Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de praz cu măsline, rețetă de post

Publicat la 16 martie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

745 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Mâncare de praz cu măsline, o rețetă pentru zilele de post ieftină, sățioasă și tare gustoasă. Se poate servi cu mămăliguță sau cu pâine.

Dragilor a început Postul Paștelui și odată cu el încep și eu să postez mai des rețete de post care să vă inspire, atât pe blog cât și pe canalul de YouTube.

Prima rețetă, cerută de comunitatea de pe YouTube este cea de praz cu măsline, o mâncare tare gustoasă, cu puține ingrediente, deci simplă și ieftină, așa cum ar trebui să ne fie toate mâncărurile din perioadele de post.

Mâncare de praz cu măsline

Și chiar dacă aveți în familie membri care nu țin post, să știți că puteți servi această mâncare și drept garnitură lângă orice fel de carne gătită la cuptor sau la grătar. Sau chiar alături de niște șnițele făcute la cuptor, de exemplu.

Alte rețete cu praz la fel de simple și de gustoase

La noi în familie cred că nu există post în care să nu facem măcar de 2 ori praz cu măsline. Iubim prazul în toate formele lui, adică atât gătit, cât și crud. Dacă mai sunt prin zona iubitori ai acestei legume, vă las mai jos câteva rețete cu praz pe care sper că veți dori să le încercați.

  • borș de praz cu năut
  • praz cu orez și ardei gras
  • ciorbă simplă de praz
Mâncare de praz cu măsline

Mod de preparare mâncare de praz cu măsline

Mare lucru nu e de povestit despre modul de preparare. Ca orice altă mâncare de post, și cea de praz se face foarte ușor.

Trei recomandări aș avea, bazate pe experiența mea de bucătăreasă 😀

  • nu gătiți prazul în exces și mai ales nu îl tăiați prea subțire. Prazul este o legumă care conține multă apă, este foarte fraged și efectiv se va "topi" la fiert. E mai plăcut sa rămână ceva rondele în mâncare.
  • folosiți măslinele care vă plac, fie că au sâmburi, fie că nu au. Da, știu, cele mai potrivite ar fi măslinele fără sâmburi, că nu e prea plăcut să dai de sâmburi în farfurie. Dar nu știu de ce, măslinele negre fără sâmburi sunt parcă cel mai puțin gustoase dintre toate. Așa că eu folosesc măslinele Kalamata, cele pe care îmi place să le mănânc și negătite, dar pe care nu le găsesc decât cu sâmburi.
  • 1-2 felii de lămâie, cu tot cu coajă, adăugate în mâncarea de praz, fac minuni. Îi dau acesteia o aromă deosebită și foarte plăcută. Eu nu îmi imaginez mâncarea de praz fără aroma de lămâie, dar dacă nu ați mai folosit sau sunteți reticenți la această combinație, mai bine nu le puneți.
rondele de praz

Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu mâncarea aceasta cu măsline Kalamata și rondele de praz.

Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mâncare de praz cu măsline

Mâncare de praz cu măsline

Mâncare de praz cu măsline, o rețetă pentru zilele de post ieftină, sățioasă și tare gustoasă. Se poate servi cu mămăliguță sau cu pâine.
5 from 17 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 3 fire mari de praz
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 200 g măsline ((am folosit Kalamata))
  • 150 g roșii pasate
  • 50 ml ulei
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță boia de ardei ((iute, dulce, afumată sau combinate))
  • sare și piper după gust
  • 1-2 felii de lămâie ((opțional))
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Îndepărtați prima frunză de praz, spălați-l bine și tăiați-l rondele cam de 1 cm grosime.
  • Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras.
  • Într-o cratiță sau tigaie încăpătoare, puneți uleiul la încins.
  • Adăugați legumele pregătite mai sus și lăsați-le să se călească 2-3 minute, până se dezvoltă aromele și prazul se înmoaie puțin.
  • Puneți condimentele: boia de ardei, cimbru, piper, sare și frunza de dafin. Adăugați cam 100-150 ml de apă și lăsați prazul să se gătească la foc mic, acoperit cu capac cam 20 de minute.
  • Turnați sosul de roșii. Tot acum puneți măslinele și feliile de lămâie (opțional) și mai adăugați apă dacă mai este nevoie. Lăsați mâncarea pe foc încă 10 minute.
  • Înainte de servire presărați pătrunjel proaspăt tocat.
  • Mâncarea de praz cu măsline este bună și caldă, și rece și se poate servi cu pâine sau cu mămăliguță.
  • Dacă nu țineți post, o puteți folosi drept garnitură lângă orice fel de carne gătită la cuptor sau la grătar.

Bine de știut:

Feliile de lămâie, adăugate în mâncarea de praz cu tot cu coajă dau acesteia o aromă deosebită și foarte plăcută. Totuși, adăugați-le numai dacă sunteți siguri că aroma cojii de lămâie este pe placul tuturor celor din familie.
Valori nutriționale
Mâncare de praz cu măsline
Valori per porție
Calorii
257
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
21
g
32
%
Carbohidrați
 
19
g
6
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mâncare de praz cu măsline

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
745 shares

Comentarii

  1. alexandru pencea a zis

    aprilie 07, 2023 at 6:13 pm

    5 stars
    AM FACUT-O SI EU... A IESIT F BUNA
    am folosit combinatia boia iute/boia dulce 1/2 lingurita fiecare si combinatia cimbru/kekik 1/2 lingurita fiecare + 1 varf lingurita curcuma pt culoare
    pt masline - gemlik turcesti din Istanbul

    Răspunde
  2. GHEORGHE FELICIA a zis

    ianuarie 25, 2023 at 11:00 am

    5 stars
    Sanatos, gustos, rapid , ingredientele fiind la indemana tuturor! MULTUMESC !

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 25, 2023 at 11:06 am

      Mulțumesc frumos! Mă bucur mult că vă place rețeta.

      Răspunde
    • Astrid Schwarz a zis

      martie 18, 2024 at 6:59 pm

      5 stars
      Foarte bun. Multumesc

      Răspunde
  3. Emilia Chiriac a zis

    martie 16, 2021 at 9:40 pm

    Arata minunat!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 17, 2021 at 7:03 am

      Mulțumesc tare mult! Vă pup!

      Răspunde
5 from 17 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x