• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Aperitive

    Șuncă fiartă în zeamă de varză murată

    Publicat la 9 februarie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta tradițională de șuncă fiartă în zeamă de varză murată. Șunculiță de casă, fragedă și bună, pregătită simplu, rapid și doar cu ingrediente naturale.

    Știți șunca aia pe care bunicii noștri și-o puneau în desagă împreuna cu o ceapă și un codru de pâine înainte să plece la muncă?

    Ei bine, cea din rețeta de astăzi, nu-i ca aia! Ca aia nu e niciuna făcută cu porc cumpărat din magazin și fiartă la bloc, pe aragaz. Și oricum, nimic nu mai e ca atunci, în copilărie și nimic nu mai e ca acolo, la țară. Păcat mi-ar fi să vă mint! 🙁

    Șuncă fiartă în zeamă de varză

    Și atunci, de ce să faci șuncă acasă?

    După ce veți vedea cât de ușor se face, vă veți întreba de ce nu? Și o să vă pară rău că nu ați făcut-o mai demult! 🙂

    Vă las mai jos câteva motive care sper să vă convingă să încercați rețeta.

    • Șunca asta e mai bună decât oricare alta la care avem noi acces atât de ușor în zilele noastre. E mai sănătoasă și mai cinstită decât orice kaiser sau șuncă din magazin.
    • Are un gust domol și blând. Nu e prea sărată, nu e usturoiată sau condimentată în exces. O puteți face exact așa cum vă place.
    • Nu folosim decât ingrediente naturale: fleica de porc, zeamă de varză murată, condimente naturale.
    • Se face incredibil de ușor. De fapt, se face aproape singură. Voi trebuie să fiți pe-aproape doar ca să aprindeți și să închideți aragazul, în rest ea își vede de treaba ei, acolo, în zeama de varză.
    • Fierbe foarte repede. Bine, timpul de fierbere depinde și de mărimea bucății de carne, dacă folosiți bucăți subțiri, cum am avut eu, în 30 de minute ați terminat treaba!

    Cum se consumă și cum se păstrează șunca de casă?

    Șunculița aceasta e tare bună mai ales la micul dejun, cu o felie de pâine de casă și puțin muștar. Merge și cu usturoi sau cu o ceapă roșie, dacă "împrejurimile" vă permit o asemenea aroganță 😀

    Ca atare, sau rumenită puțin în tigaie o puteți include și în alte preparate. O să vă las mai jos câteva idei:

    • cartofi umpluți cu brânză de burduf și șunculiță
    • clătite umplute cu șuncă, ciuperci și cașcaval
    • brioșe aperitiv cu iaurt și șunculiță
    • ciorbă de salată verde cu omletă și șunculiță

    Totuși, oricât de bună este șunca făcută acasă, ar fi bine să avem în vedere câteva aspecte:

    • Șunca este o mâncare cu multe calorii. E slănină la urma urmei, nu are cum să fie un produs dietetic.
    • O consumăm mai ales iarna, când și corpul nostru are nevoie de mai multe grăsimi ca să facă față frigului.
    • O mâncăm la începutul zilei, nu la finalul ei. Trebuie să avem timp să consumăm caloriile pe care ni le aduce.
    • O mâncăm în cantități de bun simț și în relație directă cu activitatea pe care o desfășurăm. Firește că un bărbat care face muncă fizică va mânca mai multă șuncă decât un copil de câțiva anișori cate face școală online.

    La cât de ușor se face, putem să facem șuncă fiartă în zeamă de varză de câte ori dorim. Cel puțin eu una, nu fac cantități mai mari de 400-500 g odată.

    Dacă totuși doriți să faceți mai multă, o puteți păstra cam 4 luni, ambalată în pungi, la congelator.

    Șuncă fiartă în zeamă de varză

    Mod de preparare șuncă fiartă în zeamă de varză

    V-am promis că se face ușor și așa este. Vă povestesc mai jos ce și cum. La finalul rețetei scrise veți găsi și rețeta în format video dacă vreți să vedeți exact ce fel de carne am avut eu și cum am procedat.

    Iar dacă vă plac rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că săptămânal public acolo 2 rețete noi. Nu le ratați! Click aici pentru abonare!

    Șuncă fiartă în zeamă de varză

    Șuncă fiartă în zeamă de varză

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes
    Gătire: 30 minutes
    Timp total: 35 minutes
    Număr de porții: 8

    Ingrediente
     

    • 350 g fleică de porc
    • 1 litru zeamă de varză murată
    • sare, boabe de piper, boabe de coriandru, frunze de dafin - după gust
    • 2 căței de usturoi
    • 2 linguri boia de ardei (dulce, iute, afumată sau combinată)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Spălați bine fleica și cercetați dacă nu cumva mai trebuie pârlită pe zona unde are șorici.
    • Puneți fleica într-o cratiță și turnați peste ea zeamă de varză murată cât să o acopere bine.
    • Adăugați sarea și restul condimentelor (nu și boiaua de ardei!)
    • Puneți fleica la fiert până când se înmoaie și intră ușor în ea dinții unei furculițe.
    • Scoateți fleica fiartă pe o farfurie și lăsați-o să se răcorească puțin, nu de tot.
    • Presărați șunca cu boia de ardei pe toate părțile.
    • Păstrați șunculița la frigider până la servire.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    1. Zeamă de varză murată se poate cumpăra din piață, iar mai nou se găsește și în supermarketurile mari, ambalată la peturi de 1 litru. Căutați în zona legumelor, la frigidere.
    2. Dacă totuși nu aveți zeamă de varză, o puteți înlocui cu borș proaspăt.
    3. Este păcat să aruncați supa în care a fiert fleica de porc. Eu o strecor și o folosesc la ciorbe: ciorbă de cartofi, ciorbă cu afumătură, ciorbă de fasole, etc. Este minunată la orice ciorbă pe care în mod obișnuit o acrim cu zeamă de varză sau cu borș.
    4. Dacă faceți mai multă șunculiță, o puteți păstra la congelator, ambalată în pungi de plastic, până la 4 luni. 

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Șuncă fiartă în zeamă de varză
    Mărimea porției
     
    45 g
    Valori per porție
    Calorii
    226
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    23.2
    g
    36
    %
    Colesterol
     
    31.5
    mg
    11
    %
    Proteine
     
    4.08
    g
    8
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Șuncă fiartă în zeamă de varză

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    • Chipsuri de păstârnac la cuptor - crocante și aromate
    • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
    • 2 rețete cu scrumbie afumată cu care să-ți impresionezi prietenii

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.