• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Gustări

Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 5 iun. 2025 · Publicată: 11 ian. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 10 comentarii
406 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Dacă ați renunțat vreodată la mâncărurile care vă plac pentru că maioneza vă face rău, are prea multe grăsimi sau prea multe calorii, atunci rețeta aceasta de maioneză dietetică cu iaurt, fără niciun strop de ulei, este pentru voi!

Maioneza dietetica cu iaurt-

Veți vedea că putem avea o maioneză foarte fină, cremoasă și gustoasă care conține mai multe proteine, dar are cu mult mai puține grăsimi decât maioneza clasică. În majoritatea preparatelor abia dacă o deosebești, la gust, de maioneza clasică.

Mergi direct la:
  • Câte calorii are maioneza dietetică
  • Ingrediente
  • Ce puteți schimba la rețetă
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • La ce preparate o folosim
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Câte calorii are maioneza dietetică

Eu am descoperit această rețetă de maioneza cu iaurt și muștar acum mulți ani, când țineam o anume dietă. La dietă am renunțat demult, dar am rămas cu obișnuința de a fi atentă la conținutul de grăsimi al alimentelor și la numărul caloriilor, în general.

Nu sunt foarte strictă și nu elimin nimic din rețetele mele: nici untul, nici uleiul, doar că întotdeauna mă gândesc dacă pot diminua cantitățile sau dacă un ingredient se poate înlocui cu altul mai slab caloric, păstrând totuși gustul și textura. Iar la maioneză chiar se poate!

comparatie calorii
Comparație calorii maioneză dietetică vs. maioneză clasică

Și pentru că a venit vorba despre calorii, puteți vedea în fotografia de mai sus ce diferență uriașă este între cele 2 tipuri de maioneză. Practic, maioneza dietetică are cu 85% mai puține calorii decât cea clasică!

Ingrediente

Dacă vă gândiți că maioneza dietetică ne cere cine știe ce artificii sau ingrediente extravagante, ei bine, să știți că nu e deloc așa! Avem nevoie de doar 3 ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă și cu care putem face minuni! 🙂

  • ouă - le vom fierbe tare și vom folosi doar gălbenușurile. Albușurile le putem include într-o salată.
  • muștarul - folosiți muștarul care vă place vouă, dulce sau iute, dar pentru o maioneză fină și cremoasă ar fi de preferat să nu conțină semințe.
  • iaurt - cu cât mai ferm și mai bine scurs de zer, cu atât mai bine. Recomandarea mea este să alegeți un iaurt grecesc, cu toate că eu am folosit de multe ori la maioneză și iaurt normal, cu 3,5% grăsime. Am avut o maioneză mai fluidă, dar nu m-a deranjat acest lucru.
  • sare și piper - după gustul vostru
Ingrediente
Ingrediente pentru rețeta de maioneză dietetică

Practic, pentru a face o maioneză cu puține calorii, doar înlocuim uleiul cu iaurt cremos. Obținem aproximativ același lucru: un sos fin, potrivit de fluid și mătăsos. Este foarte gustoasă și perfect capabilă să lege ingredientele unei salate de boeuf, de exemplu.

Pentru cantitățile exacte de care avem nevoie, vedeți rețeta completă în caseta de mai jos.

Maioneza dietetica cu iaurt-

Ce puteți schimba la rețetă

  • ouă - dacă renunțăm la ele, nu mai putem spune că facem maioneză , ci mai degrabă un sos de iaurt, ceea ce nu e rău deloc, dacă asta ne dorim.
  • muștar - puteți renunța la muștar dacă nu vă place
  • iaurt - am plecat de la ideea unui produs dietetic care să înlocuiască maioneza clasică. Totuși, puteți înlocui iaurtul cu smântână sau cu o cremă de caju, dacă luați în calcul că și numărul caloriilor va crește. Nu puteți folosi în schimb, alt produs lactat: sana, kefir pentru că sunt prea lichide.
  • lămâie - cu toate că iaurtul îi dă oricum un gust foarte light și ușor acrișor, dacă doriți, puteți să mai adăugați și puțin suc de lămâie în maioneză
  • condimente - în funcție de destinația maionezei, îi mai puteți adăuga: usturoi, mărar, fulgi de chilli, etc.

Cum se păstrează

Spre deosebire de maioneza clasică, adică cea preparată cu ouă crude, această maioneză cu ou fiert și iaurt nu conține ingrediente rapid perisabile. O puteți păstra la frigider, într-un recipient de sticlă cu capac (un borcan, de exemplu) pentru 4-5 zile.

Extra-sfaturi

  • Nu mixați mai mult decât este nevoie pentru combinarea ingredientelor. Riscați ca zerul din iaurt să se separe și să obțineți o maioneză prea lichidă!
  • Dacă nu aveți un blender de mână, cu picior, puteți face maioneza și cu mixerul sau chiar și cu o lingură de lemn, ca pe vremuri.
  • Dacă nu folosiți blenderul, pentru o textură fină și mătăsoasă, vă recomand să treceți găbenușurile printr-o sită deasă (sita de ceai, de exemplu).

La ce preparate o folosim

  • salata orientala
    Salată orientală - cea mai gustoasă rețetă
  • ciuperci cu maioneza si usturoi
    Ciuperci cu maioneză şi usturoi
  • Salata de vinete cu maioneza
    Salată de vinete cu maioneză
  • Şalău cu maioneză
    Șalău cu maioneză, o delicatesă ca pe vremuri

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Maioneza dietetica cu iaurt-

Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei, fără ouă crude!

Maioneza dietetică cu iaurt, nu are ulei sau ouă crude! Se face într-un minut și are cu 85% mai puține calorii decât maioneza clasică!
5 from 14 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 300 g maioneză
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână
sau
mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 3 gălbenușuri de la ouă fierte tari
  • 20 g muștar ((3 linguri))
  • 200 g iaurt grecesc ((sau 150 g iaurt normal))
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă folosiți un blender cu picior, puneți toate ingredientele în vasul blenderului, sau într-un alt vas îngust și înalt și mixați doar până când amestecul capătă o culoare omogenă.
  • Dacă folosiți mixerul și vreți ca maioneza să aibă o textură fină și mătăsoasă, treceți gălbenușurile mai întâi printr-o sită fină (o sită pentru ceai, de exemplu). Puneți apoi toate ingredientele într-un vas și mixați doar cât să se omogenizeze.
  • Dacă nu o folosiți imediat, maioneza se poate păstra la frigider, într-un recipient cu capac pentru 4-5 zile.
Nutrition Facts
Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei, fără ouă crude!
Amount per Serving
Calorii
305
% Daily Value*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
596
mg
199
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
30
g
60
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Maioneza dietetica cu iaurt-

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Rețetă de covridog – gustare cu crenvurști în aluat rumen și fraged, presărați cu semințe, ideali pentru pachet
    Covridog – rețetă de crenvuști în aluat de casă
  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
406 shares

Comentarii

  1. DOINITA a zis

    iulie 21, 2024 at 1:56 pm

    5 stars
    au am facut-o si sunt foarte multumita, normal ca nu are gustul celei cu 1 litru de ulei ..dar este foarte gustoasa si sanatoasa in acelasi timp

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 22, 2024 at 9:05 am

      La început le comparam și eu, dar acum, după ce nu am mai mâncat de câțiva ani maioneză clasică, simt că nici nu mai există competiție între ele. Nu cred aș mai putea mânca atâta ulei. Clar, această variantă rămâne preferata mea.

      Răspunde
  2. Elena Park a zis

    octombrie 09, 2022 at 6:35 pm

    Am incercat aceasta reteta.
    Trebuie sa spun ca Nu a iesit nimic!!!!
    Mustar , am pus o lingura
    Iaurt grecesc gras, facut in casa
    3 galbenusuri
    Rezultatul a fost un mustar lichid!!!
    Imi puteti spune ce ar putea sa fie gresit?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 09, 2022 at 6:52 pm

      Îmi pare rău că nu a fost pe gustul dumneavoastră. Dacă a ieșit prea lichid, nu poate fi de vină decât iaurtul, pentru că gălbenușurile și muștarul sunt practic ca o cremă. Fiind iaurt de casă, probabil că nu a fost scurs suficient. Iaurtul grecesc se lasă la scurs în sită sau în tifon 4-6 ore.

      Răspunde
    • ViorelR a zis

      decembrie 29, 2022 at 3:16 pm

      Da, e neclar totul in reteta, nu zice de cate oua e necesar, nu e specificat gramaje la nimic, vai si amar!!!!! , nu pot vedea video

      Răspunde
      • ViorelR a zis

        decembrie 29, 2022 at 3:20 pm

        hoppaa vad acum si gramaje dupa ce am triis primul mauil, de ce nu aveam acces de la inceput cu privire la proportii?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          decembrie 29, 2022 at 3:23 pm

          Interesul meu e să vadă omul, nici să vreau nu aș putea restricționa accesul.

          Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        decembrie 29, 2022 at 3:22 pm

        Scrie tot cu lux de amănunte, cantități, calorii și tot ce trebuie. Aveți și varianta video. Nu știu cum de toată lumea vede, numai dumneavoastră nu vedeți nimic, dar mă rog...

        Răspunde
  3. Cristina Maria a zis

    iulie 18, 2022 at 4:21 pm

    Bună ziua, tocmai am descoperit cu mare plăcere canalul dumneavoastră de youtube.
    Foarte interesante, rapide, sănătoase retete. Legat de tipul de iaurt grecesc din aceasta rețetă, va rog sa-mi spuneți dacă ati folosit unul de 10% grasime sau de 2%. Mulțumesc.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 19, 2022 at 6:57 am

      Mulțumesc frumos! 🙂
      Sincer, folosesc de care am în casă. Cu cât mai ferm și mai fără zer, cu atât mai bine iese maioneza.
      De preferat, totuși, cel cu 10%.

      Răspunde
5 from 14 votes (13 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.