Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Păstrăv cu smântână - rețeta tradițională ca în Bucovina

Publicat la 21 iulie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

33 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Păstrăv cu smântână, rețeta tradițională din Bucovina. Foarte ușor de făcut și extraordinar de gustos. Neapărat să încercați această rețetă!

Dacă v-au purtat drumurile de vacanță prin Bucovina, cu siguranță ați întâlnit în meniurile pensiunilor această mâncare delicioasă, specifică zonei: păstrăv cu smântână și mămăliguță.

Dacă ați fost curioși să încercați peștele gătit astfel, înseamnă că v-ați convins și voi cât e de gustos, cât de bogat și de catifelat este sosul de smântână care scaldă păstrăvul și cât de bine se potrivește cu o mămăliguță fierbinte. Și nu de alta, dar sunt sigură că v-a rămas gândul la el încă multă vreme după ce vacanța s-a terminat 🙂

Păstrăv cu smântână ca în Bucovina

Vestea bună este că mâncarea aceasta se face foarte ușor, așa că ne putem bucura de păstrăvul în sos de smântână oricând dorim, și nu doar o dată pe an, atunci când mergem în vacanță. Haideți să vedem cum se face delicatesa aceasta acasă!

De fapt, documentându-mă pentru rețetă, am aflat că sunt mai multe feluri de a găti păstrăvul în sos de smântână. Eu am făcut o combinație de rețete, încercând să mă apropii de gustul care m-a cucerit pe mine atunci când am mâncat această mâncare în Bucovina.

Ingredientele principale pentru rețeta de păstrăv cu smântână ca în Bucovina

Avem tare puține ingrediente în rețeta aceasta, iar calitatea acestora este cu atât mai importantă. Iată mai jos care sunt ingredientele de bază:

Banner selgros
  • păstrăv - puteți folosi păstrăv proaspăt sau congelat, dar firește că mâncarea va fi întotdeauna mai gustoasă cu pește proaspăt . Găsim fără probleme păstrăv proaspăt și bun în pescăriile serioase .
  • smântână - bucovinenii au un cult pentru smântâna grasă și bună și o folosesc în multe dintre preparatele lor. Avem nevoie de smântână grasă, fermentată, cu minim 20% grăsime. Nu încercați să folosiți o smântână mai slabă pentru că sosul se va tăia. Puteți folosi smântână lichidă pentru gătit, dar gustul sosului cu smântână fermentată este mult, mult mai bun.
  • sare grunjoasă - vom găti peștele în tigaie, pe pat de sare, de aceea avem nevoie de sare grunjoasă. Fie că este iodată sau neiodată, important este ca sarea să aibă granulația mare. Nu folosiți sare fină!
Păstrăv cu smântână ca în Bucovina

Alte rețete cu pește pe care vă recomand să le încercați

Dacă ați ajuns să citiți această rețetă, probabil că și voi sunteți iubitori de rețete cu pește, ca și mine. Am strâns pe blog peste 90 de rețete cu pește, dar astăzi am câteva recomandări mai speciale pentru voi. Sunt rețete deosebite, foarte gustoase și sunt convinsă ca vă vor inspira și pe voi să le gătiți:

  1. pește gătit în crustă de sare
  2. bulz de pește
  3. crap pe varză
  4. drob de pește cu smântână
  5. gulaș de pește

Tare aș fi curioasă care dintre rețetele de mai sus vă face cu ochiul și pe care o veți încerca prima! 🙂

Mod de preparare păstrăv cu smântână - rețeta tradițională ca în Bucovina

Modul de preparare este pe cât de simplu, pe atât de interesant:

Mai întâi coacem efectiv păstrăvii pe pat de sare. Nu au nevoie nici de ulei, nici de condimente. Carnea peștilor își va trage exact atâta sare câtă îi trebuie și va deveni fragedă și incredibil de gustoasă. Tot ce trebuie să facem după ce am gătit peștii este să scuturăm bine sarea care a mai rămas lipită, pe ambele părți. Dacă totuși mai rămâne sare lipită, aveți grijă să nu mai puneți sare și în sosul de smântână!

Punem apoi păstrăvii să fiarbă cam 5 minute în sosul cremos de smântână. La final vom avea o mâncare fabuloasă numai bună de servit lângă o mămăliguță fierbinte!

Păstrăv
Păstrăvi pe pat de sare

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Păstrăv cu smântână ca în Bucovina

Păstrăv cu smântână ca în Bucovina

Păstrăv cu smântână, rețeta tradițională din Bucovina. Foarte ușor de făcut și extraordinar de gustos. Neapărat să încercați această rețetă!
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 buc păstrăv (aprox. 250 g/buc.)
  • 40 g sare grunjoasă
  • 30 ml ulei (aprox. 2 linguri)
  • 300 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime
  • 10 g făină ( o lingură)
  • 4-5 fire ceapă verde (aprox. 60 g)
  • 2 căței de usturoi
  • 100 ml apă
  • sare, piper, nucșoară - după gust
  • opțional - mărar pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți o tigaie la încins și presărați în ea jumătate din cantitatea de sare grunjoasă.
  • Așezați păstrăvii peste patul de sare și lăsați-i să se gătească aproximativ 10 minute la foc moderat.
  • Presărați restul de sare peste păstrăvi și îi întoarceți să se gătească și pe partea cealaltă.
  • Scoateți peștii pe o farfurie și îi curățați bine de sarea grunjoasă care a rămas lipită de ei.
  • Puneți uleiul la încins într-o tigaie și căliți ceapa verde și usturoiul pentru câteva minute, cât să se înmoaie puțin și să își dezvolte aromele.
  • Într-un alt vas puneți smântâna, o lingură de făină și condimente după gust. Subțiați sosul cu 100 ml de apă.
  • Turnați smântâna pregătită mai sus în tigaie, peste ceapa călită. Amestecați.
  • Puneți peștii în sosul de smântână și lăsați-i să fiarbă cam 5 minute, timp în care făina se va găti și va lega îngroșa sosul.
  • Serviți păstrăvul cu smântână presărat cu mărar, alături de o mămăliguță caldă.
Valori nutriționale
Păstrăv cu smântână ca în Bucovina
Valori per porție
Calorii
749
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
53
g
82
%
Colesterol
 
226
mg
75
%
Carbohidrați
 
11
g
4
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
55
g
110
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Păstrăv cu smântână ca în Bucovina

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
33 shares
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.