Păstrăv cu smântână, rețeta tradițională din Bucovina. Foarte ușor de făcut și extraordinar de gustos. Neapărat să încercați această rețetă!
Dacă v-au purtat drumurile de vacanță prin Bucovina, cu siguranță ați întâlnit în meniurile pensiunilor această mâncare delicioasă, specifică zonei: păstrăv cu smântână și mămăliguță.
Dacă ați fost curioși să încercați peștele gătit astfel, înseamnă că v-ați convins și voi cât e de gustos, cât de bogat și de catifelat este sosul de smântână care scaldă păstrăvul și cât de bine se potrivește cu o mămăliguță fierbinte. Și nu de alta, dar sunt sigură că v-a rămas gândul la el încă multă vreme după ce vacanța s-a terminat 🙂
Vestea bună este că mâncarea aceasta se face foarte ușor, așa că ne putem bucura de păstrăvul în sos de smântână oricând dorim, și nu doar o dată pe an, atunci când mergem în vacanță. Haideți să vedem cum se face delicatesa aceasta acasă!
De fapt, documentându-mă pentru rețetă, am aflat că sunt mai multe feluri de a găti păstrăvul în sos de smântână. Eu am făcut o combinație de rețete, încercând să mă apropii de gustul care m-a cucerit pe mine atunci când am mâncat această mâncare în Bucovina.
Ingredientele principale pentru rețeta de păstrăv cu smântână ca în Bucovina
Avem tare puține ingrediente în rețeta aceasta, iar calitatea acestora este cu atât mai importantă. Iată mai jos care sunt ingredientele de bază:
- păstrăv - puteți folosi păstrăv proaspăt sau congelat, dar firește că mâncarea va fi întotdeauna mai gustoasă cu pește proaspăt. Găsim fără probleme păstrăv proaspăt și bun în pescăriile serioase.
- smântână - bucovinenii au un cult pentru smântâna grasă și bună și o folosesc în multe dintre preparatele lor. Avem nevoie de smântână grasă, fermentată, cu minim 20% grăsime. Nu încercați să folosiți o smântână mai slabă pentru că sosul se va tăia. Puteți folosi smântână lichidă pentru gătit, dar gustul sosului cu smântână fermentată este mult, mult mai bun.
- sare grunjoasă - vom găti peștele în tigaie, pe pat de sare, de aceea avem nevoie de sare grunjoasă. Fie că este iodată sau neiodată, important este ca sarea să aibă granulația mare. Nu folosiți sare fină!
Alte rețete cu pește pe care vă recomand să le încercați
Dacă ați ajuns să citiți această rețetă, probabil că și voi sunteți iubitori de rețete cu pește, ca și mine. Am strâns pe blog peste 90 de rețete cu pește, dar astăzi am câteva recomandări mai speciale pentru voi. Sunt rețete deosebite, foarte gustoase și sunt convinsă ca vă vor inspira și pe voi să le gătiți:
Tare aș fi curioasă care dintre rețetele de mai sus vă face cu ochiul și pe care o veți încerca prima! 🙂
Mod de preparare păstrăv cu smântână - rețeta tradițională ca în Bucovina
Modul de preparare este pe cât de simplu, pe atât de interesant:
Mai întâi coacem efectiv păstrăvii pe pat de sare. Nu au nevoie nici de ulei, nici de condimente. Carnea peștilor își va trage exact atâta sare câtă îi trebuie și va deveni fragedă și incredibil de gustoasă. Tot ce trebuie să facem după ce am gătit peștii este să scuturăm bine sarea care a mai rămas lipită, pe ambele părți. Dacă totuși mai rămâne sare lipită, aveți grijă să nu mai puneți sare și în sosul de smântână!
Punem apoi păstrăvii să fiarbă cam 5 minute în sosul cremos de smântână. La final vom avea o mâncare fabuloasă numai bună de servit lângă o mămăliguță fierbinte!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Păstrăv cu smântână ca în Bucovina
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 buc păstrăv (aprox. 250 g/buc.)
- 40 g sare grunjoasă
- 30 ml ulei (aprox. 2 linguri)
- 300 g smântână fermentată cu min. 20% grăsime
- 10 g făină ( o lingură)
- 4-5 fire ceapă verde (aprox. 60 g)
- 2 căței de usturoi
- 100 ml apă
- sare, piper, nucșoară - după gust
- opțional - mărar pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneți o tigaie la încins și presărați în ea jumătate din cantitatea de sare grunjoasă.
- Așezați păstrăvii peste patul de sare și lăsați-i să se gătească aproximativ 10 minute la foc moderat.
- Presărați restul de sare peste păstrăvi și îi întoarceți să se gătească și pe partea cealaltă.
- Scoateți peștii pe o farfurie și îi curățați bine de sarea grunjoasă care a rămas lipită de ei.
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie și căliți ceapa verde și usturoiul pentru câteva minute, cât să se înmoaie puțin și să își dezvolte aromele.
- Într-un alt vas puneți smântâna, o lingură de făină și condimente după gust. Subțiați sosul cu 100 ml de apă.
- Turnați smântâna pregătită mai sus în tigaie, peste ceapa călită. Amestecați.
- Puneți peștii în sosul de smântână și lăsați-i să fiarbă cam 5 minute, timp în care făina se va găti și va lega îngroșa sosul.
- Serviți păstrăvul cu smântână presărat cu mărar, alături de o mămăliguță caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu