Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Gustări

Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!

Publicat la 11 ianuarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 10 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

405 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Dacă ați renunțat vreodată la mâncărurile care vă plac pentru că maioneza vă face rău, are prea multe grăsimi sau prea multe calorii, atunci rețeta aceasta de maioneză dietetică cu iaurt, fără niciun strop de ulei, este pentru voi!

Maioneza dietetica cu iaurt-

Veți vedea că putem avea o maioneză foarte fină, cremoasă și gustoasă care conține mai multe proteine, dar are cu mult mai puține grăsimi decât maioneza clasică. În majoritatea preparatelor abia dacă o deosebești, la gust, de maioneza clasică.

Mergi direct la:
  • Câte calorii are maioneza dietetică
  • Ingrediente
  • Ce puteți schimba la rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • La ce preparate o folosim
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Câte calorii are maioneza dietetică

Eu am descoperit această rețetă de maioneza cu iaurt și muștar acum mulți ani, când țineam o anume dietă. La dietă am renunțat demult, dar am rămas cu obișnuința de a fi atentă la conținutul de grăsimi al alimentelor și la numărul caloriilor, în general.

Nu sunt foarte strictă și nu elimin nimic din rețetele mele: nici untul, nici uleiul, doar că întotdeauna mă gândesc dacă pot diminua cantitățile sau dacă un ingredient se poate înlocui cu altul mai slab caloric, păstrând totuși gustul și textura. Iar la maioneză chiar se poate!

comparatie calorii
Comparație calorii maioneză dietetică vs. maioneză clasică

Și pentru că a venit vorba despre calorii, puteți vedea în fotografia de mai sus ce diferență uriașă este între cele 2 tipuri de maioneză. Practic, maioneza dietetică are cu 85% mai puține calorii decât cea clasică!

Ingrediente

Dacă vă gândiți că maioneza dietetică ne cere cine știe ce artificii sau ingrediente extravagante, ei bine, să știți că nu e deloc așa! Avem nevoie de doar 3 ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă și cu care putem face minuni! 🙂

  • ouă - le vom fierbe tare și vom folosi doar gălbenușurile. Albușurile le putem include într-o salată.
  • muștarul - folosiți muștarul care vă place vouă, dulce sau iute, dar pentru o maioneză fină și cremoasă ar fi de preferat să nu conțină semințe.
  • iaurt - cu cât mai ferm și mai bine scurs de zer, cu atât mai bine. Recomandarea mea este să alegeți un iaurt grecesc, cu toate că eu am folosit de multe ori la maioneză și iaurt normal, cu 3,5% grăsime. Am avut o maioneză mai fluidă, dar nu m-a deranjat acest lucru.
  • sare și piper - după gustul vostru
Ingrediente
Ingrediente pentru rețeta de maioneză dietetică

Practic, pentru a face o maioneză cu puține calorii, doar înlocuim uleiul cu iaurt cremos. Obținem aproximativ același lucru: un sos fin, potrivit de fluid și mătăsos. Este foarte gustoasă și perfect capabilă să lege ingredientele unei salate de boeuf, de exemplu.

Pentru cantitățile exacte de care avem nevoie, vedeți rețeta completă în caseta de mai jos.

Maioneza dietetica cu iaurt-

Ce puteți schimba la rețetă

  • ouă - dacă renunțăm la ele, nu mai putem spune că facem maioneză , ci mai degrabă un sos de iaurt, ceea ce nu e rău deloc, dacă asta ne dorim.
  • muștar - puteți renunța la muștar dacă nu vă place
  • iaurt - am plecat de la ideea unui produs dietetic care să înlocuiască maioneza clasică. Totuși, puteți înlocui iaurtul cu smântână sau cu o cremă de caju, dacă luați în calcul că și numărul caloriilor va crește. Nu puteți folosi în schimb, alt produs lactat: sana, kefir pentru că sunt prea lichide.
  • lămâie - cu toate că iaurtul îi dă oricum un gust foarte light și ușor acrișor, dacă doriți, puteți să mai adăugați și puțin suc de lămâie în maioneză
  • condimente - în funcție de destinația maionezei, îi mai puteți adăuga: usturoi, mărar, fulgi de chilli, etc.

Cum se păstrează

Spre deosebire de maioneza clasică, adică cea preparată cu ouă crude, această maioneză cu ou fiert și iaurt nu conține ingrediente rapid perisabile. O puteți păstra la frigider, într-un recipient de sticlă cu capac (un borcan, de exemplu) pentru 4-5 zile.

Extra-sfaturi

  • Nu mixați mai mult decât este nevoie pentru combinarea ingredientelor. Riscați ca zerul din iaurt să se separe și să obțineți o maioneză prea lichidă!
  • Dacă nu aveți un blender de mână, cu picior, puteți face maioneza și cu mixerul sau chiar și cu o lingură de lemn, ca pe vremuri.
  • Dacă nu folosiți blenderul, pentru o textură fină și mătăsoasă, vă recomand să treceți găbenușurile printr-o sită deasă (sita de ceai, de exemplu).

La ce preparate o folosim

  • salata orientala
    Salată orientală - cea mai gustoasă rețetă
  • ciuperci cu maioneza si usturoi
    Ciuperci cu maioneză şi usturoi
  • Salata de vinete cu maioneza
    Salată de vinete cu maioneză
  • Şalău cu maioneză
    Șalău cu maioneză, o delicatesă ca pe vremuri

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Maioneza dietetica cu iaurt-

Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei, fără ouă crude!

Maioneza dietetică cu iaurt, nu are ulei sau ouă crude! Se face într-un minut și are cu 85% mai puține calorii decât maioneza clasică!
5 from 14 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 300 g maioneză
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână
sau
mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 3 gălbenușuri de la ouă fierte tari
  • 20 g muștar ((3 linguri))
  • 200 g iaurt grecesc ((sau 150 g iaurt normal))
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiți un blender cu picior, puneți toate ingredientele în vasul blenderului, sau într-un alt vas îngust și înalt și mixați doar până când amestecul capătă o culoare omogenă.
  • Dacă folosiți mixerul și vreți ca maioneza să aibă o textură fină și mătăsoasă, treceți gălbenușurile mai întâi printr-o sită fină (o sită pentru ceai, de exemplu). Puneți apoi toate ingredientele într-un vas și mixați doar cât să se omogenizeze.
  • Dacă nu o folosiți imediat, maioneza se poate păstra la frigider, într-un recipient cu capac pentru 4-5 zile.
Valori nutriționale
Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei, fără ouă crude!
Valori per porție
Calorii
305
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
596
mg
199
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
30
g
60
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Maioneza dietetica cu iaurt-

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • cinci felii de plăcintă cu dovlecei și telemea pe farfurie albă
    Plăcintă cu dovlecei și telemea la cuptor - rețeta pas cu pas
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
405 shares

Comentarii

  1. DOINITA a zis

    iulie 21, 2024 at 1:56 pm

    5 stars
    au am facut-o si sunt foarte multumita, normal ca nu are gustul celei cu 1 litru de ulei ..dar este foarte gustoasa si sanatoasa in acelasi timp

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 22, 2024 at 9:05 am

      La început le comparam și eu, dar acum, după ce nu am mai mâncat de câțiva ani maioneză clasică, simt că nici nu mai există competiție între ele. Nu cred aș mai putea mânca atâta ulei. Clar, această variantă rămâne preferata mea.

      Răspunde
  2. Elena Park a zis

    octombrie 09, 2022 at 6:35 pm

    Am incercat aceasta reteta.
    Trebuie sa spun ca Nu a iesit nimic!!!!
    Mustar , am pus o lingura
    Iaurt grecesc gras, facut in casa
    3 galbenusuri
    Rezultatul a fost un mustar lichid!!!
    Imi puteti spune ce ar putea sa fie gresit?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 09, 2022 at 6:52 pm

      Îmi pare rău că nu a fost pe gustul dumneavoastră. Dacă a ieșit prea lichid, nu poate fi de vină decât iaurtul, pentru că gălbenușurile și muștarul sunt practic ca o cremă. Fiind iaurt de casă, probabil că nu a fost scurs suficient. Iaurtul grecesc se lasă la scurs în sită sau în tifon 4-6 ore.

      Răspunde
    • ViorelR a zis

      decembrie 29, 2022 at 3:16 pm

      Da, e neclar totul in reteta, nu zice de cate oua e necesar, nu e specificat gramaje la nimic, vai si amar!!!!! , nu pot vedea video

      Răspunde
      • ViorelR a zis

        decembrie 29, 2022 at 3:20 pm

        hoppaa vad acum si gramaje dupa ce am triis primul mauil, de ce nu aveam acces de la inceput cu privire la proportii?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          decembrie 29, 2022 at 3:23 pm

          Interesul meu e să vadă omul, nici să vreau nu aș putea restricționa accesul.

          Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        decembrie 29, 2022 at 3:22 pm

        Scrie tot cu lux de amănunte, cantități, calorii și tot ce trebuie. Aveți și varianta video. Nu știu cum de toată lumea vede, numai dumneavoastră nu vedeți nimic, dar mă rog...

        Răspunde
  3. Cristina Maria a zis

    iulie 18, 2022 at 4:21 pm

    Bună ziua, tocmai am descoperit cu mare plăcere canalul dumneavoastră de youtube.
    Foarte interesante, rapide, sănătoase retete. Legat de tipul de iaurt grecesc din aceasta rețetă, va rog sa-mi spuneți dacă ati folosit unul de 10% grasime sau de 2%. Mulțumesc.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 19, 2022 at 6:57 am

      Mulțumesc frumos! 🙂
      Sincer, folosesc de care am în casă. Cu cât mai ferm și mai fără zer, cu atât mai bine iese maioneza.
      De preferat, totuși, cel cu 10%.

      Răspunde
5 from 14 votes (13 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x