 2 ouă.
- Începeți să frământați la mână sau la robot și după ce aluatul începe să se lege, încorporați alternativ uleiul și untul topit, turnând puțin câte puțin din fiecare și frământând continuu.
- Frământați aluatul cam 7-8 minute la robot sau 15 minute la mână, până când este moale, dar omogen.
- Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească la temperatura camerei timp de o oră sau până când își dublează volumul (depinde mult de temperatura din cameră)
- Cât timp dospește aluatul rumeniți miezul de nucă într-o tigaie, apoi tocați-l mărunt din cuțit sau cu un chopper electric.
- Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tavă.
- Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei. Răsturnați aluatul și îl împărțiți în 8 părți egale.
- Fiecare bucată de aluat, o întindeți ca un sul, la o lungime de aprox. 30 cm. Uniți capetele sulului și răsuciți aluatul în forma cifrei 8 (se vede foarte bine în rețeta video).
- Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. Mie mi-au încăput toți cei 8 mucenici într-o singură tavă. În funcție de mărimea tăvii, poate că va fi nevoie să coaceți de 2 ori.
- Acoperiți tava cu un prosop și mai lăsați mucenicii la dospit încă 20 de minute.
- Ungeți fiecare mucenic cu un gălbenuș de ou subțiat cu puțin lapte.
- Coaceți mucenicii timp de 25-30 de minute, funcție de cuptor. Sunt gata când sunt frumos rumeniți.
- Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere și presărați-i cu nucă mărunțită.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Damaris Negru a zis
Tocmai i-am facut,au iesit delicios dar giganti,e prima data când fac si nu stiu cum trebuie sa arate,oricum multumim de reteta
Iuliana a zis
Înseamnă că au crescut frumos, felicitări!
Dacă îi preferați mai mici, data viitoare puteți face 10 mucenici, în loc de 8 și vor ieși mai potriviți ca mărime.
Mioara a zis
Draga mea,sunt si eu din Galati si chiar sunt f.populare retetele tale, imi plac!
Eu,nucile le trec prin tocator,le amestec cu rasatura de lamaie si portocala si f.putin rom.Dupa ce scot dolofanii din cuptor,ii trec prin sirop,ii ung cu miere si-i tavalesc prin compozitia de nuca!am observat ca unsi imediat cu miere,se intaresc,a doua zi deja parca ar fi de trei zile facuti!
Iuliana a zis
Bună Mioara, mulțumesc pentru vizită!
Nu am făcut mucenici însiropați până acum.
Pentru 9 martie poate mă încumet. Îmi place ideea ta cu nuca amestecată cu coji de citrice și rom!
Am reținut-o, mulțumesc mult!