Vreți o mâncare rapidă, care se face într-o singură tigaie? Încercați rețeta de piept de pui cu ciuperci și sos alb. Simplu și delicios!
Oricând aveți nevoie de o idee gustoasă pentru masa de prânz, rețeta aceasta cu piept de pui și ciuperci scăldate în sos cremos de smântână, va fi exact ce trebuie. Se face foarte ușor, e gata în 30 de minute și sigur va fi pe gustul tuturor. Bonus: în procesul de gătire nu murdărim decât o tigaie! 😉
Ne plac mâncărurile cremoase, cu sos alb și de câte ori am prea puțin timp la dispoziție pentru a pregăti alte mâncăruri mai elaborate, această rețetă mă salvează! Ca multe alte rețete de pe blogul meu, și aceasta este gata în doar 30 de minute!
Dacă vă plac creveții, am pentru voi o rețetă de creveți cu sos alb foarte asemănătoare cu cea de astăzi. Sosul alb este delicios și în combinație cu paste. Ca să vă convingeți, încercați rețeta mea de tortellini cu sos alb. Sunt convinsă că o să vă placă mult!
Dar preferata mea dintre toate mâncărurile cu smântână este mâncarea de ardei copți cu smântână și usturoi 🙂
Mergi direct la:
Ingrediente
- piept de pui - puteți folosi piept de pui mare, sau acei mușchiuleți înguști (inner file) care sunt foarte fragezi.
- ciuperci - folosiți orice tip de ciuperci comestibile: Champignon, ciuperci brune, gălbiori, ghebe, hribi, etc.
- smântână - alegeți smântână dulce, pentru gătit cu conținut de grăsime peste 20%.
- vin alb - chiar dacă aveți copii mici, nu renunțați la vin! Alcoolul se evaporă imediat, iar în tigaie rămâne doar aroma.
- ceapă și usturoi - o ceapă medie care sa dea gust sosului. Usturoiul se adaugă la final, tocat mărunt sau trecut prin presă.
- ulei - eu am folosit ulei de floarea soarelui, dar puteți folosi și ulei de măsline.
- condimente - sare și piper după gust, opțional foarte puțină boia iute, iar la final pătrunjel proaspăt.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
- Mai întâi, gătiți puiul: încălziți uleiul într-o tigaie la foc mediu. Puneți pieptul de pui în tigaie întreg sau tăiat cuburi și gătiți până când se rumenește pe toate părțile. Luați de pe foc și păstrați-l acoperit pentru a se menține cald.
- În grăsimea rămasă în tigaie căliți ceapa tăiată mărunt până când se înmoaie puțin, apoi adăugați ciupercile tăiate.
- Lăsați ciupercile să se gătească până când scade lichidul pe care l-au lăsat și se rumenesc frumos.
- Turnați vinul alb și lăsați 1-2 minute sa se evaporeze alcoolul. În tigaie va rămâne doar aroma grozavă de vin.
- Puneți peste ciuperci bucățile de carne păstrate deoparte, apoi turnați smântâna. Potriviți gustul de sare și piper și lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 1 minut la foc mic.
- Dați tigaia jos de pe foc, adăugați usturoiul trecut prin presă și serviți cu pătrunjel proaspăt.
Cum se păstrează
Pieptul de pui cu ciuperci și sos alb gătit după rețeta de astăzi se poate păstra la frigider pentru 3-4 zile.
Da, puteți păstra o parte din mâncare și la congelator pentru 3 luni, ca să o serviți mai târziu. Pentru păstrare la congelator folosiți recipiente cu capac etanș.
Când doriți să serviți mâncarea, o încălziți la microunde până când sosul redevine fluid.
Extra-sfaturi
- În loc de piept de pui, puteți folosi pulpe dezosate (fără piele), pentru că sunt la fel de fragede și se gătesc la fel de repede.
- Nu folosiți smântână fermentată la rețeta aceasta deoarece sosul se va tăia.
- Pentru cea mai intensă aromă, folosiți ciuperci proaspete și nu congelate sau din conservă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Piept de pui cu ciuperci și sos alb
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 300 g piept de pui
- 2-3 linguri ulei
- 1 ceapă mică
- 300 g ciuperci proaspete
- 50 ml vin alb
- 200 ml smântână de gătit cu 30% grăsime
- 1-2 căței de usturoi
- sare și piper (după gust)
- pătrunjel pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Încălziți uleiul într-o tigaie la foc mediu. Puneți pieptul de pui în tigaie întreg sau tăiat cuburi și gătiți până când se rumenește pe toate părțile. Luați de pe foc și păstrați-l acoperit pentru a se menține cald.
- În grăsimea rămasă în tigaie căliți ceapa tăiată mărunt până când se înmoaie puțin, apoi adăugați ciupercile tăiate.
- Lăsați ciupercile să se gătească până când scade lichidul pe care l-au lăsat și se rumenesc frumos.
- Turnați vinul alb și lăsați 1-2 minute sa se evaporeze alcoolul. În tigaie va rămâne doar aroma grozavă de vin.
- Peste ciuperci puneți bucățile de carne păstrate deoparte, apoi turnați smântâna. Potriviți gustul de sare și piper și lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 1 minut la foc mic.
- Dați tigaia jos de pe foc, adăugați usturoiul trecut prin presă și serviți imediat cu pătrunjel proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ramona a zis
Extraordinar de gustoasă,timp de preparare rapid....am gătit deja de 2 ori.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că rețeta are așa mare succes! Mulțumesc foarte mult pentru comentariu! Poftă bună!
Nicoleta a zis
Multumesc mult pentru retetå!!! A iesit minunatā de bunå!! Am pus ciuperci congelate, nu aveam proaspete.
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună Nicoleta! Mă bucur mult că ai încercat rețeta și că ți-a plăcut! 🙂