Rețeta simplă și rapidă de stavrid pane, cel mai gustos pește gătit în crustă crocantă de pesmet, cu interior moale și suculent.
În momentul acesta am pe blog 85 de rețete cu pește. Aproape că începusem să cred că materie de pește sunt o persoană greu de surprins, dar iată că am dat peste un pește mic și argintiu care m-a dat gata: stavridul.
De ce să alegi stavridul?
Deși l-am gătit extrem de simplu, peștele acesta a reușit să mă surprindă foarte plăcut. Are o carne dulce și extraordinar de gustoasă. Aș zice că stavridul pane seamănă puțin la gust cu carasul de baltă, care după mine este regele tuturor peștilor prăjiți!
Și cum carasul proaspăt e din ce în ce mai greu de găsit, mă bucur tare mult că avem la îndemână o opțiune la fel de gustoasă. Ca un avantaj: stavridul nici măcar nu trebuie curățat de solzi! 😉
Dar să vă spun de ce am ales stavridul dintre atâția pești câți erau expuși în galantarul pescăriei!
Stavridul nu este un pește de cultură, ci unul de captură. Este un pește răpitor și migrator care trăiește în bancuri mari și care, ocazional, doar în anumite luni ale anului, ajunge și în Marea Neagră. Așadar avem garanția că mâncăm un pește crescut 100% în mediul lui natural, iar aspectul acesta este suficient de convingător, nu-i așa?
Cum se gătește stavridul
Ajunsă cu stavridul acasă, a trebuit să fac o scurtă cercetare cu privire la modul de gătire, căci peștele acesta era o premieră în bucătăria mea.
Am găsit foarte puține rețete cu stavrid și în general modul de preparare este simplu, nesofisticat, fără sosuri sau știu eu ce adaosuri. Puteți găti stavridul astfel:
- prăjit simplu, în crustă de făină sau mălai
- făcut pane ca în rețeta mea de astăzi
- la grătar
- frigărui alături de câteva legume
- sărat și uscat
- marinat și pus la borcan - ca în rețeta de macrou marinat
Dacă doriți să căutați mai multă inspirație, în engleză veți găsi stavridul sub denumirea de "horse mackerel".
Garnituri potrivite pentru stavrid pane
Stavridul gătit în crustă de pesmet nu va fi deloc gras sau uleios, așa că se poate consuma atât cald, cât și după ce s-a răcit. Îi puteți pune alături orice garnitură vă place:
- cartofi natur
- piure de cartofi
- cartofi prăjiți
- salată verde
- garnitură de orez
- mămăliguță și mujdei de usturoi
După cum ați văzut în fotografii, noi l-am servit cu o garnitură de orez gătit simplu cu roșii și pătrunjel.
Mod de preparare stavrid pane în crustă de pesmet crocant
Doamna care m-a servit la pescărie mi-a recomandat să prăjesc stavridul în ulei pentru că așa este cel mai gustos. Am primit mereu sfaturi bune de la personalul pescăriei și au avut dreptate și de această dată: stavridul prăjit a fost excelent!
Eu am ales să nu prăjesc stavridul simplu, ci să îl fac pane, adică să îl trec mai întâi prin ou și să îl îmbrac în pesmet.
Contrar părerii generale, crusta de pesmet nu absoarbe uleiul fierbinte din tigaie, ci dimpotrivă, se rumenește rapid și nu permite acestuia să treacă în interior. Vom avea de fapt un pește gătit cu mai puțin ulei și care practic se coace acolo, în interiorul crustei groase și crocante care se formează în jurul lui.
Vă las mai jos rețeta scrisă pas cu pas, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână sau să o păstrați la colecție.
Imediat sub rețeta scrisă veți găsi rețeta video unde veți putea vedea exact cum am "îmbrăcat" eu peștele în sos de ouă cu făină și cât de crocantă este crusta de pesmet după prăjire.
Dacă vă sunt utile rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că săptămânal postez acolo 2 sau 3 rețete noi. Ca să fiți siguri că nu le ratați, click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Stavrid pane
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g stavrid proaspăt
- 2 ouă
- 50 g făină ((cam 3 linguri))
- 100 g pesmet
- sare și piper după gust
- lămâie și pătrunjel proaspăt pentru servit
- ulei pentru prăjit ((aprox. 200 ml))
Instrucțiuni de preparare
- Stavridul se curăță și se spală bine în mai multe ape, apoi se tamponează cu șervete de hârtie ca să se usuce.
- Batem cele două ouă cu 3 linguri de făină. Vom obține un sos gros și bine legat.
- Presărăm peștele pe toate părțile cu sare și piper după gust.
- Trecem fiecare pește prin sosul de ouă și făină. Sosul trebuie să îmbrace peștele, pe toate părțile, într-un strat gros.
- Tăvălim apoi peștele prin pesmet pe ambele părți.
- După ce pregătim în acest fel toți peștii, punem tigaia cu ulei la încins.
- Prăjim peștele pe ambele părți până când este frumos rumenit.
- Scoatem stavridul pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Stavridul pane se poate servi cald sau rece, alături de garnitura preferată: salată, orez, cartofi natur sau piure.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu