Mâncare de praz cu măsline, o rețetă pentru zilele de post ieftină, sățioasă și tare gustoasă. Se poate servi cu mămăliguță sau cu pâine.
Dragilor a început Postul Paștelui și odată cu el încep și eu să postez mai des rețete de post care să vă inspire, atât pe blog cât și pe canalul de YouTube.
Prima rețetă, cerută de comunitatea de pe YouTube este cea de praz cu măsline, o mâncare tare gustoasă, cu puține ingrediente, deci simplă și ieftină, așa cum ar trebui să ne fie toate mâncărurile din perioadele de post.
Și chiar dacă aveți în familie membri care nu țin post, să știți că puteți servi această mâncare și drept garnitură lângă orice fel de carne gătită la cuptor sau la grătar. Sau chiar alături de niște șnițele făcute la cuptor, de exemplu.
Alte rețete cu praz la fel de simple și de gustoase
La noi în familie cred că nu există post în care să nu facem măcar de 2 ori praz cu măsline. Iubim prazul în toate formele lui, adică atât gătit, cât și crud. Dacă mai sunt prin zona iubitori ai acestei legume, vă las mai jos câteva rețete cu praz pe care sper că veți dori să le încercați.
Mod de preparare mâncare de praz cu măsline
Mare lucru nu e de povestit despre modul de preparare. Ca orice altă mâncare de post, și cea de praz se face foarte ușor.
Trei recomandări aș avea, bazate pe experiența mea de bucătăreasă 😀
- nu gătiți prazul în exces și mai ales nu îl tăiați prea subțire. Prazul este o legumă care conține multă apă, este foarte fraged și efectiv se va "topi" la fiert. E mai plăcut sa rămână ceva rondele în mâncare.
- folosiți măslinele care vă plac, fie că au sâmburi, fie că nu au. Da, știu, cele mai potrivite ar fi măslinele fără sâmburi, că nu e prea plăcut să dai de sâmburi în farfurie. Dar nu știu de ce, măslinele negre fără sâmburi sunt parcă cel mai puțin gustoase dintre toate. Așa că eu folosesc măslinele Kalamata, cele pe care îmi place să le mănânc și negătite, dar pe care nu le găsesc decât cu sâmburi.
- 1-2 felii de lămâie, cu tot cu coajă, adăugate în mâncarea de praz, fac minuni. Îi dau acesteia o aromă deosebită și foarte plăcută. Eu nu îmi imaginez mâncarea de praz fără aroma de lămâie, dar dacă nu ați mai folosit sau sunteți reticenți la această combinație, mai bine nu le puneți.
Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu mâncarea aceasta cu măsline Kalamata și rondele de praz.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de praz cu măsline
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 fire mari de praz
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 200 g măsline ((am folosit Kalamata))
- 150 g roșii pasate
- 50 ml ulei
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță boia de ardei ((iute, dulce, afumată sau combinate))
- sare și piper după gust
- 1-2 felii de lămâie ((opțional))
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Îndepărtați prima frunză de praz, spălați-l bine și tăiați-l rondele cam de 1 cm grosime.
- Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras.
- Într-o cratiță sau tigaie încăpătoare, puneți uleiul la încins.
- Adăugați legumele pregătite mai sus și lăsați-le să se călească 2-3 minute, până se dezvoltă aromele și prazul se înmoaie puțin.
- Puneți condimentele: boia de ardei, cimbru, piper, sare și frunza de dafin. Adăugați cam 100-150 ml de apă și lăsați prazul să se gătească la foc mic, acoperit cu capac cam 20 de minute.
- Turnați sosul de roșii. Tot acum puneți măslinele și feliile de lămâie (opțional) și mai adăugați apă dacă mai este nevoie. Lăsați mâncarea pe foc încă 10 minute.
- Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat.
- Mâncarea de praz cu măsline este bună și caldă, și rece și se poate servi cu pâine sau cu mămăliguță.
- Dacă nu țineți post, o puteți folosi drept garnitură lângă orice fel de carne gătită la cuptor sau la grătar.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
alexandru pencea a zis
AM FACUT-O SI EU... A IESIT F BUNA
am folosit combinatia boia iute/boia dulce 1/2 lingurita fiecare si combinatia cimbru/kekik 1/2 lingurita fiecare + 1 varf lingurita curcuma pt culoare
pt masline - gemlik turcesti din Istanbul
GHEORGHE FELICIA a zis
Sanatos, gustos, rapid , ingredientele fiind la indemana tuturor! MULTUMESC !
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc frumos! Mă bucur mult că vă place rețeta.
Astrid Schwarz a zis
Foarte bun. Multumesc
Emilia Chiriac a zis
Arata minunat!
Iuliana a zis
Mulțumesc tare mult! Vă pup!