Rețetă de salată orientală cu dressing de muștar și arome echilibrate. Este o salată gustoasă, ieftină, ușor de pregatit și foarte sățioasă.
Salata orientală cunoaște atâtea versiuni, încât cred că nu mai știe nimeni care a fost rețeta originală și ce anume conținea ea. Oricum, ceea ce contează este faptul că salata asta e foarte gustoasă, ieftină și hrănitoare.
Am căutat să aflu de unde vine salata asta, dar e mister total! Oricum, un lucru e sigur: dacă rețeta vine cu adevărat de undeva din Orient, cel mai probabil, la origine îi lipsește tocmai ce ne place nouă, românilor, cel mai mult: cartoful! 😀 Așa cu știm, în bucătăriile orientale cartoful nu e deloc vedetă.
O altă salată înrudită cu cea orientală este salata de cartofi cu pește afumat. La fel de bună! De fap, iubitorii de rețete cu pește cred că o consideră chiar mai bună! 🙂
Mergi direct la:
Secretele mele pentru cea mai bună salată orientală
Vă arăt astăzi rețeta mea de salată orientală. Firește, după mine, aceasta e cea mai bună variantă pentru că nu e nici prea acră, nici prea iute, nici nu are prea mult ulei.
Mă străduiesc să mențin rețeta pe o linie de mijloc și să fie echilibrată în toate ingredientele ei:
- Aleg cartofi roz, ceruiți. Acum se găsesc în magazine cartofi la săculețe de aprox 2.5 kg speciali pentru salate, care nu sunt neapărat roz, dar sunt foarte buni.
- Pun mereu și niște morcov fiert la salata orientală. Atât pentru gustul dulceag, cât și pentru culoarea veselă pe care o aduce în farfurie.
- Folosesc întotdeauna ceapă roșie, nu albă, pentru că e mai aromată și aduce și ea o culoare frumoasă.
- Nu lipsește niciodată verdeața, fie că pun mărar sau pătrunjel.
- Nu lipsesc nici măslinele.
- Nu folosesc oțet la această salată. Mi se pare prea dură aciditatea pe care o dă oțetul. Prefer să pun în loc suc de lămâie proaspăt stors, care este mult mai blând și în plus lasă și o aromă foarte plăcută.
- Fac un dressing din câteva ingrediente simple și naturale: suc de lămâie, ulei de măsline extravirgin, muștar.
- Pentru o aromă mai intensă, eu folosesc întotdeauna piper proaspăt măcinat. De fapt, eu nu folosesc deloc piper gata măcinat, din acela cumpărat la pliculeț.
- Cel mai important secret: după ce pregătesc salata, o las la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire. Ceapa se va înmuia și se vor combina delicios toate gusturile și aromele.
Ce se mai poate pune în salata orientală
În funcție de preferințele voastre, vă puteți crea propria variantă de salată orientală. Vă las mai jos câteva idei de ingrediente pe care pe puteți adăuga în salata orientală.
- gogoșari în oțet
- castraveți murați
- bucăți de macrou marinat
- rondele de ceapă roșie murată
- o linguriță de hrean în dressingul salatei
- porumb din conservă
- codițe de ceapă verde
- câțiva fulgi de chilli, dacă vă place mâncarea picantă
Rețete asemănătoare
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți urmări modul în care am preparat eu această salată.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face chiar acum accesând acest link, ca să fiți siguri că nu ratați nicio rețetă!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată orientală
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg cartofi roz (sau speciali pt. salate)
- 2 morcovi mici
- 1 ceapă roșie
- 3 ouă
- 200 g măsline
- câteva fire de pătrunjel sau de mărar
- piper negru, proaspăt măcinat, după gust
dressing
- 150 ml suc de lămâie sau 30 ml de oțet+120 ml apă
- 100 ml ulei de măsline
- 2 lingurițe de muștar
- 1 linguriță rasă de sare
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeți cartofii în coajă, lăsați-i să se răcească foarte bine, apoi îi curățați și îi tăiați felii.
- Morcovii îi fierbeți separat de cartofi, dar trebuiesc mai întâi să fie curățați de coajă. După ce se răcesc, îi tăiați rondele.
- Fierbeți ouăle tari și le feliați după ce se răcesc.
- Tăiați ceapa solzișori și tocați mărunt pătrunjelul sau mărarul.
- Puneți toate ingredientele de mai sus într-un castron încăpător.
- Într-un borcan puneți ingredientele pentru dressing: ulei de masline, suc de lămâie, muștar și sare. Agitați borcanul pentru ca toate ingredientele să emulsioneze.
- Turnați dressingul peste salată și amestecați cu grijă ca să nu zdrobiți cartofii și ouăle.
- Acoperiți salata cu un capac sau o folie alimentară și dați-o la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă sunteți amatori de salate, pe blog veți găsi peste 40 de rețete, care mai de care mai gustoase. Click aici să le vedeți pe toate!
Lasă un comentariu