Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Gustări

Șuncă fiartă în zeamă de varză murată

Publicat la 9 februarie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

104 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta tradițională de șuncă fiartă în zeamă de varză murată. Șunculiță de casă, fragedă și bună, pregătită simplu, rapid și doar cu ingrediente naturale.

Șuncă fiartă în zeamă de varză

Știți șunca aia pe care bunicii noștri și-o puneau în desagă împreuna cu o ceapă și un codru de pâine înainte să plece la muncă?

Ei bine, cea din rețeta de astăzi, nu-i ca aia! Ca aia nu e niciuna făcută cu porc cumpărat din magazin și fiartă la bloc, pe aragaz. Dar ca orice e făcut în casă, e infinit mai curată și mai bună decât cea cumpărată din magazine.

Așa cum cârnații de casă sunt infinit mai sănătoși și mai gustoși decât cei din magazin, tot așa stă treaba și cu șunca.

Șuncă fiartă în zeamă de varză
Mergi direct la:
  • De ce să faci șuncă acasă?
  • Cum se consumă și cum se păstrează șunca de casă?
  • V-a plăcut rețeta? Încercați și alte rețete asemănătoare!
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce să faci șuncă acasă?

După ce veți vedea cât de ușor se face, vă veți întreba de ce nu? Și o să vă pară rău că nu ați făcut-o mai demult! 🙂

Vă las mai jos câteva motive care sper să vă convingă să încercați rețeta.

  • Șunca asta e mai bună decât oricare alta la care avem noi acces atât de ușor în zilele noastre. E mai sănătoasă și mai cinstită decât orice kaiser sau șuncă din magazin.
  • Are un gust domol și blând. Nu e prea sărată, nu e usturoiată sau condimentată în exces. O puteți face exact așa cum vă place.
  • Nu folosim decât ingrediente naturale: fleica de porc, zeamă de varză murată, condimente naturale.
  • Se face incredibil de ușor. De fapt, se face aproape singură. Voi trebuie să fiți pe-aproape doar ca să aprindeți și să închideți aragazul, în rest ea își vede de treaba ei, acolo, în zeama de varză.
  • Fierbe foarte repede. Bine, timpul de fierbere depinde și de mărimea bucății de carne, dacă folosiți bucăți subțiri, cum am avut eu, în 30 de minute ați terminat treaba!

Cum se consumă și cum se păstrează șunca de casă?

Șunculița aceasta e tare bună mai ales la micul dejun, cu o felie de pâine de casă și puțin muștar. Merge și cu usturoi sau cu o ceapă roșie, dacă "împrejurimile" vă permit o asemenea aroganță 😀

Ca atare, sau rumenită puțin în tigaie o puteți include și în alte preparate. O să vă las mai jos câteva idei:

  • cartofi umpluți cu brânză de burduf și șunculiță
  • clătite umplute cu șuncă, ciuperci și cașcaval
  • brioșe aperitiv cu iaurt și șunculiță
  • ciorbă de salată verde cu omletă și șunculiță

Totuși, oricât de bună este șunca făcută acasă, ar fi bine să avem în vedere câteva aspecte:

  • Șunca este o mâncare cu multe calorii. E slănină la urma urmei, nu are cum să fie un produs dietetic.
  • O consumăm mai ales iarna, când și corpul nostru are nevoie de mai multe grăsimi ca să facă față frigului.
  • O mâncăm la începutul zilei, nu la finalul ei. Trebuie să avem timp să consumăm caloriile pe care ni le aduce.
  • O mâncăm în cantități de bun simț și în relație directă cu activitatea pe care o desfășurăm. Firește că un bărbat care face muncă fizică va mânca mai multă șuncă decât un copil de câțiva anișori cate face școală online.

La cât de ușor se face, putem să facem șuncă fiartă în zeamă de varză de câte ori dorim. Cel puțin eu una, nu fac cantități mai mari de 400-500 g odată.

Dacă totuși doriți să faceți mai multă, o puteți păstra cam 4 luni, ambalată în pungi, la congelator.

Șuncă fiartă în zeamă de varză

V-a plăcut rețeta? Încercați și alte rețete asemănătoare!

  • Ceafa de porc la cuptor cu sos de rosii si usturoi
    Ceafă de porc la cuptor cu sos de roşii şi usturoi
  • Tochitura
    Tochitură moldovenească - rețeta tradițională
  • Ficat de porc cu ceapă
    Ficat de porc cu ceapă și sos de roșii, o rețetă simplă și savuroasă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Șuncă fiartă în zeamă de varză

Șuncă fiartă în zeamă de varză

Rețeta tradițională de șuncă fiartă în zeamă de varză murată. Șunculiță de casă, fragedă și bună, pregătită simplu cu ingrediente naturale.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 350 g fleică de porc
  • 1 litru zeamă de varză murată
  • sare, boabe de piper, boabe de coriandru, frunze de dafin - după gust
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri boia de ardei (dulce, iute, afumată sau combinată)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați bine fleica și cercetați dacă nu cumva mai trebuie pârlită pe zona unde are șorici.
  • Puneți fleica într-o cratiță și turnați peste ea zeamă de varză murată cât să o acopere bine.
  • Adăugați sarea și restul condimentelor (nu și boiaua de ardei!)
  • Puneți fleica la fiert până când se înmoaie și intră ușor în ea dinții unei furculițe.
  • Scoateți fleica fiartă pe o farfurie și lăsați-o să se răcorească puțin, nu de tot.
  • Presărați șunca cu boia de ardei pe toate părțile.
  • Păstrați șunculița la frigider până la servire.

Bine de știut:

  1. Zeamă de varză murată se poate cumpăra din piață, iar mai nou se găsește și în supermarketurile mari, ambalată la peturi de 1 litru. Căutați în zona legumelor, la frigidere.
  2. Dacă totuși nu aveți zeamă de varză, o puteți înlocui cu borș proaspăt.
  3. Este păcat să aruncați supa în care a fiert fleica de porc. Eu o strecor și o folosesc la ciorbe: ciorbă de cartofi, ciorbă cu afumătură, ciorbă de fasole, etc. Este minunată la orice ciorbă pe care în mod obișnuit o acrim cu zeamă de varză sau cu borș.
  4. Dacă faceți mai multă șunculiță, o puteți păstra la congelator, ambalată în pungi de plastic, până la 4 luni. 
Valori nutriționale
Șuncă fiartă în zeamă de varză
Mărimea porției
 
45 g
Valori per porție
Calorii
226
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
23.2
g
36
%
Colesterol
 
31.5
mg
11
%
Proteine
 
4.08
g
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
104 shares
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x