• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Cozonac de post cu suc de portocale și migdale

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 mart. 2025 · Publicată: 12 dec. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
113 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

E foarte bun acest cozonac de post cu suc de portocale! Este aromat și pufos, umplut cu o cremă delicioasă de migdale și merișoare confiate.

Nu e ușor să faci un cozonac de post care să aibă toate calitățile unuia făcut cu ouă și lapte. Totuși, cu ingredientele potrivite și cu puțină răbdare, iată că putem obține un cozonac minunat, cu miez pufos și aromat și mai ales cu multă umplutură delicioasă, așa cum ne place tuturor.

cozonac de post cu suc de portocale

Aroma și culoarea acestui cozonac vegan vin de la sucul de portocale proaspăt stors și bineînțeles de la coaja rasă de portocală. Ele fac toată magia și datorită lor avem culoare și arome naturale! Nu avem nevoie să punem nici șofran, nici turmeric ca să "păcălim" culoarea aluatului.

Din aceleași ingrediente puteți face și mucenici de post din aluat cu suc de portocale.

Iar umplutura bogată a acestui cozonac pufos de post este absolut delicioasă! Am făcut o cremă fină și deosebit de gustoasă din gem de caise, cacao și făină de migdale de la Solaris peste care am presărat și câteva merișoare confiate care sunt dulci-acrișoare.

Făina de migdale nu conține nimic altceva decât migdale măcinate foarte fin, așa cum eu nu aș fi reușit acasă, cu robotul din dotare. De aceea, ca să obțin o cremă cât mai fină, am preferat să folosesc această pudră de migdale. Iar pentru un pic de textură crocantă, înainte să bag cozonacul la cuptor am presărat deasupra câteva migdale tocate grosier cu cuțitul.

cozonac de post cu suc de portocale

Tot ce trebuie să știi pentru reușita rețetei de cozonac de post cu suc de portocale

Suc proaspăt de portocale sau acidulat?

Eu folosesc suc de portocale stors proaspăt, din 4-5 portocale micuțe. Nimic nu se compară cu aroma naturală a portocalelor! Nu e greșit nici dacă folosiți un suc acidulat, cumpărat, ba chiar veți obține un miez mai pufos, doar că nu veți mai avea un desert 100% natural.

Pot folosi drojdie proaspătă în loc de drojdie uscată?

Puteți folosi orice fel de drojdie la acest cozonac: 25 g drojdie proaspătă/10 g drojdie uscată activă/7 g drojdie uscată instant. Pe blog găsiți un articol în care am explicat diferența dintre tipurile de drojdie. Găsiți acolo și un tabel cu conversia între ele.

Umplutura se poate face și cu nucă?

Desigur, puteți face o umplutură simplă, cu nuci românești, ca la cozonacii clasici. La fel de bine, în loc de migdale ați putea folosi și nuci caju, alune, nuci pecan sau chiar fistic. Totuși, eu vă recomand ca măcar o dată să încercați rețeta exact așa cum este prezentată, cu această combinație de cremă de migdale cu gem de caise și merișoare acrișoare. Vă veți îndrăgosti și voi de ea!

faina de migdale solaris

Aluatul se poate frământa și la mașina de pâine?

Desigur, aluatul poate fi frământat mecanic: la robot sau la mașina de pâine timp de 10 minute sau de mână timp de 20 de minute sau până când aluatul este omogen, moale și nelipicios.

Cât timp se menține proaspăt cozonacul de post?

Cozonacul vegan se usucă mai repede decât cel clasic, dar va fi minunat timp de 2-3 zile dacă îl păstrați într-o pungă de hârtie.

Alte deserturi de post (vegane) pe care vă recomand să le încercați

Pentru că suntem în Postul Crăciunului sau pentru aceia dintre voi care au un stil de viață vegan, vă las mai jos alte câteva idei de deserturi de post delicioase, dar foarte simple, rapide și mai ales, preparate doar cu ingrediente naturale. Sunt sigură că veți dori să le încercați și că vor fi și pe gustul vostru:

  • negresa de post cu gem de caise
  • turte cu julfă (cânepă) pentru Ajunul Crăciunului
  • prăjitura turnată cu mere rase
  • cea mai simplă plăcintă cu mere - plăcinta creață
cozonac de post cu suc de portocale

Mod de preparare cozonac de post cu suc de portocale și cremă de migdale (SCRIS + VIDEO)

Rețeta de cozonac vegan cu suc de portocale se face la fel de ușor ca și rețeta clasică de cozonac. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că de obicei, prin viu grai, mai beneficiezi și de câteva extra-sfaturi pentru reușita rețetei. Veți găsi mai jos varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

cozonac de post cu suc de portocale

Cozonac de post cu suc de portocale și migdale

E foarte bun acest cozonac de post cu suc de portocale! Este aromat și pufos, umplut cu o cremă delicioasă de migdale și merișoare confiate.
5 from 11 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
dospire: 2 hours hours
Timp total: 3 hours hours 10 minutes minutes
Număr de porții: 1 cozonac
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluatul

  • 500 g făină tip 000
  • 7 g drojdie uscată instant ((25 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată activă))
  • 90 g zahăr tos
  • 20 g zahăr vanilat Bourbon
  • coaja rasă de la o portocală
  • 4 g sare
  • 250 ml suc proaspăt de portocale
  • 60 ml ulei

umplutura - cremă de migdale cu merișoare

  • 100 g făină de migdale Solaris
  • 250 g gem de caise
  • 10 g cacao
  • 100 g merișoare deshidratate

pentru uns deasupra

  • 50 ml suc de portocale
  • 20 g migdale crude Solaris

Instrucțiuni de preparare
 

pregătiri

  • Puneți merișoarele să se hidrateze în apă rece cât sa le acopere bine.
  • Mărunțiți din cuțit 20 g de migdale pe care le vom presăra deasupra.
  • Dați pe răzătoare coaja de la o portocală.
  • Stoarceți sucul de la 3-4 portocale până când obțineți 250 ml de suc.
  • Încălziți foarte puțin sucul pe aragaz sau la microunde. Trebuie să fie ușor călduț când îl turnăm peste făină.

aluatul

  • Puneți într-un bol: făina cernută, sarea, zahărul, coaja rasă de portocală și drojdia instant.
  • Începeți să frământați aluatul, turnând alternativ suc de portocale și ulei. Frământați aprox. 10 minute la robot sau 20 de minute la mână.
  • Acoperiți aluatul cu o folie de plastic și lăsați-l să dospească până când își dublează volumul. În funcție de temperatura din bucătărie poate dura 1-2 ore.

umplutura - cremă de migdale cu merișoare

  • Amestecați într-un castron gemul de caise cu făina de migdale și pudra de cacao. Ajustați cantitatea de pudră de migdale în funcție de cât este de fluid gemul vostru. Trebuie să obțineți o cremă fermă, dar care se poate întinde cu ușurință.
  • Scurgeți merișoarele de apa în care au stat.

umplere și împletire cozonac

  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și împărțiți-l în 2 părți egale.
  • Cu palmele ușor unse cu ulei întindeți o foaie dreptunghiulară cam de 25x35 cm.
  • Ungeți foaia cu jumătate din crema de migdale și presărați jumătate din merișoarele hidratate, apoi o rulați strâns, formând un sul.
  • Procedați la fel și cu cealaltă bucată de aluat.
  • Așezați cele 2 suluri de aluat în cruce, unul peste altul pe o foaie de hârtie de copt. Apoi răsuciți încă o dată sulurile în fiecare capăt.
  • Ridicați cozonacul cu hârtia de copt și așezați-l în tavă. Acoperiți cozonacul cu un prosop de bucătărie umezit și lăsați-l să mai dospească încă 1 oră.

coacere cozonac de post

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Ungeți cozonacul cu puțin suc de portocale și presărați migdalele mărunțite.
  • Coaceți cozonacul pentru aproximativ 10 minute la 180 de grade, apoi reduceți temperatura la 170 de grade și mai coaceți încă 35-45 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia.
  • Dacă se rumenește prea tare deasupra, acoperiți-l cu o hârtie de copt și continuați coacerea. Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
  • Scoateți cozonacul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar culcat pe o parte, apoi din când în când răsuciți-l pe partea cealaltă.
  • Tăiați cozonacul de post numai după ce s-a răcit complet și păstrați-l într-o pungă de hârtie ca să nu se usuce.
Nutrition Facts
Cozonac de post cu suc de portocale și migdale
Amount per Serving
Calorii
4368
% Daily Value*
Grăsimi
 
131
g
202
%
Carbohidrați
 
741
g
247
%
Fibre
 
35
g
146
%
Zahăr
 
289
g
321
%
Proteine
 
91
g
182
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
cozonac de post cu suc de portocale

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
113 shares

Comentarii

  1. Roxana a zis

    martie 23, 2024 at 8:09 pm

    5 stars
    Buna ziua. Un cozonac delicios, eu am pus nuca măcinată in loc de migdale. A ieșit foarte bun. Mulțumim pentru rețetă.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 23, 2024 at 9:48 pm

      Mă bucur foarte mult că a ieșit bine și că v-a plăcut!

      Răspunde
  2. Letitia a zis

    decembrie 22, 2021 at 5:22 pm

    Bună, Iuliana
    Am o întrebare..
    Care e secretul aluatului de cozonac ,care după coacere rămâne pufos și se rupe fâșii?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 23, 2021 at 8:33 am

      Grăsimea din aluat.

      Răspunde
      • Elena M. a zis

        martie 15, 2022 at 9:32 am

        5 stars
        Am făcut cel mai bun cozonac! Nici nu zici că e de post, atât de frumos a ieșit, iar umplutura cu migdale e genială. Mulțumesc pentru rețetă!

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          martie 15, 2022 at 10:18 am

          Mă bucur tare mult că ați încercat rețeta și mai ales că a ieșit bine și că v-a plăcut.
          Mulțumesc și eu pentru comentariu. Numai bine!

          Răspunde
5 from 11 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.