Rețeta tradițională de șuncă fiartă în zeamă de varză murată. Șunculiță de casă, fragedă și bună, pregătită simplu, rapid și doar cu ingrediente naturale.
Știți șunca aia pe care bunicii noștri și-o puneau în desagă împreuna cu o ceapă și un codru de pâine înainte să plece la muncă?
Ei bine, cea din rețeta de astăzi, nu-i ca aia! Ca aia nu e niciuna făcută cu porc cumpărat din magazin și fiartă la bloc, pe aragaz. Dar ca orice e făcut în casă, e infinit mai curată și mai bună decât cea cumpărată din magazine.
Așa cum cârnații de casă sunt infinit mai sănătoși și mai gustoși decât cei din magazin, tot așa stă treaba și cu șunca.
Mergi direct la:
De ce să faci șuncă acasă?
După ce veți vedea cât de ușor se face, vă veți întreba de ce nu? Și o să vă pară rău că nu ați făcut-o mai demult! 🙂
Vă las mai jos câteva motive care sper să vă convingă să încercați rețeta.
- Șunca asta e mai bună decât oricare alta la care avem noi acces atât de ușor în zilele noastre. E mai sănătoasă și mai cinstită decât orice kaiser sau șuncă din magazin.
- Are un gust domol și blând. Nu e prea sărată, nu e usturoiată sau condimentată în exces. O puteți face exact așa cum vă place.
- Nu folosim decât ingrediente naturale: fleica de porc, zeamă de varză murată, condimente naturale.
- Se face incredibil de ușor. De fapt, se face aproape singură. Voi trebuie să fiți pe-aproape doar ca să aprindeți și să închideți aragazul, în rest ea își vede de treaba ei, acolo, în zeama de varză.
- Fierbe foarte repede. Bine, timpul de fierbere depinde și de mărimea bucății de carne, dacă folosiți bucăți subțiri, cum am avut eu, în 30 de minute ați terminat treaba!
Cum se consumă și cum se păstrează șunca de casă?
Șunculița aceasta e tare bună mai ales la micul dejun, cu o felie de pâine de casă și puțin muștar. Merge și cu usturoi sau cu o ceapă roșie, dacă "împrejurimile" vă permit o asemenea aroganță 😀
Ca atare, sau rumenită puțin în tigaie o puteți include și în alte preparate. O să vă las mai jos câteva idei:
- cartofi umpluți cu brânză de burduf și șunculiță
- clătite umplute cu șuncă, ciuperci și cașcaval
- brioșe aperitiv cu iaurt și șunculiță
- ciorbă de salată verde cu omletă și șunculiță
Totuși, oricât de bună este șunca făcută acasă, ar fi bine să avem în vedere câteva aspecte:
- Șunca este o mâncare cu multe calorii. E slănină la urma urmei, nu are cum să fie un produs dietetic.
- O consumăm mai ales iarna, când și corpul nostru are nevoie de mai multe grăsimi ca să facă față frigului.
- O mâncăm la începutul zilei, nu la finalul ei. Trebuie să avem timp să consumăm caloriile pe care ni le aduce.
- O mâncăm în cantități de bun simț și în relație directă cu activitatea pe care o desfășurăm. Firește că un bărbat care face muncă fizică va mânca mai multă șuncă decât un copil de câțiva anișori cate face școală online.
La cât de ușor se face, putem să facem șuncă fiartă în zeamă de varză de câte ori dorim. Cel puțin eu una, nu fac cantități mai mari de 400-500 g odată.
Dacă totuși doriți să faceți mai multă, o puteți păstra cam 4 luni, ambalată în pungi, la congelator.
V-a plăcut rețeta? Încercați și alte rețete asemănătoare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Șuncă fiartă în zeamă de varză
Rețeta Video
Ingrediente
- 350 g fleică de porc
- 1 litru zeamă de varză murată
- sare, boabe de piper, boabe de coriandru, frunze de dafin - după gust
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri boia de ardei (dulce, iute, afumată sau combinată)
Instrucțiuni de preparare
- Spălați bine fleica și cercetați dacă nu cumva mai trebuie pârlită pe zona unde are șorici.
- Puneți fleica într-o cratiță și turnați peste ea zeamă de varză murată cât să o acopere bine.
- Adăugați sarea și restul condimentelor (nu și boiaua de ardei!)
- Puneți fleica la fiert până când se înmoaie și intră ușor în ea dinții unei furculițe.
- Scoateți fleica fiartă pe o farfurie și lăsați-o să se răcorească puțin, nu de tot.
- Presărați șunca cu boia de ardei pe toate părțile.
- Păstrați șunculița la frigider până la servire.
Bine de știut:
- Zeamă de varză murată se poate cumpăra din piață, iar mai nou se găsește și în supermarketurile mari, ambalată la peturi de 1 litru. Căutați în zona legumelor, la frigidere.
- Dacă totuși nu aveți zeamă de varză, o puteți înlocui cu borș proaspăt.
- Este păcat să aruncați supa în care a fiert fleica de porc. Eu o strecor și o folosesc la ciorbe: ciorbă de cartofi, ciorbă cu afumătură, ciorbă de fasole, etc. Este minunată la orice ciorbă pe care în mod obișnuit o acrim cu zeamă de varză sau cu borș.
- Dacă faceți mai multă șunculiță, o puteți păstra la congelator, ambalată în pungi de plastic, până la 4 luni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu